Tarnobrzeg - info z tygodnia
Re: Tarnobrzeg - info z tygodnia
I znów się udało, chociaż znów z opóźnieniem i skrótami. Zapraszam na świeżą tygodniówkę.
https://www.tarnobrzeg.info/2026/02/22/ ... roku-2026/
https://www.tarnobrzeg.info/2026/02/22/ ... roku-2026/
Brawo p.Adminie, bardzo dobrze że poruszyłeś temat sąsiadów, którzy się bardzo uaktywnili po tym jak wyszła informacja o lobbingu naszego Prezydenta odnośnie SMRów.
Czas najwyższy sobie uświadomić że postęp oznacza poświęcenie. Stalowa nie pyta czy można budować spalarnię - tylko ja buduję, nie pytają o SMRy tylko dążą do ich budowy, tam się rozumie że chcąc postępu trzeba coś poświęcić. U nas jest walka o każde drzewo, tam się wycina setki hektarów.
Pierwszy ten najtrudniejszy krok za nami, a konkretnie za naszym Prezydentem, oby nie zejść z raz obranej ścieżki rozwoju, a im więcej "wycia" będzie dochodzić od sąsiadów tym będziemy wiedzieć że idziemy w dobrym kierunku
(za chwilę się pewnie odezwie kolega Regionalny z naszego forum)
Czas najwyższy sobie uświadomić że postęp oznacza poświęcenie. Stalowa nie pyta czy można budować spalarnię - tylko ja buduję, nie pytają o SMRy tylko dążą do ich budowy, tam się rozumie że chcąc postępu trzeba coś poświęcić. U nas jest walka o każde drzewo, tam się wycina setki hektarów.
Pierwszy ten najtrudniejszy krok za nami, a konkretnie za naszym Prezydentem, oby nie zejść z raz obranej ścieżki rozwoju, a im więcej "wycia" będzie dochodzić od sąsiadów tym będziemy wiedzieć że idziemy w dobrym kierunku
Polecam poczytać fora naszych sąsiadów – szczególnie Prezydentowi TBG-u oraz Panu radnemu Kalince – żeby zobaczyć, jaka kultura tam obowiązuje. O jakimkolwiek szacunku do nas nawet nie będę mówić. Wystarczy mi to, kogo Prezydent STW zaprosił nie tak dawno na imprezę, i fakt, że do dziś nie przeprosił za wulgaryzmy kierowane w stronę mieszkańców Tarnobrzega. Dlatego spalarnia FCC w Tarnobrzegu będzie tańsza dla mieszkańca Tarnobrzega niż ta w porozumieniu w Stalowej W. tylko kiedy to zrozumiecie? po fakcie?
https://www.stalowka.net/felietony.php?dx=14
https://stalowemiasto.pl/artykuly/artyk ... z&id=62795
https://www.stalowka.net/felietony.php?dx=14
https://stalowemiasto.pl/artykuly/artyk ... z&id=62795
Towarzystwo Sportowe "SIARKA"
https://www.facebook.com/groups/625699935354739
Walczymy dalej o wykonanie ujęcia wód siarczkowych nad Jeziorem Tarnobrzeskim. Nie odpuścimy tak ważnego dla naszego miasta prorozwojowego projektu.
Walczymy dalej o wykonanie ujęcia wód siarczkowych nad Jeziorem Tarnobrzeskim. Nie odpuścimy tak ważnego dla naszego miasta prorozwojowego projektu.
- Załączniki
-
- 641417058_4383438401981773_3751041370329980971_n.jpg (337.07 KiB) Przejrzano 4141 razy
to juz sie powoli kwalifikuje do leczenia w Tworkach
" Ubecja to potoczne, pogardliwe określenie aparatu bezpieczeństwa publicznego w Polsce w latach 1944–1956, funkcjonującego jako policja polityczna w czasach stalinowskich. Termin ten odnosi się do pracowników Urzędu Bezpieczeństwa (UB), którzy byli odpowiedzialni za utrwalanie władzy komunistycznej poprzez terror, inwigilację i represje wobec przeciwników politycznych"
Serio naprawdę odpocznij sobie idź na spacer albo wyjedź do sanatoriom jak tęsknisz za tamtymi czasami bo używasz określeń których większość osób na szczęście zna tylko z Wikipedii. Ogarnij że czasy i ludzie się zmieniają a jak liczysz na szacunek to w pierwszej kolejności TY go okazuj.
