Coraz gorszy internet Siarkowy...

Sprawy nie tylko tarnobrzeskie, na które nie ma miejsca gdzie indziej.
Awatar użytkownika
kermit
Posty: 1244
Rejestracja: 16-08-2004 20:44

Coraz gorszy internet Siarkowy...

Post autor: kermit » 21-08-2018 15:50

"Nie będzie to miało znaczenia czy to siarkowiec czy inny operator.
Wirus ten to kod JS osadzony na stronach - niby niegroźny, ale wykorzystuje Twoj komputer do kopania kryptowalut. Powoduje to obciążenie procesora co przekłada się na jego wolne działanie, grzanie itd. Albo kod JS jest osadzony na stronach, albo sprawdź dodatki do Chroma lub Firefoxa (zależy co używasz, bo najprawdopodobniej strony otwierają się w ramce i tam doklejany jest złośliwy kod JS.
W pracy jest duża szansa, że firewall blokuje pobieranie pliku JS, albo połączenie się z serwerem który jest zdefiniowany w tym pliku.
Podsumowując - sprawdź swój komputer albo zleć to komuś :)"
Ostatnio zmieniony 21-08-2018 15:50 przez kermit, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ptasiorrr
Posty: 1654
Rejestracja: 22-08-2011 17:48

Coraz gorszy internet Siarkowy...

Post autor: ptasiorrr » 21-08-2018 16:21

"
mój antywirus często krzyczy "wykryto zagrożenie Coinhive miner".
A jaki to antywirus?"
Ostatnio zmieniony 21-08-2018 16:21 przez ptasiorrr, łącznie zmieniany 1 raz.
Kiedyś na krzyżach wisiały łotry, a dzisiaj na łotrach wiszą krzyże...

tbglelek
Posty: 4
Rejestracja: 21-08-2018 15:21

Coraz gorszy internet Siarkowy...

Post autor: tbglelek » 21-08-2018 17:19

"
A jaki to antywirus?
To akurat komunikat z darmowego AVASTa.

Za namową użytkownika @kermit przeskanowałem całego lapka wspomnianym avastem - nic nie znalazł. Ściągnąłem więc jeszcze jeden program, Malwarebytes AntiMalware - rezultat taki sam - czysto. Hmm, ciekawe..."
Ostatnio zmieniony 21-08-2018 17:19 przez tbglelek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kermit
Posty: 1244
Rejestracja: 16-08-2004 20:44

Coraz gorszy internet Siarkowy...

Post autor: kermit » 21-08-2018 17:22

"
tbglelek pisze:
A jaki to antywirus?
To akurat komunikat z darmowego AVASTa.

Za namową użytkownika @kermit przeskanowałem całego lapka wspomnianym avastem - nic nie znalazł. Ściągnąłem więc jeszcze jeden program, Malwarebytes AntiMalware - rezultat taki sam - czysto. Hmm, ciekawe...
A możesz odpalić stronę w "czystej" przeglądarce? Odpal przeglądarke w tzw. trybie "safe mode". Czy widzisz nadal te komunikaty?"
Ostatnio zmieniony 21-08-2018 17:22 przez kermit, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ptasiorrr
Posty: 1654
Rejestracja: 22-08-2011 17:48

Coraz gorszy internet Siarkowy...

Post autor: ptasiorrr » 21-08-2018 17:31

"Avasta to se możesz wsadzić w buty. Ekspercie kermit jaki antywirus jest najlepszy?"
Ostatnio zmieniony 21-08-2018 17:31 przez ptasiorrr, łącznie zmieniany 1 raz.
Kiedyś na krzyżach wisiały łotry, a dzisiaj na łotrach wiszą krzyże...

Awatar użytkownika
kermit
Posty: 1244
Rejestracja: 16-08-2004 20:44

Coraz gorszy internet Siarkowy...

Post autor: kermit » 21-08-2018 17:37

"
ptasiorrr pisze:Avasta to se możesz wsadzić w buty. Ekspercie kermit jaki antywirus jest najlepszy?
Ja osobiście nie pracuje na windowsie, więc nie korzystam. Ale polecam ESET. W rozwiązaniach firmowych jest to dobre narzędzie z fajną konsolą administracyjną.
Ale osobiście do użytku domowego w zupełności wystarcza antywirus wbudowany w Windows 10 - Microsoft Security Essentials. Chyba też jest wersja do Windowsa 7 do pobrania.
Z Avastem nie miałem najlepszych doświadczeń, więc zgadzam się z ptasiorrrem."
Ostatnio zmieniony 21-08-2018 17:37 przez kermit, łącznie zmieniany 1 raz.

tbglelek
Posty: 4
Rejestracja: 21-08-2018 15:21

Coraz gorszy internet Siarkowy...

