Trudno się nie zgodzić. Wystarczyła by porządna modernizacja rynku: wymiana oświetlenia, mycie kostki, uzupełnienie braków i ewentualne nowy drzewostan. nawet jeżeli trzeba by było miejscami ściągnąć fragmenty kostki. Niestety to ta z inwestycji, która nie przyniesie ani jednej dodatkowej złotówki miastu.zbyry pisze: ↑23-01-2025 14:44Jestem tego samego zdania. Od początku byłem przeciwny tej głupocie, bo inaczej tego się nazwać nie da, aby modernizować aż w tak drastyczny sposób rynek. Bez pojęcia, bez pomysłu. Ale jak się wydaje nie swoje pieniądze, to tak jest (jedna z zasad M. Friedmana). Plac ma być chyba robiony w ramach MOF. Nikomu się nie chciało pomyśleć, żeby tego nie ruszać, a kasę przeznaczyć na wkłady własne. Więc po najmniejszej linii oporu. Oj losie losie...
Władze miasta 2024-2029
Re: Władze miasta 2024-2029
Karaś
Może także hospicjum udałoby się skończyć.fish pisze: ↑24-01-2025 07:41Na szybko przejrzałem to co jest dostępne w internecie w przypadku funduszy szwajcarskich, dużo miast zdecydowało się na konsultacje społeczne. Ja przynajmniej nic nie słyszałem, żeby u nas takie się odbywały. Komórka zajmująca się pozyskiwaniem środków zewnętrznych wyraźnie była nie przygotowana. Cóż z tego, że w czerwcu 2024 radni podejmowali decyzję p przesunięciu na projekty dróg w strefie ekonomicznej 300 000 zł jak środki dedykowane na FS nie przewidywały budowy dróg. Ktoś w końcu w UM się chyba połapał bo nigdy taki przetarg się nie pojawił.
Środki z FS były przewidziane na:
- kształcenie oraz szkolenie zawodowe i specjalistyczne,
- finansowanie dla mikro-, małych i średnich przedsiębiorstw,
- wspieranie zarządzania migracjami i promowanie działań integracyjnych,
- efektywność energetyczna i energia odnawialna,
- transport publiczny,
- gospodarka wodno-ściekowa,
- zarządzanie odpadami,
- ochrona przyrody i bioróżnorodność,
- zdrowie i pomoc społeczna,
- poprawa bezpieczeństwa publicznego,
- mniejszości i grupy znajdujące się w niekorzystnej sytuacji społecznej,
- społeczeństwo obywatelskie i przejrzystość
Dla przykładu Ostrowiec Świętokrzyski złożył wniosek na 37 mln złotych w ramach gospodarki odpadami. Z Ostrowca mają zniknąć wszystkie altany śmietnikowe a pojawić się instalacje nowoczesnych podziemnych i półpodziemnych pojemników. Kolejny wniosek z Ostrowca Św. to powstanie Zakładu Aktywności Zawodowej. Tak dla przypomnienia dużo w kampanii wyborczej PŁN poświęcił wiatom śmietnikowyma o powstaniu w Tarnobrzegu ZAZ-u mówi prawie na każdej sesji.
Jeszcze jeden przykład z Końskich gdzie złożono między innymi wniosek o likwidację ponad 1000 piecyków gazowych oraz budowy poczekalni w centrum przesiadkowym, zakup busów elektrycznych i elektronicznych tablic odjazdowych.
Na to wygląda, że wszędzie można tylko nie w Tarnobrzegu.
Hospicjum należy do prywatnej fundacji i nie ma nic wspólnego z miastem. Wiercenie też mi nie pasuje do żadnej kategorii.
Bardzo dziękuję fish za szczegóły. Do tej pory była w sieci dyskusja (u nas na forum kulturalna), ale sam nie do końca wiedziałem o czym mówimy i co można było załatwić.
Co mi zostaje z listy co można było twórczo wykorzystać:
- zarządzanie odpadami!!!
