Coraz gorszy internet Siarkowy...

Sprawy nie tylko tarnobrzeskie, na które nie ma miejsca gdzie indziej.
bzyczek
Posty: 741
Rejestracja: 23-08-2004 22:57

Re: Coraz gorszy internet Siarkowy...

Post autor: bzyczek » 17-12-2018 11:28

encore pisze:
17-12-2018 11:22
bzyczek pisze:
17-12-2018 11:18
szpeca zawałoać i mu zapłacić za to.
Przejdźcie może na priv, bo skarbówka czuwa! ;)
Spokojnie wszystko na legalu z rachunkiem włącznie.
bzyczek

Awatar użytkownika
karas
Posty: 1156
Rejestracja: 05-06-2004 15:58

Re: Coraz gorszy internet Siarkowy...

Post autor: karas » 17-12-2018 14:46

encore pisze:
17-12-2018 11:22
bzyczek pisze:
17-12-2018 11:18
szpeca zawałoać i mu zapłacić za to.
Przejdźcie może na priv, bo skarbówka czuwa! ;)
Mieści się to spokojnie w PKD mojej działalności gospodarczej :)

@bzyczek odezwę się na priv najpóźniej wieczorem to się ugadamy. Zabiore swój router to podmienimy i sprawdzimy czy jest on problemem.
Karaś

bzyczek
Posty: 741
Rejestracja: 23-08-2004 22:57

Re: Coraz gorszy internet Siarkowy...

Post autor: bzyczek » 17-12-2018 16:59

Ok. Czekam na info.
bzyczek

Awatar użytkownika
MarcinTBG84
Posty: 3
Rejestracja: 18-12-2018 14:36

Re: Coraz gorszy internet Siarkowy...

Post autor: MarcinTBG84 » 18-12-2018 14:43

Niestety internet siarkowy to ostatnio dno i metr mułu.
Ale to jeszcze nic, jak już się dodzwonisz na wewnętrzny 34 to nikt ci nie pomoże, bo wszyscy są aktualnie w terenie a numer do Pana Nwaka nie odbiera i nie odpisuje na smsy, kupując nowy router nie podmienisz go od tak (standardowy tp-link za 70 zł) bo musisz wszystko podmieniać sam (maski,IP i inne), a SM myśli że każdy musi się na wszystkim znać. Orange mnie wkurza że trzeba płacić 10 zł za utrzymanie łącza, jak to zniosą przenoszę się do nich natychmiast.

Awatar użytkownika
karas
Posty: 1156
Rejestracja: 05-06-2004 15:58

Re: Coraz gorszy internet Siarkowy...

Post autor: karas » 18-12-2018 17:24

Jeżeli masz internet z SM po kablu to musisz zrobić klonowanie MAC adresu z starego routera, lub poprostu go przepisać. Adresy zaciągną się same.

Światłowód to już łączenie protokołem PPPOE jak dobrze kojarzę i tu już trzeba wklepać ustawienia, które zostawili monterzy.
Karaś

Awatar użytkownika
Robi73
Posty: 87
Rejestracja: 28-10-2006 14:29

Re: Coraz gorszy internet Siarkowy...

Post autor: Robi73 » 20-06-2019 21:41

Panowie czy działa wam internet po kablu z siarkowca bo od 2 godz. jest go brak.

Awatar użytkownika
karas
Posty: 1156
Rejestracja: 05-06-2004 15:58

Re: Coraz gorszy internet Siarkowy...

Post autor: karas » 20-06-2019 21:56

Jest awaria po burzy, szukają. Informacja od Łukasza.
Ja na przywislu nie mam i podobno właśnie tam jest problem.
Karaś

Awatar użytkownika
Robi73
Posty: 87
Rejestracja: 28-10-2006 14:29

Re: Coraz gorszy internet Siarkowy...

Post autor: Robi73 » 20-06-2019 22:07

No to będziemy czekać do jutra.

Awatar użytkownika
karas
Posty: 1156
Rejestracja: 05-06-2004 15:58

Re: Coraz gorszy internet Siarkowy...

Post autor: karas » 20-06-2019 22:12

Robi73 pisze:
20-06-2019 22:07
No to będziemy czekać do jutra.
Myślę, że na rano będzie. Takie uroki burzy.
Karaś

Awatar użytkownika
Robi73
Posty: 87
Rejestracja: 28-10-2006 14:29

Re: Coraz gorszy internet Siarkowy...

Post autor: Robi73 » 20-06-2019 22:17

Ja stawiam na południe albo i później. Na światłowód na razie nie ma co liczyć chyba że spółdzielnia udostępni swoje łącza innym operatorom.

Awatar użytkownika
karas
Posty: 1156
Rejestracja: 05-06-2004 15:58

Re: Coraz gorszy internet Siarkowy...

Post autor: karas » 20-06-2019 22:19

Robi73 pisze:
20-06-2019 22:17
Ja stawiam na południe albo i później. Na światłowód na razie nie ma co liczyć chyba że spółdzielnia udostępni swoje łącza innym operatorom.
Nie rozumiem Twojej wypowiedzi o swiatlowodzie. Wyjasnisz?
Karaś

Awatar użytkownika
Robi73
Posty: 87
Rejestracja: 28-10-2006 14:29

Re: Coraz gorszy internet Siarkowy...

