Dobry chleb
Dobry chleb
"Właśnie upiekłem chleb na żytnim zakwasie, po raz chyba kilkunasty. Zacząłem jesienią, polubiłem to (rodzina też ), praca z każdym przygotowaniem coraz bardziej przyjemna.
Polecam wszystkim! Informacje czerpałem początkowo z www.chleb.info.pl"
Polecam wszystkim! Informacje czerpałem początkowo z www.chleb.info.pl"
Ostatnio zmieniony 18-01-2009 17:54 przez admin, łącznie zmieniany 1 raz.
Dobry chleb
"Moi rodzice mają maszynę do chleba Wrzucasz składniki, nawet nie trzeba zagniatać, można ustawić czas "zapłonu", budzisz się i masz gotowy, świeżutki chleb na śniadanie...
Podeślę im stronę, może zaczerpną inspiracji... taki chlebek z otrębami.. pyszota.
Ten chleb ma tylko jedną wadę - uzależnia "
Podeślę im stronę, może zaczerpną inspiracji... taki chlebek z otrębami.. pyszota.
Ten chleb ma tylko jedną wadę - uzależnia "
Ostatnio zmieniony 18-01-2009 18:12 przez banan, łącznie zmieniany 1 raz.
Dobry chleb
"no no ale się zgraliśmy:)
ja właśnie piekę chleb mam dość fajny przepis może wrzuce później:)"
ja właśnie piekę chleb mam dość fajny przepis może wrzuce później:)"
Ostatnio zmieniony 18-01-2009 19:20 przez Pakuł, łącznie zmieniany 1 raz.
Dobry chleb
"to ja chętnie spróbuje Waszych wypieków:D"
Ostatnio zmieniony 18-01-2009 21:07 przez śpiku, łącznie zmieniany 1 raz.
Dobry chleb
"ja też już się ślinię i czekam z talerzykiem na swój kęs "
Ostatnio zmieniony 18-01-2009 21:31 przez Zephyr, łącznie zmieniany 1 raz.
Dobry chleb
"banan - podobno te z maszynek to nie to samo. Z tego co się orientuję tam są jednak drożdże piekarskie, a nie żytni zakwas."
Ostatnio zmieniony 19-01-2009 07:44 przez admin, łącznie zmieniany 1 raz.
Dobry chleb
"Ale nie trzeba mieć odpowiedniego piecyka na taki chleb? Wystarczy zwykły piekarnik???"
Ostatnio zmieniony 19-01-2009 08:52 przez kicek, łącznie zmieniany 1 raz.
Dobry chleb
"Tak Adminie, masz rację. Te maszynkowe chleby przypominają bardziej bułkę, ale po zastosowaniu dodatków (siemię lniane, cebulka, pestki z dyni albo słonecznika) wychodzi pyszny.
Przyłączam się do pytania czy żytni chleb "wyjdzie" w zwykłym piekarniku?"
Przyłączam się do pytania czy żytni chleb "wyjdzie" w zwykłym piekarniku?"
Ostatnio zmieniony 19-01-2009 12:41 przez banan, łącznie zmieniany 1 raz.
Dobry chleb
"Piekę w zwykłym piekarniku i mam dobre rezultaty. Jak już sobie chleb wyrośnie, to wstawiam na 15 min na 220 stopni, a później jeszcze ze 40 min na 180 stopni. Pod koniec zapędzlować wodą, żeby skórka była ładna i chrupiąca.
Eksperymentowałem z różnymi rodzajami mąki. Na bazarze można kupić z samochodu żytnią razową i białą, pszenną razową i białą, jest nawet orkiszowa. Ceny 2-3 razy niższe niż w ekologicznych sklepach w Warszawie
Jako początkujący opieram się głównie na tej recepturze: http://chleb.info.pl/index.php?id=42"
Eksperymentowałem z różnymi rodzajami mąki. Na bazarze można kupić z samochodu żytnią razową i białą, pszenną razową i białą, jest nawet orkiszowa. Ceny 2-3 razy niższe niż w ekologicznych sklepach w Warszawie
Jako początkujący opieram się głównie na tej recepturze: http://chleb.info.pl/index.php?id=42"
Ostatnio zmieniony 19-01-2009 16:27 przez admin, łącznie zmieniany 1 raz.
Dobry chleb
"Minęło parę miesięcy i nie jestem już takim purystą, tzn. nie piekę chleba wyłącznie na żytnim zakwasie, ale również na drożdżach, w tym z gotowych mieszanek (jednak z eksperymentami). Wypiek bez automatu, w zwykłym piekarniku. Chleb wychodzi super i jest dużo szybszy i łatwiejszy niż chodowanie zakwasu (z którego jednak całkiem nie zrezygnowałem).
Gotowe mieszanki z http://www.chlebpolski.pl/ były jeszcze niedawno w Intermarche, w tym pyszny chleb z mąką z amarantusa. Niestety parę tygodni temu zniknęły... Czy w Tarnobrzegu można gdzieś je kupić?
