Władze miasta 2024-2029

Wielka polityka niewielkiego miasta. Masz czegoś dość lub coś cię cieszy? Opisz to! Prosimy nie używać wulgaryzmów.
Awatar użytkownika
karas

Re: Władze miasta 2024-2029

Post autor: karas » 24-01-2025 09:00

zbyry pisze:
23-01-2025 14:44
Jestem tego samego zdania. Od początku byłem przeciwny tej głupocie, bo inaczej tego się nazwać nie da, aby modernizować aż w tak drastyczny sposób rynek. Bez pojęcia, bez pomysłu. Ale jak się wydaje nie swoje pieniądze, to tak jest (jedna z zasad M. Friedmana). Plac ma być chyba robiony w ramach MOF. Nikomu się nie chciało pomyśleć, żeby tego nie ruszać, a kasę przeznaczyć na wkłady własne. Więc po najmniejszej linii oporu. Oj losie losie...
Trudno się nie zgodzić. Wystarczyła by porządna modernizacja rynku: wymiana oświetlenia, mycie kostki, uzupełnienie braków i ewentualne nowy drzewostan. nawet jeżeli trzeba by było miejscami ściągnąć fragmenty kostki. Niestety to ta z inwestycji, która nie przyniesie ani jednej dodatkowej złotówki miastu.
Karaś

Serio

Post autor: Serio » 24-01-2025 09:17

fish pisze:
24-01-2025 07:41
Na szybko przejrzałem to co jest dostępne w internecie w przypadku funduszy szwajcarskich, dużo miast zdecydowało się na konsultacje społeczne. Ja przynajmniej nic nie słyszałem, żeby u nas takie się odbywały. Komórka zajmująca się pozyskiwaniem środków zewnętrznych wyraźnie była nie przygotowana. Cóż z tego, że w czerwcu 2024 radni podejmowali decyzję p przesunięciu na projekty dróg w strefie ekonomicznej 300 000 zł jak środki dedykowane na FS nie przewidywały budowy dróg. Ktoś w końcu w UM się chyba połapał bo nigdy taki przetarg się nie pojawił.

Środki z FS były przewidziane na:

- kształcenie oraz szkolenie zawodowe i specjalistyczne,
- finansowanie dla mikro-, małych i średnich przedsiębiorstw,
- wspieranie zarządzania migracjami i promowanie działań integracyjnych,
- efektywność energetyczna i energia odnawialna,
- transport publiczny,
- gospodarka wodno-ściekowa,
- zarządzanie odpadami,
- ochrona przyrody i bioróżnorodność,
- zdrowie i pomoc społeczna,
- poprawa bezpieczeństwa publicznego,
- mniejszości i grupy znajdujące się w niekorzystnej sytuacji społecznej,
- społeczeństwo obywatelskie i przejrzystość

Dla przykładu Ostrowiec Świętokrzyski złożył wniosek na 37 mln złotych w ramach gospodarki odpadami. Z Ostrowca mają zniknąć wszystkie altany śmietnikowe a pojawić się instalacje nowoczesnych podziemnych i półpodziemnych pojemników. Kolejny wniosek z Ostrowca Św. to powstanie Zakładu Aktywności Zawodowej. Tak dla przypomnienia dużo w kampanii wyborczej PŁN poświęcił wiatom śmietnikowym :) a o powstaniu w Tarnobrzegu ZAZ-u mówi prawie na każdej sesji.

Jeszcze jeden przykład z Końskich gdzie złożono między innymi wniosek o likwidację ponad 1000 piecyków gazowych oraz budowy poczekalni w centrum przesiadkowym, zakup busów elektrycznych i elektronicznych tablic odjazdowych.

Na to wygląda, że wszędzie można tylko nie w Tarnobrzegu.
Może także hospicjum udałoby się skończyć.

Awatar użytkownika
admin
Site Admin

Post autor: admin » 24-01-2025 09:45

Hospicjum należy do prywatnej fundacji i nie ma nic wspólnego z miastem. Wiercenie też mi nie pasuje do żadnej kategorii.

Bardzo dziękuję fish za szczegóły. Do tej pory była w sieci dyskusja (u nas na forum kulturalna), ale sam nie do końca wiedziałem o czym mówimy i co można było załatwić.