Post autor: Robi73 » 20-06-2019 22:30

Od czerwca tego roku zmieniły się przepisy i spółdzielnia nie będzie mogła odmówić dostępu do swojej sieci innym operatorom internetowym.

Awatar użytkownika
karas
Posty: 1156
Rejestracja: 05-06-2004 15:58

Re: Coraz gorszy internet Siarkowy...

Post autor: karas » 20-06-2019 22:35

Podeślij te nowe przepisy.
Inna sprawa to nawet jak tak jest, to nie za darmo ;) Ceny dyktuje spółdzielnia.
Karaś

Awatar użytkownika
Robi73
Posty: 87
Rejestracja: 28-10-2006 14:29

Re: Coraz gorszy internet Siarkowy...

Post autor: Robi73 » 20-06-2019 22:46

Masz tu artykuł https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/u ... onsultacje a to już weszło w życie. A tu ze strony UKE https://www.uke.gov.pl/akt/zapewnienie- ... j,213.html. Zresztą ORANGE w całym Tarnobrzegu położył światłowód.

Awatar użytkownika
karas
Posty: 1156
Rejestracja: 05-06-2004 15:58

Re: Coraz gorszy internet Siarkowy...

Post autor: karas » 20-06-2019 22:58

Dzięki.

U nas to nie będzie miało miejsca. Ekonomicznie przy cenach usług w kablowce nie będzie opłacalne wejście innego operatora. Podpinanie jednego czy kliku klientów będzie zupełnie nie opłacalne. Dodatkowo kablówka doprowadza światłowód tylko do tych, którzy tego sobie życzą, także nie ma pełnej infrastruktury do wykorzystania.

Tak jak w artykule chodzi o dużych graczy. UPC dociera do ponad 3 mln gospodarstw domowych. Ile Tarnobrzeg ma mieszkańców?
Karaś

Awatar użytkownika
encore
Posty: 440
Rejestracja: 11-12-2018 11:39

Re: Coraz gorszy internet Siarkowy...

Post autor: encore » 21-06-2019 09:58

Jak kiedyś chciałem kupić mieszkanie na przywiślu i badałem temat to mi powiedzieli, że oni po stronie spółdzielni nie dadzą zgodny na wejście "obcego operatora". Do dzisiaj w tych blokach jest net tradycyjny a o światłowodzie lokatorzy mogą pomarzyć. Z takim podejściem spółdzielni a'la pies ogrodnika co to sam nie zje i drugiemu nie za daleko nie zajedziemy.
"Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy. "

Awatar użytkownika
karas
Posty: 1156
Rejestracja: 05-06-2004 15:58

Re: Coraz gorszy internet Siarkowy...

Post autor: karas » 22-06-2019 10:04

encore pisze:
21-06-2019 09:58
Jak kiedyś chciałem kupić mieszkanie na przywiślu i badałem temat to mi powiedzieli, że oni po stronie spółdzielni nie dadzą zgodny na wejście "obcego operatora". Do dzisiaj w tych blokach jest net tradycyjny a o światłowodzie lokatorzy mogą pomarzyć. Z takim podejściem spółdzielni a'la pies ogrodnika co to sam nie zje i drugiemu nie za daleko nie zajedziemy.
Na przywiślu wiele bloków ma już doprowadzony światłowód. Kwestia telefonu i podłączają do mieszkania. U mnie na Moniuszki światłówód w bloku jest już ponad pół roku. Zapytaj w spółdzielni.
Karaś

Awatar użytkownika
Robi73
Posty: 87
Rejestracja: 28-10-2006 14:29

Re: Coraz gorszy internet Siarkowy...

Post autor: Robi73 » 23-06-2019 20:54

U mnie w bloku też położony jest światłowód ale cóż z tego bo kończy się w skrzynce w piwnicy. Na przywiślu jest kilka bloków do których jest doprowadzony światłowód siarkowca są to bloki w których znajdują się wzmacniacze magistralne no i jeden blok do którego na szybko kładli światłowód po to żeby Orange nie weszło do bloku. Dobrze mają lokatorzy z TSM bo tam do każdego bloku jest doprowadzony światłowód o czym my w siarkowcu możemy tylko pomarzyć. Dopóki całą sieć inter. i tvk będą obsługiwać tylko dwie osoby to prędko internetu ze światłowodu w naszych mieszkaniach nie zobaczymy.

Awatar użytkownika
karas
Posty: 1156
Rejestracja: 05-06-2004 15:58

Re: Coraz gorszy internet Siarkowy...

Post autor: karas » 23-06-2019 21:14

Jeżeli masz światłowód w bloku to zgłoś chęć podpięcia i zrobią to bez problemu. Niye podpinaja wszystkich, nie ciągną do wszystkich mieszkań, a tylko do tych które wyrażają taka chęć. Ja np. nie mam bo nie chciałem, za dużo wiercenia. Przy okazji remontu pewnie położę.
Karaś

Awatar użytkownika
Robi73
Posty: 87
Rejestracja: 28-10-2006 14:29

Re: Coraz gorszy internet Siarkowy...

Post autor: Robi73 » 23-06-2019 21:20

Kolego Karaś tylko jest mały problem do mojego bloku nie jest doprowadzony światłowód.

ODPOWIEDZ