Dobry chleb

Sprawy nie tylko tarnobrzeskie, na które nie ma miejsca gdzie indziej.
Awatar użytkownika
admin
Site Admin
Posty: 19389
Rejestracja: 15-06-2003 23:41

Dobry chleb

Post autor: admin » 18-01-2009 17:54

"Właśnie upiekłem chleb na żytnim zakwasie, po raz chyba kilkunasty. Zacząłem jesienią, polubiłem to (rodzina też :) ), praca z każdym przygotowaniem coraz bardziej przyjemna.

Polecam wszystkim! Informacje czerpałem początkowo z www.chleb.info.pl"
Ostatnio zmieniony 18-01-2009 17:54 przez admin, łącznie zmieniany 1 raz.

banan
Posty: 116
Rejestracja: 26-04-2006 13:43

Dobry chleb

Post autor: banan » 18-01-2009 18:12

"Moi rodzice mają maszynę do chleba :D Wrzucasz składniki, nawet nie trzeba zagniatać, można ustawić czas "zapłonu", budzisz się i masz gotowy, świeżutki chleb na śniadanie...
Podeślę im stronę, może zaczerpną inspiracji... taki chlebek z otrębami.. pyszota.

Ten chleb ma tylko jedną wadę - uzależnia :)"
Ostatnio zmieniony 18-01-2009 18:12 przez banan, łącznie zmieniany 1 raz.

Pakuł
Posty: 839
Rejestracja: 29-03-2005 02:53

Dobry chleb

Post autor: Pakuł » 18-01-2009 19:20

"no no ale się zgraliśmy:)
ja właśnie piekę chleb mam dość fajny przepis może wrzuce później:)"
Ostatnio zmieniony 18-01-2009 19:20 przez Pakuł, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
śpiku
Posty: 2191
Rejestracja: 31-03-2005 20:30

Dobry chleb

Post autor: śpiku » 18-01-2009 21:07

"to ja chętnie spróbuje Waszych wypieków:D"
Ostatnio zmieniony 18-01-2009 21:07 przez śpiku, łącznie zmieniany 1 raz.

Zephyr
Posty: 217
Rejestracja: 16-02-2007 01:11

Dobry chleb

Post autor: Zephyr » 18-01-2009 21:31

"ja też już się ślinię i czekam z talerzykiem na swój kęs :D"
Ostatnio zmieniony 18-01-2009 21:31 przez Zephyr, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
admin
Site Admin
Posty: 19389
Rejestracja: 15-06-2003 23:41

Dobry chleb

Post autor: admin » 19-01-2009 07:44

"banan - podobno te z maszynek to nie to samo. Z tego co się orientuję tam są jednak drożdże piekarskie, a nie żytni zakwas."
Ostatnio zmieniony 19-01-2009 07:44 przez admin, łącznie zmieniany 1 raz.

kicek
Posty: 414
Rejestracja: 03-08-2004 17:44

Dobry chleb

Post autor: kicek » 19-01-2009 08:52

"Ale nie trzeba mieć odpowiedniego piecyka na taki chleb? Wystarczy zwykły piekarnik???"
Ostatnio zmieniony 19-01-2009 08:52 przez kicek, łącznie zmieniany 1 raz.

banan
Posty: 116
Rejestracja: 26-04-2006 13:43

Dobry chleb

Post autor: banan » 19-01-2009 12:41

"Tak Adminie, masz rację. Te maszynkowe chleby przypominają bardziej bułkę, ale po zastosowaniu dodatków (siemię lniane, cebulka, pestki z dyni albo słonecznika) wychodzi pyszny.
Przyłączam się do pytania czy żytni chleb "wyjdzie" w zwykłym piekarniku?"
Ostatnio zmieniony 19-01-2009 12:41 przez banan, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
admin
Site Admin
Posty: 19389
Rejestracja: 15-06-2003 23:41

Dobry chleb

Post autor: admin » 19-01-2009 16:27

"Piekę w zwykłym piekarniku i mam dobre rezultaty. Jak już sobie chleb wyrośnie, to wstawiam na 15 min na 220 stopni, a później jeszcze ze 40 min na 180 stopni. Pod koniec zapędzlować wodą, żeby skórka była ładna i chrupiąca.
Eksperymentowałem z różnymi rodzajami mąki. Na bazarze można kupić z samochodu żytnią razową i białą, pszenną razową i białą, jest nawet orkiszowa. Ceny 2-3 razy niższe niż w ekologicznych sklepach w Warszawie :)
Jako początkujący opieram się głównie na tej recepturze: http://chleb.info.pl/index.php?id=42"
Ostatnio zmieniony 19-01-2009 16:27 przez admin, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
admin
Site Admin
Posty: 19389
Rejestracja: 15-06-2003 23:41

Dobry chleb

Post autor: admin » 08-12-2009 23:20

"Minęło parę miesięcy i nie jestem już takim purystą, tzn. nie piekę chleba wyłącznie na żytnim zakwasie, ale również na drożdżach, w tym z gotowych mieszanek (jednak z eksperymentami). Wypiek bez automatu, w zwykłym piekarniku. Chleb wychodzi super i jest dużo szybszy i łatwiejszy niż chodowanie zakwasu (z którego jednak całkiem nie zrezygnowałem).