Wyrzuciłem bardzo istotny transport publiczny, skoro robimy go z MOF i parę innych tematów. Ale czy do wszystkich powyższych potrzeba było projektów budowlanych i decyzji środowiskowych, bo taka była linia obrony ŁN? Najbardziej straconą szansą wydaje się zarządzanie odpadami, które wymaga sporych nakładów, ale przede wszystkim pomysłu. Wsparcie dla firm i edukacji zawsze mile widziane, nie trafiłem na przekonujące wytłumaczenie.
A inna sprawa, to że trzeba korzystać z każdej okazji i okazję mamy straconą. A ile, na co i kto realnie dostanie to sam jestem bardzo ciekaw, bo od złożenia wniosku do dotacji mamy parę kroków.
Bardzo dziękuję fish za szczegóły. Do tej pory była w sieci dyskusja (u nas na forum kulturalna), ale sam nie do końca wiedziałem o czym mówimy i co można było załatwić.
Co mi zostaje z listy co można było twórczo wykorzystać:
- zarządzanie odpadami!!!
Wyrzuciłem bardzo istotny transport publiczny, skoro robimy go z MOF i parę innych tematów. Ale czy do wszystkich powyższych potrzeba było projektów budowlanych i decyzji środowiskowych, bo taka była linia obrony ŁN? Najbardziej straconą szansą wydaje się zarządzanie odpadami, które wymaga sporych nakładów, ale przede wszystkim pomysłu. Wsparcie dla firm i edukacji zawsze mile widziane, nie trafiłem na przekonujące wytłumaczenie.
A inna sprawa, to że trzeba korzystać z każdej okazji i okazję mamy straconą. A ile, na co i kto realnie dostanie to sam jestem bardzo ciekaw, bo od złożenia wniosku do dotacji mamy parę kroków.
"Wiercenie też mi nie pasuje do żadnej kategorii",
Mi pasuje do zdrowia, to nie wiercenie ropy naftowej, ale wód leczniczych.
Mi pasuje do zdrowia, to nie wiercenie ropy naftowej, ale wód leczniczych.
@admin fish podał prawdę i chwała mu za to. Ja wstawiłem link, to samo też tam było. Następnym razem będę bardziej szczegółowy
Użytkownik Serio ma rację. Wiercenie pasuje pod zdrowie.

Użytkownik Serio ma rację. Wiercenie pasuje pod zdrowie.
Jest oświadczenie Prezydenta Tarnobrzega w sprawie niezłożenia wniosku w programie szwajcarskim. Kogo przekonuje?
Oprócz poruszanych wcześniej tematów, są szacunki kto i ile może realnie dostać, co oczywiście w żaden sposób nie podważa sensu składania wniosków.
https://www.tarnobrzeg.info/2025/01/25/ ... -powtorzy/
Oprócz poruszanych wcześniej tematów, są szacunki kto i ile może realnie dostać, co oczywiście w żaden sposób nie podważa sensu składania wniosków.
https://www.tarnobrzeg.info/2025/01/25/ ... -powtorzy/
Mnie nie. Z trzech powodów:
1) Kiedy rządziła poprzednia ekipa, już mówiono o funduszach szwajcarskich i norweskich, więc kiedy prezydent i jego zastępca byli radnymi to nie wiedzieli?
2) Nie każde działanie wymaga decyzji środowiskowej przez RDOŚ (w naszym przypadku Rzeszów), czyli. art. 75 ooś https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dzie ... 783/art-75
tylko przez wójta, burmistrza, prezydenta (czyli u nas prezydent).
3) Jak można powoływać się na alokację konkursu w oparciu o założenie "Minimalna kwota dofinansowania na projekt: jeśli wnioski beneficjentów będą opiewać na kwotę minimalną 44 848 000 zł możliwa będzie realizacja do 31 projektów (maksymalnie 31 otrzyma dofinansowanie)." To co, szacujemy ryzyko? To jest dla mnie z 16 letnim doświadczeniem w tej materii absurdalne tłumaczenie. Totalnie absurdalne. To jest tryb konkursowy i ryzyko jest rzeczą naturalną. Nikt do nikogo nie miałby aż takich pretensji, jakby chociaż próbowano.