Co mi zostaje z listy co można było twórczo wykorzystać:
- kształcenie oraz szkolenie zawodowe i specjalistyczne,
- finansowanie dla mikro-, małych i średnich przedsiębiorstw,
- efektywność energetyczna i energia odnawialna,
- zarządzanie odpadami!!!
- zdrowie i pomoc społeczna,
- poprawa bezpieczeństwa publicznego,

Wyrzuciłem bardzo istotny transport publiczny, skoro robimy go z MOF i parę innych tematów. Ale czy do wszystkich powyższych potrzeba było projektów budowlanych i decyzji środowiskowych, bo taka była linia obrony ŁN? Najbardziej straconą szansą wydaje się zarządzanie odpadami, które wymaga sporych nakładów, ale przede wszystkim pomysłu. Wsparcie dla firm i edukacji zawsze mile widziane, nie trafiłem na przekonujące wytłumaczenie.

A inna sprawa, to że trzeba korzystać z każdej okazji i okazję mamy straconą. A ile, na co i kto realnie dostanie to sam jestem bardzo ciekaw, bo od złożenia wniosku do dotacji mamy parę kroków.

Serio

Post autor: Serio » 24-01-2025 12:38

"Wiercenie też mi nie pasuje do żadnej kategorii",
Mi pasuje do zdrowia, to nie wiercenie ropy naftowej, ale wód leczniczych.

zbyry

Post autor: zbyry » 24-01-2025 15:38

@admin fish podał prawdę i chwała mu za to. Ja wstawiłem link, to samo też tam było. Następnym razem będę bardziej szczegółowy ;)

Użytkownik Serio ma rację. Wiercenie pasuje pod zdrowie.

Awatar użytkownika
admin
Site Admin

Post autor: admin » 25-01-2025 17:11

Jest oświadczenie Prezydenta Tarnobrzega w sprawie niezłożenia wniosku w programie szwajcarskim. Kogo przekonuje?

Oprócz poruszanych wcześniej tematów, są szacunki kto i ile może realnie dostać, co oczywiście w żaden sposób nie podważa sensu składania wniosków.

https://www.tarnobrzeg.info/2025/01/25/ ... -powtorzy/

zbyry

Post autor: zbyry » 25-01-2025 18:25

Mnie nie. Z trzech powodów:

1) Kiedy rządziła poprzednia ekipa, już mówiono o funduszach szwajcarskich i norweskich, więc kiedy prezydent i jego zastępca byli radnymi to nie wiedzieli?

2) Nie każde działanie wymaga decyzji środowiskowej przez RDOŚ (w naszym przypadku Rzeszów), czyli. art. 75 ooś https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dzie ... 783/art-75

tylko przez wójta, burmistrza, prezydenta (czyli u nas prezydent).

3) Jak można powoływać się na alokację konkursu w oparciu o założenie "Minimalna kwota dofinansowania na projekt: jeśli wnioski beneficjentów będą opiewać na kwotę minimalną 44 848 000 zł możliwa będzie realizacja do 31 projektów (maksymalnie 31 otrzyma dofinansowanie)." To co, szacujemy ryzyko? To jest dla mnie z 16 letnim doświadczeniem w tej materii absurdalne tłumaczenie. Totalnie absurdalne. To jest tryb konkursowy i ryzyko jest rzeczą naturalną. Nikt do nikogo nie miałby aż takich pretensji, jakby chociaż próbowano.

A ponadto niechże się ktoś, palcem nie wskażę kto, w UM wysili i niech zrobi coś więcej, aniżeli Ctrl+C oraz Ctrl+V (kopiuj - wklej), ze strony 16 i 17 Regulaminu naboru https://www.programszwajcarski.gov.pl/m ... _dot_1.pdf

Także proszę wybaczyć, nie kupuję tego zupełnie. Niech się obraża, kto chce, ani mnie to ziębi, ani grzeje, ale pewne rzeczy trzeba wziąć na klatę.

TSS

Post autor: TSS » 25-01-2025 19:19

mnie też nie, tłumaczenie słabe, jest to duża porażka obecnej władzy nie pierwsza zresztą w niecały rok!!!

Jasiek

Post autor: Jasiek » 27-01-2025 10:02

Ja zadałbym jeszcze jedno proste/ trudne pytanie: na wydanie jakich decyzji / zezwoleń / pozwoleń trzeba czekać ponad pół roku ? Bo może ja nieobeznany. Tłumaczenie są delikatnie mówiąc słabe choć należałoby o tym napisać dosadniej.