Post autor: tbglelek » 21-08-2018 20:02

"
A możesz odpalić stronę w "czystej" przeglądarce? Odpal przeglądarke w tzw. trybie "safe mode". Czy widzisz nadal te komunikaty?
Wróciłem z pracy i tak właśnie zrobiłem, ale to nic nie dało. Wspomniany komunikat o wirusie Coinhive zobaczyłem nawet na tarnobrzeg.info!
Przełączyłem się więc na komórkowy internet z Playa, trochę potestowałem i spokój. Interesujące.
W pracy jest duża szansa, że firewall blokuje pobieranie pliku JS, albo połączenie się z serwerem który jest zdefiniowany w tym pliku.
Ale na internecie udostępnionym z komórki problem również nie występuje, więc argument o firmowym firewallu tu odpada.
Ale osobiście do użytku domowego w zupełności wystarcza antywirus wbudowany w Windows 10 - Microsoft Security Essentials.
Akurat używam jeszcze Win7, ale faktycznie widzę, że ten Microsoft Security Essentials jest również do pobrania na siódemkę. Może w takim razie spróbuję tego AV.

No nic, będę szukał dalej...



Edytowany przez tbglelek o 21-08-2018 - 18:14. "
Ostatnio zmieniony 21-08-2018 20:02 przez tbglelek, łącznie zmieniany 1 raz.

dexter
Posty: 45
Rejestracja: 20-11-2009 23:08

Coraz gorszy internet Siarkowy...

Post autor: dexter » 21-08-2018 23:08

"
tbglelek pisze:Czy ktoś z szanownych użytkowników internetu z Siarkowca ma ostatnio problem z wirusami na stronach www? Od jakichś kilku dni, podczas przeglądania internetu, mój antywirus często krzyczy "wykryto zagrożenie Coinhive miner". Co ciekawe, gdy podpinam laptopa w pracy, to nie mam takich komunikatów...
Ktoś z Was miał ostatnio taki problem?
U mnie to samo, chyba routery u dostawcy zostały zhakowane

https://www.netcomplex.pl/blog/fala-cry ... zagrozeniu



Edytowany przez dexter o 21-08-2018 - 21:08. "
Ostatnio zmieniony 21-08-2018 23:08 przez dexter, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Robi73
Posty: 90
Rejestracja: 28-10-2006 14:29

Coraz gorszy internet Siarkowy...

Post autor: Robi73 » 21-08-2018 23:40

"U mnie wczoraj na lisku Microsoft Security Essentials wyświetlał komunikaty o trojanie i coś skopał w przeglądarce tak że na lisku nie szło nic przeglądać. Przeskanowałem kilkoma programami i nic nie wykazało żeby był jakiś trojan albo inne dziadostwo, wywaliłem Essentials i zainstalowałem na razie pande free i jest cisza."
Ostatnio zmieniony 21-08-2018 23:40 przez Robi73, łącznie zmieniany 1 raz.

tbglelek
Posty: 4
Rejestracja: 21-08-2018 15:21

Coraz gorszy internet Siarkowy...

Post autor: tbglelek » 22-08-2018 10:33

"
dexter pisze:U mnie to samo, chyba routery u dostawcy zostały zhakowane
No to grubo... Ale problem już się chyba rozwiązał, bo wczoraj wieczorem, gdy przełączyłem się z powrotem na internet "siarkowy", nie miałem już żadnych niepokojących monitów od antywirusa.

Tak na marginesie, to przeskanowałem lapka również tym programem od Microsoftu i on także nic nie znalazł. Więc skoro 3 antywirusy nic nie wykryły, to chyba nie u mnie był problem. W każdym razie dziękuję użytkownikom @kermit i @ptasiorrr za pomoc i sugestie."
Ostatnio zmieniony 22-08-2018 10:33 przez tbglelek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ptasiorrr
Posty: 1654
Rejestracja: 22-08-2011 17:48

Coraz gorszy internet Siarkowy...

Post autor: ptasiorrr » 22-08-2018 13:00

"U mnie laptopy, tablety i telefony pracują na systemowych zabezpieczeniach. Nie ma żadnych problemów."
Kiedyś na krzyżach wisiały łotry, a dzisiaj na łotrach wiszą krzyże...

mat94
Posty: 4
Rejestracja: 30-06-2017 21:57

Re: Coraz gorszy internet Siarkowy...