A ponadto niechże się ktoś, palcem nie wskażę kto, w UM wysili i niech zrobi coś więcej, aniżeli Ctrl+C oraz Ctrl+V (kopiuj - wklej), ze strony 16 i 17 Regulaminu naboru https://www.programszwajcarski.gov.pl/m ... _dot_1.pdf
Także proszę wybaczyć, nie kupuję tego zupełnie. Niech się obraża, kto chce, ani mnie to ziębi, ani grzeje, ale pewne rzeczy trzeba wziąć na klatę.
1) Kiedy rządziła poprzednia ekipa, już mówiono o funduszach szwajcarskich i norweskich, więc kiedy prezydent i jego zastępca byli radnymi to nie wiedzieli?
2) Nie każde działanie wymaga decyzji środowiskowej przez RDOŚ (w naszym przypadku Rzeszów), czyli. art. 75 ooś https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dzie ... 783/art-75
tylko przez wójta, burmistrza, prezydenta (czyli u nas prezydent).
3) Jak można powoływać się na alokację konkursu w oparciu o założenie "Minimalna kwota dofinansowania na projekt: jeśli wnioski beneficjentów będą opiewać na kwotę minimalną 44 848 000 zł możliwa będzie realizacja do 31 projektów (maksymalnie 31 otrzyma dofinansowanie)." To co, szacujemy ryzyko? To jest dla mnie z 16 letnim doświadczeniem w tej materii absurdalne tłumaczenie. Totalnie absurdalne. To jest tryb konkursowy i ryzyko jest rzeczą naturalną. Nikt do nikogo nie miałby aż takich pretensji, jakby chociaż próbowano.
A ponadto niechże się ktoś, palcem nie wskażę kto, w UM wysili i niech zrobi coś więcej, aniżeli Ctrl+C oraz Ctrl+V (kopiuj - wklej), ze strony 16 i 17 Regulaminu naboru https://www.programszwajcarski.gov.pl/m ... _dot_1.pdf
Także proszę wybaczyć, nie kupuję tego zupełnie. Niech się obraża, kto chce, ani mnie to ziębi, ani grzeje, ale pewne rzeczy trzeba wziąć na klatę.
mnie też nie, tłumaczenie słabe, jest to duża porażka obecnej władzy nie pierwsza zresztą w niecały rok!!!
Ja zadałbym jeszcze jedno proste/ trudne pytanie: na wydanie jakich decyzji / zezwoleń / pozwoleń trzeba czekać ponad pół roku ? Bo może ja nieobeznany. Tłumaczenie są delikatnie mówiąc słabe choć należałoby o tym napisać dosadniej.
Teraz TN napisał o tłumaczeniach naszego Pana Prezydenta (admin już to chyba wcześniej opublikował):
https://tyna.info.pl/pl/755_tarnobrzeg/ ... skich.html
Dramat, dramat i jeszcze raz dramat.
No wynika z tego, że poprzednicy nie zrobili no to myśmy nie złożyli. No bo przecież nie Pan Prezydent chyba miał tę dokumentację przygotować ? Bo on przecież na każdym korku: Ja, ja, ja ... Jaja faktycznie są. Tylko jakieś takie niekorzystne dla tego miasta.
O to między innymi pytałem powyżej (więc nie będę pytanie powtarzał):
"Uzyskanie zgód na realizację budowy na trzech różnie skonstruowanych drogach, z różnymi dodatkowymi wymaganiami, w 4 miesiące…byłoby z punktu widzenia praktyka niemożliwe."
I jakie 4 miesiące ??? Może przebudzenie długo trwało. Pytanie czy przebudzenie nastąpiło czy czekamy do wiosny. Tylko której ?
No ale przecież przeprosił, obiecał, że już tak nie będzie więc chyba jednak wszystko w porządku. No łzy się do oczu cisną. Nie wiem czy to z emocji czy z krojenia cebuli.
https://tyna.info.pl/pl/755_tarnobrzeg/ ... skich.html
Dramat, dramat i jeszcze raz dramat.
No wynika z tego, że poprzednicy nie zrobili no to myśmy nie złożyli. No bo przecież nie Pan Prezydent chyba miał tę dokumentację przygotować ? Bo on przecież na każdym korku: Ja, ja, ja ... Jaja faktycznie są. Tylko jakieś takie niekorzystne dla tego miasta.