Jasiek

Post autor: Jasiek » 27-01-2025 16:32

Teraz TN napisał o tłumaczeniach naszego Pana Prezydenta (admin już to chyba wcześniej opublikował):
https://tyna.info.pl/pl/755_tarnobrzeg/ ... skich.html
Dramat, dramat i jeszcze raz dramat.
No wynika z tego, że poprzednicy nie zrobili no to myśmy nie złożyli. No bo przecież nie Pan Prezydent chyba miał tę dokumentację przygotować ? Bo on przecież na każdym korku: Ja, ja, ja ... Jaja faktycznie są. Tylko jakieś takie niekorzystne dla tego miasta.
O to między innymi pytałem powyżej (więc nie będę pytanie powtarzał):
"Uzyskanie zgód na realizację budowy na trzech różnie skonstruowanych drogach, z różnymi dodatkowymi wymaganiami, w 4 miesiące…byłoby z punktu widzenia praktyka niemożliwe."
I jakie 4 miesiące ??? Może przebudzenie długo trwało. Pytanie czy przebudzenie nastąpiło czy czekamy do wiosny. Tylko której ?
No ale przecież przeprosił, obiecał, że już tak nie będzie więc chyba jednak wszystko w porządku. No łzy się do oczu cisną. Nie wiem czy to z emocji czy z krojenia cebuli.

olekko

Post autor: olekko » 27-01-2025 16:37

A ja akurat doceniam te przeprosiny. Poprzednia władza i w zasadzie każda poprzednia jakoś popełniała moim zdaniem jeszcze większe błędy, bo przecież musieliśmy zwrócić dotację (czy też - jej nie przyjąć, bo składaliśmy wnioski na te same drogi i dostaliśmy dwa razy). Wtedy żadnych przeprosin nie było - było albo karykaturalne tłumaczenie się i pójście w zaparte, albo przemilczenie tematu.

Martwi mnie, że się skupiamy na drogach. Ludzie, dość tych remontów dróg! Z zapowiadanego remontu Wisłostrady żaden pieniądz do Tarnobrzega nie przyjdzie. Wiadomo, że ta nie jest już w dobrym stanie, ale też nie jest w przesadnie tragicznym.

ObywatelK

Post autor: ObywatelK » 27-01-2025 16:55

Drogi tylko chcą robić a jeszcze nie skończone koło Urzędu Skarbowego i Konopnickiej. Jeszcze dwa miesiące i 250 m w rok będzie

Jasiek

Post autor: Jasiek » 27-01-2025 17:04

@Olekko Hm... To chyba nie są jednak przeprosiny tylko tłumaczenie się. Słowa "Przepraszam" to tam raczej nie uświadczysz.
Co do dróg to dorzucę jeszcze niedokończony remont na Waryńskiego. Zjazd w Kosmonautów to jakaś parodia. A całość trwa już na pewno ponad pół roku.
Edit: add photo :D
Załączniki
kosmonautow.jpg
kosmonautow.jpg (494.8 KiB) Przejrzano 4573 razy

TSS

Post autor: TSS » 27-01-2025 17:14

Zapowiada się kolejna słaba prezydentura w Tarnobrzegu, może nawet gorsza niż niektóre. Kilka wtop w niecały rok. Słabo. Tłumaczenia nie załatwiają tematu, a wszyscy którzy nie dopilnowali tematu powinni być całkowicie odsunięci od inwestycji miasta. Dać im inne zajęcia.

Dawid_tbg

Post autor: Dawid_tbg » 27-01-2025 18:04

ObywatelK pisze:
27-01-2025 16:55
Drogi tylko chcą robić a jeszcze nie skończone koło Urzędu Skarbowego i Konopnickiej. Jeszcze dwa miesiące i 250 m w rok będzie
Kiedy można to rzeczywiście trzeba krytykować, ale tutaj jest mowa o drogach gdzie umowy podpisywał jeszcze poprzedni prezydent który to miał tendencję do inwestycji z terminem wykonania nawet do 400 dni, a chcąc teraz renegocjować wiązało by się to z kosztami dla miasta, bo rzeczywiście 350m Konopnickiej to jakaś farsa.
Natomiast obecny widać że idzie inna drogą, gdzie np. "naprawa" rond przy obwodnicy, zjazd w Kopernika i droga serwisowa od ronda w Sobowie zostały wykonany z 1,5 miesiąca wraz z odbiorami, oby tak to wyglądało nadal. Poza tym skończył się monopol PBI na kontrakty w mieście, więc mimo wszystko pozytywy są, choć trudno im się przebić.