Post autor: mat94 » 15-12-2018 16:43

Czy ktoś już korzysta z nowego internetu światłowodowego od siarkowca i ma problemy z utratą pakietów?

bzyczek
Posty: 752
Rejestracja: 23-08-2004 22:57

Re: Coraz gorszy internet Siarkowy...

Post autor: bzyczek » 15-12-2018 17:06

mat94 pisze:
15-12-2018 16:43
Czy ktoś już korzysta z nowego internetu światłowodowego od siarkowca i ma problemy z utratą pakietów?
Ja korzystam ale niestety póki co nic dobrego nie mogę napisać, zrywanie internetu lub jego brak to norma. Tel do p. Nowaka, który stwierdził że winny jest router - jest starego typu. Ale jak montowali mi światłowód to nic takiego nie powiedzieli, że trzeba go wymienić.
Muszę w końcu go wymienić i zobaczę czy się coś zmieni. Z drugiej strony trochę szkoda kilku stówek jeśli się okaże że to nie wina routera.
bzyczek

Awatar użytkownika
karas
Posty: 1166
Rejestracja: 05-06-2004 15:58

Re: Coraz gorszy internet Siarkowy...

Post autor: karas » 15-12-2018 22:52

bzyczek pisze:
15-12-2018 17:06
Ja korzystam ale niestety póki co nic dobrego nie mogę napisać, zrywanie internetu lub jego brak to norma. Tel do p. Nowaka, który stwierdził że winny jest router - jest starego typu. Ale jak montowali mi światłowód to nic takiego nie powiedzieli, że trzeba go wymienić.
Muszę w końcu go wymienić i zobaczę czy się coś zmieni. Z drugiej strony trochę szkoda kilku stówek jeśli się okaże że to nie wina routera.
1. Podaj model obecnego routera
2. Masz jeszcze możliwość sprawdzenia działania po kabelku zanim wydasz kasę na router. Jeżeli po kablu również zrywa to nie ma się co brać za wymianę. Nawet stary router nie będzie zrywał, a będzie chodził wolniej po wifi. No chyba, że jest uszkodzony.
Karaś

bzyczek
Posty: 752
Rejestracja: 23-08-2004 22:57

Re: Coraz gorszy internet Siarkowy...

Post autor: bzyczek » 16-12-2018 14:31

karas pisze:
15-12-2018 22:52
bzyczek pisze:
15-12-2018 17:06
Ja korzystam ale niestety póki co nic dobrego nie mogę napisać, zrywanie internetu lub jego brak to norma. Tel do p. Nowaka, który stwierdził że winny jest router - jest starego typu. Ale jak montowali mi światłowód to nic takiego nie powiedzieli, że trzeba go wymienić.
Muszę w końcu go wymienić i zobaczę czy się coś zmieni. Z drugiej strony trochę szkoda kilku stówek jeśli się okaże że to nie wina routera.
1. Podaj model obecnego routera
2. Masz jeszcze możliwość sprawdzenia działania po kabelku zanim wydasz kasę na router. Jeżeli po kablu również zrywa to nie ma się co brać za wymianę. Nawet stary router nie będzie zrywał, a będzie chodził wolniej po wifi. No chyba, że jest uszkodzony.
Router to tp-link TL-WR720N
A jak sprawdzić po kablu ? Jestem zielony w tym temacie.
bzyczek

Awatar użytkownika
karas
Posty: 1166
Rejestracja: 05-06-2004 15:58

Re: Coraz gorszy internet Siarkowy...

Post autor: karas » 17-12-2018 00:34

bzyczek pisze:
16-12-2018 14:31
Router to tp-link TL-WR720N
A jak sprawdzić po kablu ? Jestem zielony w tym temacie.
Na początek wyłącz WIFI i zapnij się kablem sieciowym bezpośrednio do routera (jedno z żółtych gniazd). Popracuj tak jakiś czas i zobacz czy jest znaczna poprawa.
Karaś

Awatar użytkownika
encore
Posty: 526
Rejestracja: 11-12-2018 11:39

Re: Coraz gorszy internet Siarkowy...