O to między innymi pytałem powyżej (więc nie będę pytanie powtarzał):
"Uzyskanie zgód na realizację budowy na trzech różnie skonstruowanych drogach, z różnymi dodatkowymi wymaganiami, w 4 miesiące…byłoby z punktu widzenia praktyka niemożliwe."
I jakie 4 miesiące ??? Może przebudzenie długo trwało. Pytanie czy przebudzenie nastąpiło czy czekamy do wiosny. Tylko której ?
No ale przecież przeprosił, obiecał, że już tak nie będzie więc chyba jednak wszystko w porządku. No łzy się do oczu cisną. Nie wiem czy to z emocji czy z krojenia cebuli.
A ja akurat doceniam te przeprosiny. Poprzednia władza i w zasadzie każda poprzednia jakoś popełniała moim zdaniem jeszcze większe błędy, bo przecież musieliśmy zwrócić dotację (czy też - jej nie przyjąć, bo składaliśmy wnioski na te same drogi i dostaliśmy dwa razy). Wtedy żadnych przeprosin nie było - było albo karykaturalne tłumaczenie się i pójście w zaparte, albo przemilczenie tematu.
Martwi mnie, że się skupiamy na drogach. Ludzie, dość tych remontów dróg! Z zapowiadanego remontu Wisłostrady żaden pieniądz do Tarnobrzega nie przyjdzie. Wiadomo, że ta nie jest już w dobrym stanie, ale też nie jest w przesadnie tragicznym.
Martwi mnie, że się skupiamy na drogach. Ludzie, dość tych remontów dróg! Z zapowiadanego remontu Wisłostrady żaden pieniądz do Tarnobrzega nie przyjdzie. Wiadomo, że ta nie jest już w dobrym stanie, ale też nie jest w przesadnie tragicznym.
Drogi tylko chcą robić a jeszcze nie skończone koło Urzędu Skarbowego i Konopnickiej. Jeszcze dwa miesiące i 250 m w rok będzie
@Olekko Hm... To chyba nie są jednak przeprosiny tylko tłumaczenie się. Słowa "Przepraszam" to tam raczej nie uświadczysz.
Co do dróg to dorzucę jeszcze niedokończony remont na Waryńskiego. Zjazd w Kosmonautów to jakaś parodia. A całość trwa już na pewno ponad pół roku.
Edit: add photo
Co do dróg to dorzucę jeszcze niedokończony remont na Waryńskiego. Zjazd w Kosmonautów to jakaś parodia. A całość trwa już na pewno ponad pół roku.
Edit: add photo

- Załączniki
-
- kosmonautow.jpg (494.8 KiB) Przejrzano 4573 razy
Zapowiada się kolejna słaba prezydentura w Tarnobrzegu, może nawet gorsza niż niektóre. Kilka wtop w niecały rok. Słabo. Tłumaczenia nie załatwiają tematu, a wszyscy którzy nie dopilnowali tematu powinni być całkowicie odsunięci od inwestycji miasta. Dać im inne zajęcia.
Kiedy można to rzeczywiście trzeba krytykować, ale tutaj jest mowa o drogach gdzie umowy podpisywał jeszcze poprzedni prezydent który to miał tendencję do inwestycji z terminem wykonania nawet do 400 dni, a chcąc teraz renegocjować wiązało by się to z kosztami dla miasta, bo rzeczywiście 350m Konopnickiej to jakaś farsa.
Natomiast obecny widać że idzie inna drogą, gdzie np. "naprawa" rond przy obwodnicy, zjazd w Kopernika i droga serwisowa od ronda w Sobowie zostały wykonany z 1,5 miesiąca wraz z odbiorami, oby tak to wyglądało nadal. Poza tym skończył się monopol PBI na kontrakty w mieście, więc mimo wszystko pozytywy są, choć trudno im się przebić.
