Jak z netu Siarkowca zrobic WiFi?

Godni polecenia lub wręcz przeciwnie.
marco_tbg
Posty: 3
Rejestracja: 15-01-2010 22:26

Jak z netu Siarkowca zrobic WiFi?

Post autor: marco_tbg » 15-01-2010 22:33

"Chciałem zrobić z netu kablówki siarkowca internet bezprzewodowy - mam w tej chwili net po kablu ale wiem, że muszę kupić router i co dalej - czy ewentualnie na forum jest ktoś kto mógłby mi w tym pomóc?
Pozdrawiam
Marek"
Ostatnio zmieniony 15-01-2010 22:33 przez marco_tbg, łącznie zmieniany 1 raz.

kicek
Posty: 414
Rejestracja: 03-08-2004 17:44

Jak z netu Siarkowca zrobic WiFi?

Post autor: kicek » 15-01-2010 23:36

"Dalej to już konfiguracja routera :)
Najlepiej postępować wg instrukcji. Jeśli w routerze będziesz miał możliwość sklonowania adresu mac, zrób to. Pobieranie ip i dns-ów ustaw na automat. No i zabezpiecz swoją sieć hasłem i nazwij ją jakoś. Wszystko wg instrukcji :)
W razie problemów zapraszam na priv.
Powodzenia."
Ostatnio zmieniony 15-01-2010 23:36 przez kicek, łącznie zmieniany 1 raz.

doktor
Posty: 139
Rejestracja: 15-05-2004 20:28

Jak z netu Siarkowca zrobic WiFi?

Post autor: doktor » 16-01-2010 11:01

"
kicek pisze: Jeśli w routerze będziesz miał możliwość sklonowania adresu mac, zrób to.
Otóż router koniecznie musi mieć funkcje klonowania adresu MAC inaczej Internet "dojdzie" tylko do modemu kablowego."
Ostatnio zmieniony 16-01-2010 11:01 przez doktor, łącznie zmieniany 1 raz.

marco_tbg
Posty: 3
Rejestracja: 15-01-2010 22:26

Jak z netu Siarkowca zrobic WiFi?

Post autor: marco_tbg » 16-01-2010 17:27

"Czyli muszę kupić router z klonowaniem MAC - czy polecacie jakaś firmę i model z którym będzie najłatwiej skonfigurować?"
Ostatnio zmieniony 16-01-2010 17:27 przez marco_tbg, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kermit
Posty: 1265
Rejestracja: 16-08-2004 20:44

Jak z netu Siarkowca zrobic WiFi?

Post autor: kermit » 16-01-2010 18:12

"marco, obecnie chyba wszystkie routery mają możliwość zmiany adresu MAC.
Weź sobie jakiegoś prostego d-linka i powinieneś być zadowolony. Linksysy nie posiadają opcji "Do not change the TTL" (niektóre sieci są tak "zabezpieczone" przed routerami klientów, że zmiana TTL przez router klienta powoduje, że pakiet "umiera" i internet nie działa. Nie wiem czy tak jest w Siarkowcu)
Więc włacz router, postępuj według instrukcji, ustaw MAC adres na adres swojego komputera (uzyskasz go wpisując ipconfig /all w cmd.exe), lub po prostu go sklonuj, ustaw pobranie adresu na auto, ustaw sobie szyfrowanie WPA (nie używaj WEP), ustaw sobie jakieś hasło no i to wszystko :) Nie powinno być większych problemów."
Ostatnio zmieniony 16-01-2010 18:12 przez kermit, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
pawel
Posty: 291
Rejestracja: 01-05-2004 19:17

Jak z netu Siarkowca zrobic WiFi?

Post autor: pawel » 17-01-2010 20:10

"
kermit pisze:(...) Linksysy nie posiadają opcji "Do not change the TTL" (niektóre sieci są tak "zabezpieczone" przed routerami klientów, że zmiana TTL przez router klienta powoduje, że pakiet "umiera" i internet nie działa. Nie wiem czy tak jest w Siarkowcu)(...)
Nie, w siarkowcu nie ma sprawdzania TTL (czasu życia pakietów)."
Ostatnio zmieniony 17-01-2010 20:10 przez pawel, łącznie zmieniany 1 raz.

marco_tbg
Posty: 3
Rejestracja: 15-01-2010 22:26

Jak z netu Siarkowca zrobic WiFi?

Post autor: marco_tbg » 17-01-2010 20:39

"Dzięki za informacje. Jutro kupię router i będę działał a jak pojawią się problemy mam nadzieje, że pomożecie:)"

ODPOWIEDZ