Coraz gorszy internet Siarkowy...

Sprawy nie tylko tarnobrzeskie, na które nie ma miejsca gdzie indziej.
Awatar użytkownika
karas
Posty: 1154
Rejestracja: 05-06-2004 15:58

Re: Coraz gorszy internet Siarkowy...

Post autor: karas » 23-06-2019 21:28

Podaj ulice i numer bloku.
Karaś

Awatar użytkownika
Robi73
Posty: 87
Rejestracja: 28-10-2006 14:29

Re: Coraz gorszy internet Siarkowy...

Post autor: Robi73 » 23-06-2019 21:34

Armii Krajowej 1

Awatar użytkownika
Jacek
Posty: 503
Rejestracja: 16-05-2004 18:36

Re: Coraz gorszy internet Siarkowy...

Post autor: Jacek » 23-06-2019 21:35

Zapytuję fachowców. Czy taki wynik to coś dobrego, czy wręcz odwrotnie:
Speed test:
Download
predkość pobierania
* 54.95 Mb/s
Upload
prędkość wysyłania
* 27.42 Mb/s
A teraz Ookla:
PING ms
15
DOWNLOAD Mbps
57.52
UPLOAD Mbps
27.90
Internet TSM (podobno światłowodowy srebrny)

Awatar użytkownika
dominik267
Posty: 554
Rejestracja: 04-03-2014 01:20

Re: Coraz gorszy internet Siarkowy...

Post autor: dominik267 » 23-06-2019 22:14

O ile takie parametry stabilnie się trzymają przez cały dzień to jest naprawdę okej. Cudów nie ma ale są to wartości dla większości osób wystarczające.
Najszerszy wybór piw w regionie!
Szeroki asortyment alkoholi.

Piwa Regionalne Tarnobrzeg
ul. Orzeszkowej 9
DH "Jędruś"

Bądź na bieżąco: http://fb.me/PiwaRegionalneTBG

Awatar użytkownika
mensir67
Posty: 236
Rejestracja: 23-05-2004 08:52

Re: Coraz gorszy internet Siarkowy...

Post autor: mensir67 » 23-06-2019 22:21

Tsm SREBRNY ma wyglądać tak i tak jest

Obrazek

telefon wi fi 5 Ghz

Obrazek

Awatar użytkownika
Jacek
Posty: 503
Rejestracja: 16-05-2004 18:36

Re: Coraz gorszy internet Siarkowy...

Post autor: Jacek » 23-06-2019 23:39

Zazroszczę.

Awatar użytkownika
karas
Posty: 1154
Rejestracja: 05-06-2004 15:58

Re: Coraz gorszy internet Siarkowy...

Post autor: karas » 24-06-2019 11:26

1. Nie sprawdzajcie tego na telefonach
2. Nie sprawdzajcie tego przy połączeniu wifi. Jedynie połączenie kablowe daje sensowny wynik.
3. Jeżeli macie router który ma porty 100 MB/s to więcej Wam nie pokaże niż możliwości portu.
Karaś

Awatar użytkownika
karas
Posty: 1154
Rejestracja: 05-06-2004 15:58

Re: Coraz gorszy internet Siarkowy...

Post autor: karas » 24-06-2019 11:27

Jacek pisze:
23-06-2019 21:35
Zapytuję fachowców. Czy taki wynik to coś dobrego, czy wręcz odwrotnie:
Speed test:
Download
predkość pobierania
* 54.95 Mb/s
Upload
prędkość wysyłania
* 27.42 Mb/s
A teraz Ookla:
PING ms
15
DOWNLOAD Mbps
57.52
UPLOAD Mbps
27.90
Internet TSM (podobno światłowodowy srebrny)
Sprawdzales to przez WiFi? Podaj model routera.
Karaś

Awatar użytkownika
kermit
Posty: 1242
Rejestracja: 16-08-2004 20:44

Re: Coraz gorszy internet Siarkowy...

Post autor: kermit » 24-06-2019 16:29

W TSMie wygląda to naprawdę bardzo dobrze.

Obrazek

Awatar użytkownika
mensir67
Posty: 236
Rejestracja: 23-05-2004 08:52

Re: Coraz gorszy internet Siarkowy...

Post autor: mensir67 » 24-06-2019 17:46

tak podsumowując router ma znaczenie i to bardzo ....a i kabel ethernetowy nie jest bez znaczenia

to co widać u mnie na screena-ch to kabel i po wi fi (5Ghz)

Awatar użytkownika
karas
Posty: 1154
Rejestracja: 05-06-2004 15:58

Re: Coraz gorszy internet Siarkowy...

Post autor: karas » 24-06-2019 17:57

Nie wiem jak zły musi być kabel, lub jak źle zarobiony żeby nie wyciągnąć na nim 200mb/s ;)

Kermit ma dobrą metodę pomiaru ;)
Karaś

Awatar użytkownika
mensir67
Posty: 236
Rejestracja: 23-05-2004 08:52

Re: Coraz gorszy internet Siarkowy...

Post autor: mensir67 » 24-06-2019 20:26

karas pisze:
24-06-2019 17:57
Nie wiem jak zły musi być kabel, lub jak źle zarobiony żeby nie wyciągnąć na nim 200mb/s ;)

Kermit ma dobrą metodę pomiaru ;)

namacalnie mogę Ci pokazać co ludzi tworzą internet jest tylko co z tego ja nie idzie jak trzeba
mam na myśli kable (ktoś potrzebował 10 mb przez ścianę ) zarabiane przez użytkowników

Awatar użytkownika
karas
Posty: 1154
Rejestracja: 05-06-2004 15:58

Re: Coraz gorszy internet Siarkowy...