Serio naprawdę odpocznij sobie idź na spacer albo wyjedź do sanatoriom jak tęsknisz za tamtymi czasami bo używasz określeń których większość osób na szczęście zna tylko z Wikipedii. Ogarnij że czasy i ludzie się zmieniają a jak liczysz na szacunek to w pierwszej kolejności TY go okazuj.
Szacunek dla takich nienawistników, to ponad moje siły. Czasy się zmieniają, ale ludzie i metody już nie. Mamy wiele na to przykładów w III RP. Jakim trzeba być zdemoralizowanym człowiekiem, żeby ludzi walczących o projekt, który ma tylu zwolenników wysyłać do Tworek. To także gardzenie tymi Tarnobrzeżanami.carool pisze: ↑24-02-2026 07:54" Ubecja to potoczne, pogardliwe określenie aparatu bezpieczeństwa publicznego w Polsce w latach 1944–1956, funkcjonującego jako policja polityczna w czasach stalinowskich. Termin ten odnosi się do pracowników Urzędu Bezpieczeństwa (UB), którzy byli odpowiedzialni za utrwalanie władzy komunistycznej poprzez terror, inwigilację i represje wobec przeciwników politycznych"
Jasne, bo nie mam co robić o pół do siódmej rano, tylko aprobować lub nie to co ktoś pisze na forum.
Akurat wpisu djkynek zdecydowanie nie aprobuję, bo jesteśmy w Tarnobrzegu i u nas mówi się zupełnie inaczej. Przed 2WŚ mówiło się o leczeniu w Kulparkowie (obecnie dzielnica Lwowa), a później oczywiście o Jarosławiu, ale nie o Tworkach czy Abramowicach.
A już na poważnie, to przeważnie doceniałem podejmowane starania w temacie odwiertów, zdarzyło mi się nawet na nie głosować.
Podobnie jak pp. Zychowie uważam, że odwiert powinien być już wykonany z TBO skoro miasto przegrało w tej sprawie gdzie tylko się dało przegrać, nawet jeśli nie wszystkim się taki pomysł podoba. Albo nawet jeśli wciąż nie wiemy co nastąpiłoby za tym pierwszym krokiem.
Natomiast podejmowane obecnie działania oceniam jak najbardziej negatywnie.
Jest oczywistym, że w temacie odwiertów trzeba podjąć jak najszerszą współpracę, a szczególnie współpracę z prezydentem Nowakiem i marszałkiem Ortylem. Bez tego się po prostu nic nie zrobi. Prymitywne obrażanie obydwu decydentów, wyzywanie ich od kłamców, którzy nie spełniają rzekomych obietnic, czy od narzuconych nominatów, a nie osób wybranych demokratycznie to działanie... eee... (użyję innego słownictwa niż djkynek) nieroztropne. I kontrskuteczne.
Wobec powyższego trudno mi w tym momencie ocenić o co naprawdę chodzi.
No bo to wygląda tak.
Jest konkurs na wolne miejsce pracy.
Wysyłasz swoje CV.
Przechodzisz jeden etap. Potem drugi. Potem kolejny.
A na koniec zatrudniają pociotka po znajomości.
Bo tak można.
Idziesz z tym do sądu.
Sąd wydaje wyrok.
A ktoś się tam jedząc żurek śmieje się.
Bo się nazywa KWIATKOWSKI.
https://businessinsider.com.pl/finanse/ ... ek/scq42pe
Dlatego DOPÓKI władze Tarnobrzega w końcu nie wypełnią tego, co dostały na piśmie, to nie uczestniczę w tym CYRKU zwanym dla niepoznaki" budżetem obywatelskim".
Jest konkurs na wolne miejsce pracy.
Wysyłasz swoje CV.