Post autor: encore » 17-12-2018 10:21

Ten internet tak ma. Mam po kablu z kablówki. Rwie w losowych momentach na losowy czas. Administrator twierdzi, że w logach po jego stronie jest OK i to jest OK. Ja po logach z mojej strony jestem troszkę innego zdania, ale odpuściłem sobie przepychanki bo do codziennego życia takie kilkusekundowe przerwy mi świata nie zaburzają, na youtube czy netflixa nie ma to wpływu bo buforują sobie odpowiednią ilość danych. Przyzwyczaiłem się że aby bez problemu (przerw) słuchać jakiegokolwiek radia internetowego muszę sobie wyłączyć WiFi w telefonie i korzystać z LTE. Próbowałem 3 różne routery podpinać i za każdym razem efekt dokładnie taki sam, choć tylko na jednym urządzeniu mam możliwość trochę bardziej zaawansowanej diagnostyki połączenia. Podpinałem po LANie laptopa i pingi zapuszczone na długi czas na różne serwery jednak ginęły i dziury w połączeniu się czasowo pokrywały w logach. Pingowałem również jednocześnie (po WiFi) mój router, modem, 2 lub 3 urządzenia po stronie spółdzielni i kilka rozmaitych serwerów. Dziury w pingach były już na bodajże 4 etapie połączenia. Pomiędzy komputerem do pierwszego urządzenia ze strony spółdzielni zawsze było OK. Moim zdaniem nic się nie nawojuje i nie zmieni, po prostu trzeba zaakceptować, że to tak działa.
"Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy. "

Awatar użytkownika
karas
Posty: 1166
Rejestracja: 05-06-2004 15:58

Re: Coraz gorszy internet Siarkowy...

Post autor: karas » 17-12-2018 10:35

Proponuję:
1. Ping do 192.168.100.1 (modem) przez ok 5 minut i obserwację, czy gubi czasy. Jeżeli nie gubi to możemy wykluczyć nasz router, dalej
2. Ping do 80.48.126.1 (router SM) przez ok 5 minut i jak wyżej, jeżeli nie gubi to możemy wykluczyć cały tor sieciowy w SM i dalej
3. Ping do www.onet.pl przez 5 minut.

Logi z takiego pingowania w przypadku utraty pakietów najlepiej wysłać do Łukasza Nowaka w celu udokumentowania problemu.
Dodatkowo można wysłać screen z przeglądarki tego co pokazuje się nam po wpisaniu adresu 192.168.100.1. Tam są siły sygnału w standardzie DOCSIS.

W/w czynności działają na kablu koncentrycznym, nie wiem jak wygląda sytuacja przy światłowodzie.
Zaprosiłem Admina internetu w SM tu do nas na forum, mam nadzieję, że z zaproszenia skorzysta :)
Karaś

bzyczek
Posty: 752
Rejestracja: 23-08-2004 22:57

Re: Coraz gorszy internet Siarkowy...

Post autor: bzyczek » 17-12-2018 11:18

karas pisze:
17-12-2018 10:35
Proponuję:
1. Ping do 192.168.100.1 (modem) przez ok 5 minut i obserwację, czy gubi czasy. Jeżeli nie gubi to możemy wykluczyć nasz router, dalej
2. Ping do 80.48.126.1 (router SM) przez ok 5 minut i jak wyżej, jeżeli nie gubi to możemy wykluczyć cały tor sieciowy w SM i dalej
3. Ping do www.onet.pl przez 5 minut.

Logi z takiego pingowania w przypadku utraty pakietów najlepiej wysłać do Łukasza Nowaka w celu udokumentowania problemu.
Dodatkowo można wysłać screen z przeglądarki tego co pokazuje się nam po wpisaniu adresu 192.168.100.1. Tam są siły sygnału w standardzie DOCSIS.

W/w czynności działają na kablu koncentrycznym, nie wiem jak wygląda sytuacja przy światłowodzie.
Zaprosiłem Admina internetu w SM tu do nas na forum, mam nadzieję, że z zaproszenia skorzysta :)
Dla mnie to czarna magia. Boję się że coś zepsuję. Wolałbym jakiegoś szpeca zawałoać i mu zapłacić za to.
Wchodzisz w to karas ?
bzyczek

Awatar użytkownika
encore
Posty: 526
Rejestracja: 11-12-2018 11:39

Re: Coraz gorszy internet Siarkowy...

Post autor: encore » 17-12-2018 11:22

bzyczek pisze:
17-12-2018 11:18
szpeca zawałoać i mu zapłacić za to.
Przejdźcie może na priv, bo skarbówka czuwa! ;)
"Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy. "

ODPOWIEDZ