Post autor: karas » 25-06-2019 23:32

mensir67 pisze:
24-06-2019 20:26
namacalnie mogę Ci pokazać co ludzi tworzą internet jest tylko co z tego ja nie idzie jak trzeba
mam na myśli kable (ktoś potrzebował 10 mb przez ścianę ) zarabiane przez użytkowników
Nie obraź się, ale spróbuj to napisać jeszcze raz tylko poprawnie. Zupełnie nie jestem w stanie zrozumieć o co Ci chodzi.
Karaś

Awatar użytkownika
karas
Posty: 1154
Rejestracja: 05-06-2004 15:58

Re: Coraz gorszy internet Siarkowy...

Post autor: karas » 25-06-2019 23:41

Dla tych co nie wiedzą napiszę dlaczego pomiary mogą nie wykazywać pełnej prędkości łącza.
1. Wifi - zanim zaczniecie mierzyć prędkość łącza po wifi sprawdźcie jaki macie router. Często zdarzają się stare routery w standardzie G o prędkości 802.11g – 54 Mb/s. Także nic Wam z tego, że łącze macie 200 Mb/s, jak router jest w stanie puścić 1/4 z tego (przy dobrych wiatrach, bo jeszcze dochodzi jakość sygnału, zakłócenia itp).
Taki pomiar ma sens przy routerze w standardzie N - 802.11n – 300 Mb/s częstotliwość 5 GHz oraz 150 Mb/s w częstotliwości 2,4 GHz

2. Podpinając się kablem pod router sprawdźmy w specyfikacji jakiej prędkości mamy gniazda ethernet wraz z portem WAN (tam gdzie podpinamy internet). Często są to porty 100 Mb/s i tu znowu taki port pozwala nam na przepuszczenie 1/2 naszego łącza, a więc pomiar będzie nie prawdziwy. Do takich prędkości router powinien posiadać porty 1 Gb/s

Żeby nie było. Są jeszcze dwa standardy wifi, szybkie :) Ja się jeszcze osobiście nie spotkałem (albo nie zwróciłem uwagi) z urządzeniem, które te standardy obsługuje:
802.11ac – do 1 Gb/s
802.11ax – do 10 Gb/s
Karaś

doktor
Posty: 130
Rejestracja: 15-05-2004 20:28

Re: Coraz gorszy internet Siarkowy...

Post autor: doktor » 26-06-2019 09:01

karas pisze:
25-06-2019 23:41
Żeby nie było. Są jeszcze dwa standardy wifi, szybkie :) Ja się jeszcze osobiście nie spotkałem (albo nie zwróciłem uwagi) z urządzeniem, które te standardy obsługuje:
802.11ac – do 1 Gb/s
802.11ax – do 10 Gb/s
Orange w technologii światłowodowej w usłudze "Neostrada" daje modem Funbox 3 oraz w usłudze "BusinessPack" modem ZYXEL VMG8924-AC, które to modemy obsługują standard 802.11ac.

Awatar użytkownika
mensir67
Posty: 236
Rejestracja: 23-05-2004 08:52

Re: Coraz gorszy internet Siarkowy...

Post autor: mensir67 » 26-06-2019 17:00

karas pisze:
25-06-2019 23:32
mensir67 pisze:
24-06-2019 20:26
namacalnie mogę Ci pokazać co ludzi tworzą internet jest tylko co z tego ja nie idzie jak trzeba
mam na myśli kable (ktoś potrzebował 10 mb przez ścianę ) zarabiane przez użytkowników
Nie obraź się, ale spróbuj to napisać jeszcze raz tylko poprawnie. Zupełnie nie jestem w stanie zrozumieć o co Ci chodzi.
nie obrażam się :D

(router)LAN/WAN 1 Gb/(komputer)wejście 1 Gb/s
i łącze niech zostanie ten srebrny do 200 Mbps
i mamy ze zarobią skrętkę .....i automatyczne wykrywanie ( karta sieciowa w kompie)

Awatar użytkownika
Jacek
Posty: 503
Rejestracja: 16-05-2004 18:36

Re: Coraz gorszy internet Siarkowy...

Post autor: Jacek » 26-06-2019 19:38

[/quote]
Sprawdzales to przez WiFi? Podaj model routera.
[/quote]
Karasiu miły. Dziękuję za zainteresowanie. Może uda mi się podać foto z umowy. Ruter jest przy ścianie za szafą. Trudny dostęp, ale nie niemożliwy. Jęsli to pomoże Ci w odpowiedzi, będę wdzięczny.Obrazek

marysia67
Posty: 183
Rejestracja: 09-03-2019 18:41

Re: Coraz gorszy internet Siarkowy...

Post autor: marysia67 » 26-06-2019 19:43

Mam pytanko, czy Andriu jest zablokowany? Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jacek
Posty: 503
Rejestracja: 16-05-2004 18:36

Re: Coraz gorszy internet Siarkowy...

Post autor: Jacek » 26-06-2019 20:16

Jacek pisze:
26-06-2019 19:38
Sprawdzales to przez WiFi? Podaj model routera.
[/quote]
Karasiu miły. Dziękuję za zainteresowanie. Może uda mi się podać foto z umowy. Ruter jest przy ścianie za szafą. Trudny dostęp, ale nie niemożliwy. Jęsli to pomoże Ci w odpowiedzi, będę wdzięczny.Obrazek
[/quote]

Nie umiem umieścić obrazka. Mógłbyś mi pomóc? Sprawdzałem po kablu.

Awatar użytkownika
Jacek
Posty: 503
Rejestracja: 16-05-2004 18:36

Re: Coraz gorszy internet Siarkowy...

Post autor: Jacek » 26-06-2019 21:01

Jeżu, może tak mi się uda:

Obrazek

ODPOWIEDZ