Przechodzisz jeden etap. Potem drugi. Potem kolejny.
A na koniec zatrudniają pociotka po znajomości.
Bo tak można.
Idziesz z tym do sądu.
Sąd wydaje wyrok.
A ktoś się tam jedząc żurek śmieje się.
Bo się nazywa KWIATKOWSKI.
https://businessinsider.com.pl/finanse/ ... ek/scq42pe
Dlatego DOPÓKI władze Tarnobrzega w końcu nie wypełnią tego, co dostały na piśmie, to nie uczestniczę w tym CYRKU zwanym dla niepoznaki" budżetem obywatelskim".
Od 1 marca 2026 roku można oficjalnie popierać wojnę napastniczą i Specjalną Operację Wojskową.
Do tego można pochwalać zgruzowanie władz państwowych balistykiem.
A wszelkie prawa ustanowione przez ONZ można wyrzucić do kosza.
Do tego można pochwalać zgruzowanie władz państwowych balistykiem.
A wszelkie prawa ustanowione przez ONZ można wyrzucić do kosza.
Ja ich doskonale rozumiem. Ile lat można czekać na to co powinni zrobić zgodnie z prawem? Czy Nowak przypadkiem nie obiecał w kampanii wykonanie odwiertu? Co w tej sprawie zrobił? Czy minister Kowalczyk w Tarnobrzegu publicznie z nie obiecał wsparcia finansowego? Czy marszałek Ortyl nie obiecał w pismie specjalnego wsparcia? Jest dokumentacja i formalna urzędowa zgoda na odwiert do 2027 roku, a Nowak nic nie robi. Co ciekawe wody siarczkowe są zapisane w Strategii Miasta, co daje podstawę o ubieganie się o środki unijne z Podkarpacia. To ostatni dzwonek by opinia publiczna znała prawdę. Nie przypadkiem mają na banerze napis: Dotrzymajcie obietnic! Przeciez PiS chwali się, że zawsze dotrzymuje obietnic wyborczych. Czy obecna strategia MW Zych jest słuszna przekonamy się wkrótce. Ze szpitalem im sie udało, może i tym razem się uda.admin pisze: ↑24-02-2026 21:06Jasne, bo nie mam co robić o pół do siódmej rano, tylko aprobować lub nie to co ktoś pisze na forum.
Akurat wpisu djkynek zdecydowanie nie aprobuję, bo jesteśmy w Tarnobrzegu i u nas mówi się zupełnie inaczej. Przed 2WŚ mówiło się o leczeniu w Kulparkowie (obecnie dzielnica Lwowa), a później oczywiście o Jarosławiu, ale nie o Tworkach czy Abramowicach.
A już na poważnie, to przeważnie doceniałem podejmowane starania w temacie odwiertów, zdarzyło mi się nawet na nie głosować.
Podobnie jak pp. Zychowie uważam, że odwiert powinien być już wykonany z TBO skoro miasto przegrało w tej sprawie gdzie tylko się dało przegrać, nawet jeśli nie wszystkim się taki pomysł podoba. Albo nawet jeśli wciąż nie wiemy co nastąpiłoby za tym pierwszym krokiem.
Natomiast podejmowane obecnie działania oceniam jak najbardziej negatywnie.
Jest oczywistym, że w temacie odwiertów trzeba podjąć jak najszerszą współpracę, a szczególnie współpracę z prezydentem Nowakiem i marszałkiem Ortylem. Bez tego się po prostu nic nie zrobi. Prymitywne obrażanie obydwu decydentów, wyzywanie ich od kłamców, którzy nie spełniają rzekomych obietnic, czy od narzuconych nominatów, a nie osób wybranych demokratycznie to działanie... eee... (użyję innego słownictwa niż djkynek) nieroztropne. I kontrskuteczne.
Wobec powyższego trudno mi w tym momencie ocenić o co naprawdę chodzi.
W którym to miejscu Małgorzata Zych obraża marszałka i prezydenta. Czyżby obraźliwym było powiedzenie, że prezydent jest jego namiestnikiem i nominatem? Przecież to jest zabawne stwierdzenie. Przecież, gdyby nie PiS i marszałek Nowak nigdy nie byłby prezydentem.