Gotowe mieszanki z http://www.chlebpolski.pl/ były jeszcze niedawno w Intermarche, w tym pyszny chleb z mąką z amarantusa. Niestety parę tygodni temu zniknęły... Czy w Tarnobrzegu można gdzieś je kupić?

A domowe pieczenie chleba wszystkim gorąco polecam. To naprawdę jest proste."
Ostatnio zmieniony 08-12-2009 23:20 przez admin, łącznie zmieniany 1 raz.

sarmacja
Posty: 426
Rejestracja: 26-11-2009 15:49

Dobry chleb

Post autor: sarmacja » 09-12-2009 00:09

"Szkoda czasu na pieczenie. Koprzywnica rulezzz :D:D:D"
Ostatnio zmieniony 09-12-2009 00:09 przez sarmacja, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
admin
Site Admin
Posty: 19389
Rejestracja: 15-06-2003 23:41

Dobry chleb

Post autor: admin » 09-12-2009 00:45

"Szybko idzie, bo mi zawsze dzieci chętnie pomagają.
Ale rzeczywiście, jak własnego chleba nie ma w domu, to tylko Koprzywnica. Dobry chleb, chociaż zza Wisły :-)"
Ostatnio zmieniony 09-12-2009 00:45 przez admin, łącznie zmieniany 1 raz.

grassownik
Posty: 3508
Rejestracja: 24-01-2009 09:47

Dobry chleb

Post autor: grassownik » 09-12-2009 11:28

"nie ma co go chwalić bo pójdą na masówkę i będzie taki jak inne.
ale chleb rzeczywiście najlepszy w mieście."
Ostatnio zmieniony 09-12-2009 11:28 przez grassownik, łącznie zmieniany 1 raz.

bigBUD
Posty: 297
Rejestracja: 02-12-2007 14:55

Dobry chleb

Post autor: bigBUD » 09-12-2009 20:04

"
sarmacja pisze: Koprzywnica rulezzz :D:D:D
grassownik pisze:ale chleb rzeczywiście najlepszy w mieście.
..potwierdzam-najlepszy bialy chleb w miescie.."
Ostatnio zmieniony 09-12-2009 20:04 przez bigBUD, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mensir67
Posty: 279
Rejestracja: 23-05-2004 08:52

Dobry chleb

Post autor: mensir67 » 10-12-2009 08:36

"polecam chleb z piekarni"Jamnica""
Ostatnio zmieniony 10-12-2009 08:36 przez mensir67, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
admin
Site Admin
Posty: 19389
Rejestracja: 15-06-2003 23:41

Dobry chleb

Post autor: admin » 20-12-2015 21:37

"Obrazek

Powyżej chlebuś z niedzielnego śniadanka. Popularna w okolicy piekarnia, a w środku falisty drut, zaostrzony z jednej strony, z drugiej ułamany. Średnica około 1,2mm, długość około 15mm. Smacznego i na zdrowie! Szczególnie jak komuś brakuje żelaza.

Wygląda jak część jakiejś plecionej metalowej siatki, czy sita."
Ostatnio zmieniony 20-12-2015 21:37 przez admin, łącznie zmieniany 1 raz.

rav
Posty: 1072
Rejestracja: 01-04-2015 09:00

Dobry chleb

Post autor: rav » 20-12-2015 22:53

"No to dobrze, że nie zjedliście ..."
Ostatnio zmieniony 20-12-2015 22:53 przez rav, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
admin
Site Admin
Posty: 19389
Rejestracja: 15-06-2003 23:41

Dobry chleb

Post autor: admin » 20-12-2015 23:14

"Jakby kolec był inaczej ułożony, to mógłby nie wyleźć w krojeniu. Może przy gryzieniu, ale jeszcze u dzieci - strach myśleć."
Ostatnio zmieniony 20-12-2015 23:14 przez admin, łącznie zmieniany 1 raz.

andriu81
Posty: 1803
Rejestracja: 29-05-2010 03:51

Dobry chleb

Post autor: andriu81 » 20-12-2015 23:31

"Dziecko z racji braku doświadczenia z trzymaniem czegoś takiego w buzi faktycznie mogłoby to połknąć.Dorosły raczej nie,bo jednak metal jest spory. Jeśli ktoś jest zdrowy i ma dobrze zakwaszony żołądek,to może i by się rozpuściło. Drut mógł przejśc przez sita mąki.
Ciekawe jak często są takie przypadki i czy to był błąd pracownika,czy caly proces produkcji jest wadliwy"
Ostatnio zmieniony 20-12-2015 23:31 przez andriu81, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
admin
Site Admin
Posty: 19389
Rejestracja: 15-06-2003 23:41

Dobry chleb

Post autor: admin » 21-12-2015 00:20

"
andriu81 pisze:Drut mógł przejśc przez sita mąki.
Obstawiam że to właśnie jest drut z sita do mąki.
O takie coś: http://www.fermo.pl/poradnik-144-siatki ... tkane.html
Splot płócienny prosty - właśnie tak wygląda drut."
Ostatnio zmieniony 21-12-2015 00:20 przez admin, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