Olekko, straciliśmy bezpowrotnie szanse na kilkadziesiąt milinów złotych. Tego się nie da przemilczeć. Straciliśmy przynajmniej szanse. Spójrz na matematykę: minimalna kwota dofinansowania: 44 848 000 zł. Maksymalna 80 726 400 zł. Za https://radio.rzeszow.pl/76884/spada-li ... rnobrzega/ liczba mieszkańców wynosiła 43 939, przyjmijmy zatem, że jest nas 43 500. Więc podzielmy minimalną kwotę dofinansowania 44 848 000/43 500 = 1 030,98 zł na mieszkańca. W przypadku maksimum to kwota 1 855,77 zł na mieszkańca. Czy nas stać na utratę takich pieniędzy? Wszyscy dookoła aplikują, my nie. Pakujemy kasę w drogi w strefie, a żaden inwestor się tam nie pcha, a bo i są działki? Hm?A ja akurat doceniam te przeprosiny. Poprzednia władza i w zasadzie każda poprzednia jakoś popełniała moim zdaniem jeszcze większe błędy, bo przecież musieliśmy zwrócić dotację (czy też - jej nie przyjąć, bo składaliśmy wnioski na te same drogi i dostaliśmy dwa razy). Wtedy żadnych przeprosin nie było - było albo karykaturalne tłumaczenie się i pójście w zaparte, albo przemilczenie tematu.
Spotkanie informacyjne w ramach Polsko-Szwajcarskiego Programu Rozwoju Miast odbyło się w marcu 2024, poza nieoficjalnymi: https://www.programszwajcarski.gov.pl/s ... oju-miast/
9 miesięcy na konstrukcje wniosku i wydanie prawomocnych decyzji. Mnóstwo czasu. Więc temat Olekko jest po prostu nie do obrony.
Edit: https://bip.tarnobrzeg.pl/artykuly/98/k ... westycyjna dodam, że PŁN był od kwietnia 2022 roku w najważniejszej komisji magistratu, czyli techniczno - inwestycyjnej. I tym bardziej mi smutno, jako mieszkańcowi. Po prostu żal. A taka sytuacja rzeczywiście się nie powtórzy w ciągu najbliższych kilku lat i prezydent ma rację, z tym właśnie, że "szwajcarów" nie będzie przez najbliższych kilka lat. Zmarnowano szansę. Inaczej tego nie mogę nazwać.
Dzisiaj podczas sesji rady Miasta radny Mastalerz zapytał Prezydenta Nowaka czy prawdą jest jakoby była obecność CBA w urzędzie ? Czy ktoś może to potwierdzić i wyjaśnić co się dzieje ?
O! Była jakaś odpowiedź na to pytanie?
A swoją drogą, pamiętam pytanie o kontrolę NIK względem naszej obwodnicy, nie pamiętam tylko czy to było w formie interpelacji, czy w jakiejś innej. Coś wiadomo na ten temat?
A swoją drogą, pamiętam pytanie o kontrolę NIK względem naszej obwodnicy, nie pamiętam tylko czy to było w formie interpelacji, czy w jakiejś innej. Coś wiadomo na ten temat?
Akurat ten punkt sesji (interpelacje) widziałem dziś na żywo. Tak. N. Mastalerz złożył kilka interpelacji. W jednej z nich zapytał o zasłyszaną od dziennikarza (nie powiedział którego) informację o wizycie CBA w UM. Zapytał wprost. Odpowiedz niestety nie była słyszalna. Ale ma być na piśmie na następnej sesji. Podobnie jak na kilka innych ważnych pytań m.in.: kto był członkiem Rady Nadzorczej w Kopalni Machów w latach 18-24, a który nie miał uprawnień do zasiadania w tej radzie, a do tego został skazany prawomocnym wyrokiem sądu. Ktoś coś? Jeszcze kilka innych pytań (ciekawych, o obwodnicy też) w relacji, którą zachęcam obejrzeć. Oczywiście dużo o funduszu "szwajcarskim".
A to nie chodzi o naszego najpopularniejszego w starszym pokoleniu eksposła, którego skazano za jakąś bzdurę w papierach i po tym usunięto z Rady Nadzorczej? Jak dla mnie to akurat była odpowiednia osoba na odpowiednim miejscu, zwyczajnie tego człowieka szanuję. I lubię słuchać.