zbyry

Post autor: zbyry » 30-01-2025 09:07

A ja akurat doceniam te przeprosiny. Poprzednia władza i w zasadzie każda poprzednia jakoś popełniała moim zdaniem jeszcze większe błędy, bo przecież musieliśmy zwrócić dotację (czy też - jej nie przyjąć, bo składaliśmy wnioski na te same drogi i dostaliśmy dwa razy). Wtedy żadnych przeprosin nie było - było albo karykaturalne tłumaczenie się i pójście w zaparte, albo przemilczenie tematu.
Olekko, straciliśmy bezpowrotnie szanse na kilkadziesiąt milinów złotych. Tego się nie da przemilczeć. Straciliśmy przynajmniej szanse. Spójrz na matematykę: minimalna kwota dofinansowania: 44 848 000 zł. Maksymalna 80 726 400 zł. Za https://radio.rzeszow.pl/76884/spada-li ... rnobrzega/ liczba mieszkańców wynosiła 43 939, przyjmijmy zatem, że jest nas 43 500. Więc podzielmy minimalną kwotę dofinansowania 44 848 000/43 500 = 1 030,98 zł na mieszkańca. W przypadku maksimum to kwota 1 855,77 zł na mieszkańca. Czy nas stać na utratę takich pieniędzy? Wszyscy dookoła aplikują, my nie. Pakujemy kasę w drogi w strefie, a żaden inwestor się tam nie pcha, a bo i są działki? Hm?

Spotkanie informacyjne w ramach Polsko-Szwajcarskiego Programu Rozwoju Miast odbyło się w marcu 2024, poza nieoficjalnymi: https://www.programszwajcarski.gov.pl/s ... oju-miast/

9 miesięcy na konstrukcje wniosku i wydanie prawomocnych decyzji. Mnóstwo czasu. Więc temat Olekko jest po prostu nie do obrony.

Edit: https://bip.tarnobrzeg.pl/artykuly/98/k ... westycyjna dodam, że PŁN był od kwietnia 2022 roku w najważniejszej komisji magistratu, czyli techniczno - inwestycyjnej. I tym bardziej mi smutno, jako mieszkańcowi. Po prostu żal. A taka sytuacja rzeczywiście się nie powtórzy w ciągu najbliższych kilku lat i prezydent ma rację, z tym właśnie, że "szwajcarów" nie będzie przez najbliższych kilka lat. Zmarnowano szansę. Inaczej tego nie mogę nazwać.

George_WW

Post autor: George_WW » 30-01-2025 16:31

Dzisiaj podczas sesji rady Miasta radny Mastalerz zapytał Prezydenta Nowaka czy prawdą jest jakoby była obecność CBA w urzędzie ? Czy ktoś może to potwierdzić i wyjaśnić co się dzieje ?

Awatar użytkownika
admin
Site Admin

Post autor: admin » 30-01-2025 18:30

O! Była jakaś odpowiedź na to pytanie?

A swoją drogą, pamiętam pytanie o kontrolę NIK względem naszej obwodnicy, nie pamiętam tylko czy to było w formie interpelacji, czy w jakiejś innej. Coś wiadomo na ten temat?

Awatar użytkownika
Jacek

Post autor: Jacek » 30-01-2025 19:10

Akurat ten punkt sesji (interpelacje) widziałem dziś na żywo. Tak. N. Mastalerz złożył kilka interpelacji. W jednej z nich zapytał o zasłyszaną od dziennikarza (nie powiedział którego) informację o wizycie CBA w UM. Zapytał wprost. Odpowiedz niestety nie była słyszalna. Ale ma być na piśmie na następnej sesji. Podobnie jak na kilka innych ważnych pytań m.in.: kto był członkiem Rady Nadzorczej w Kopalni Machów w latach 18-24, a który nie miał uprawnień do zasiadania w tej radzie, a do tego został skazany prawomocnym wyrokiem sądu. Ktoś coś? Jeszcze kilka innych pytań (ciekawych, o obwodnicy też) w relacji, którą zachęcam obejrzeć. Oczywiście dużo o funduszu "szwajcarskim".

olekko

Post autor: olekko » 30-01-2025 21:10

A to nie chodzi o naszego najpopularniejszego w starszym pokoleniu eksposła, którego skazano za jakąś bzdurę w papierach i po tym usunięto z Rady Nadzorczej? Jak dla mnie to akurat była odpowiednia osoba na odpowiednim miejscu, zwyczajnie tego człowieka szanuję. I lubię słuchać.

ODPOWIEDZ