Najlepiej spytać prezydenta czy się zgadza z tymi określeniami. Jest prezydentem demokratycznie wybranym przez większość Tarnobrzeżan. Nikt go nie mianował, nie wziął się też znikąd.
Być może niektórych zarzut kłamstwa nie obraża, co kto uważa. Ale zakładam, że marszałek może czuć się obrażony, kiedy publicznie i wielokrotnie zarzuca mu się kłamstwo.
Być może niektórych zarzut kłamstwa nie obraża, co kto uważa. Ale zakładam, że marszałek może czuć się obrażony, kiedy publicznie i wielokrotnie zarzuca mu się kłamstwo.
Pytanie retoryczne, czy osoba niedotrzymująca obietnic jest kłamcą czy też nie? Dla mnie tak. Strasznie pan naiwny, Nowak to dziecko Pisu.admin pisze: ↑02-03-2026 19:03Najlepiej spytać prezydenta czy się zgadza z tymi określeniami. Jest prezydentem demokratycznie wybranym przez większość Tarnobrzeżan. Nikt go nie mianował, nie wziął się też znikąd.
Czyli tak - jeden to kłamca, a drugi partyjny nominat, ale dlaczego mieliby być tym urażeni? 
No właśnie dlatego.
No właśnie dlatego.
Przecież Małgorzata Zych nie nazwała ich kłamcami. Dlaczego Pan wiesza na niej psy? Z sympatii do Pisu, który zawsze dotrzymuje obietnic? Ewidentnie Pan jej nie lubi i wykorzystuje każdą sytuację ,by ją atakowć. Sukcesem jej jest także skuteczna obrona szpitala. Po jej proteście marszałek natychmiast przyjechał fo szpitala. Jak teraz wygląda sxpital to w dużej mierze efekty jej dzielnej postawy wtedy kiedy wszyscy z PiS siedzieli z podkulonymi ogonami i przyglądali się degradacji szpitala.
No jak nie nazwała marszałka Ortyla kłamcą, jeśli rzekomo coś obiecał w piśmie i, z tego co rozumiem, jej osobiście i tego nie wykonał? Zarzucała mu kłamstwo w jasny i czytelny sposób. Nic nie ma do tego jakieś wieszanie psów.
W sprawie szpitala mam inną opinię, ale bardzo ciekaw jestem jak się potoczyły sprawy sądowe z pielęgniarkami.
Co do sympatii, to nie mam jakiejś szczególnej do PiSu. Staram się nie wpisywać w partiokrację, z trudną dzisiaj do wyobrażenia możliwością chwalenia czy ganienia kogoś niezależnie od jego barw politycznych. MZ też zdarzało mi się bronić przed bezpodstawnymi atakami.
W sprawie szpitala mam inną opinię, ale bardzo ciekaw jestem jak się potoczyły sprawy sądowe z pielęgniarkami.
Co do sympatii, to nie mam jakiejś szczególnej do PiSu. Staram się nie wpisywać w partiokrację, z trudną dzisiaj do wyobrażenia możliwością chwalenia czy ganienia kogoś niezależnie od jego barw politycznych. MZ też zdarzało mi się bronić przed bezpodstawnymi atakami.
Nie kłamstwo, ale niedotrzymanie obietnic składanych miastu. To prawda bronił jej pan wtedy, teraz też warto w bardziej obiektywny sposób odnosić się do jej działań. Na wyroki trzeba długo czekać. Jeden jak pisała ostatnio wygrała w Sądzie Okręgowym kiedy była oskarżana przez Konfederacje o zakłócanie wiecu wyborczegoadmin pisze: ↑03-03-2026 20:39No jak nie nazwała marszałka Ortyla kłamcą, jeśli rzekomo coś obiecał w piśmie i, z tego co rozumiem, jej osobiście i tego nie wykonał? Zarzucała mu kłamstwo w jasny i czytelny sposób. Nic nie ma do tego jakieś wieszanie psów.
rzetelny.jpg