A domowe pieczenie chleba wszystkim gorąco polecam. To naprawdę jest proste."
Gotowe mieszanki z http://www.chlebpolski.pl/ były jeszcze niedawno w Intermarche, w tym pyszny chleb z mąką z amarantusa. Niestety parę tygodni temu zniknęły... Czy w Tarnobrzegu można gdzieś je kupić?
A domowe pieczenie chleba wszystkim gorąco polecam. To naprawdę jest proste."
Ostatnio zmieniony 08-12-2009 23:20 przez admin, łącznie zmieniany 1 raz.
Dobry chleb
"Szkoda czasu na pieczenie. Koprzywnica rulezzz :D:D"
Ostatnio zmieniony 09-12-2009 00:09 przez sarmacja, łącznie zmieniany 1 raz.
Dobry chleb
"Szybko idzie, bo mi zawsze dzieci chętnie pomagają.
Ale rzeczywiście, jak własnego chleba nie ma w domu, to tylko Koprzywnica. Dobry chleb, chociaż zza Wisły "
Ale rzeczywiście, jak własnego chleba nie ma w domu, to tylko Koprzywnica. Dobry chleb, chociaż zza Wisły "
Ostatnio zmieniony 09-12-2009 00:45 przez admin, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 3508
- Rejestracja: 24-01-2009 09:47
Dobry chleb
"nie ma co go chwalić bo pójdą na masówkę i będzie taki jak inne.
ale chleb rzeczywiście najlepszy w mieście."
ale chleb rzeczywiście najlepszy w mieście."
Ostatnio zmieniony 09-12-2009 11:28 przez grassownik, łącznie zmieniany 1 raz.
Dobry chleb
"
sarmacja pisze: Koprzywnica rulezzz :D:D
..potwierdzam-najlepszy bialy chleb w miescie.."grassownik pisze:ale chleb rzeczywiście najlepszy w mieście.
Ostatnio zmieniony 09-12-2009 20:04 przez bigBUD, łącznie zmieniany 1 raz.
Dobry chleb
"polecam chleb z piekarni"Jamnica""
Ostatnio zmieniony 10-12-2009 08:36 przez mensir67, łącznie zmieniany 1 raz.
Dobry chleb
"
Powyżej chlebuś z niedzielnego śniadanka. Popularna w okolicy piekarnia, a w środku falisty drut, zaostrzony z jednej strony, z drugiej ułamany. Średnica około 1,2mm, długość około 15mm. Smacznego i na zdrowie! Szczególnie jak komuś brakuje żelaza.
Wygląda jak część jakiejś plecionej metalowej siatki, czy sita."
Powyżej chlebuś z niedzielnego śniadanka. Popularna w okolicy piekarnia, a w środku falisty drut, zaostrzony z jednej strony, z drugiej ułamany. Średnica około 1,2mm, długość około 15mm. Smacznego i na zdrowie! Szczególnie jak komuś brakuje żelaza.
Wygląda jak część jakiejś plecionej metalowej siatki, czy sita."
Ostatnio zmieniony 20-12-2015 21:37 przez admin, łącznie zmieniany 1 raz.
Dobry chleb
"No to dobrze, że nie zjedliście ..."
Ostatnio zmieniony 20-12-2015 22:53 przez rav, łącznie zmieniany 1 raz.
Dobry chleb
"Jakby kolec był inaczej ułożony, to mógłby nie wyleźć w krojeniu. Może przy gryzieniu, ale jeszcze u dzieci - strach myśleć."
Ostatnio zmieniony 20-12-2015 23:14 przez admin, łącznie zmieniany 1 raz.
Dobry chleb
"Dziecko z racji braku doświadczenia z trzymaniem czegoś takiego w buzi faktycznie mogłoby to połknąć.Dorosły raczej nie,bo jednak metal jest spory. Jeśli ktoś jest zdrowy i ma dobrze zakwaszony żołądek,to może i by się rozpuściło. Drut mógł przejśc przez sita mąki.
Ciekawe jak często są takie przypadki i czy to był błąd pracownika,czy caly proces produkcji jest wadliwy"
Ciekawe jak często są takie przypadki i czy to był błąd pracownika,czy caly proces produkcji jest wadliwy"
Ostatnio zmieniony 20-12-2015 23:31 przez andriu81, łącznie zmieniany 1 raz.
Dobry chleb
"
O takie coś: http://www.fermo.pl/poradnik-144-siatki ... tkane.html
Splot płócienny prosty - właśnie tak wygląda drut."
Obstawiam że to właśnie jest drut z sita do mąki.andriu81 pisze:Drut mógł przejśc przez sita mąki.
O takie coś: http://www.fermo.pl/poradnik-144-siatki ... tkane.html
Splot płócienny prosty - właśnie tak wygląda drut."
Ostatnio zmieniony 21-12-2015 00:20 przez admin, łącznie zmieniany 1 raz.