Jak widzę wszystkie media podają błędny koszt jednej tężni. UM nawet nawet w ten manipulacyjny sposób chce obniżyć szanse projektu dra Witolda Zycha. Miała być nowa jakość, jak jest to widać na tym przykładzie. I czego nie rozumiecie?Serio pisze: ↑10-10-2024 22:09Błędnie podano wycenę jednej tężni. UM wycenił ją na 554 250 zł brutto.admin pisze: ↑10-10-2024 20:57I mamy ostateczną listę projektów po odwołaniach, już od 14 października można głosować online.
W przypadku kilku projektów w końcu dowiedzieliśmy się jakich okolic dotyczą.
Widzę, że skocznia wyceniona pierwotnie na 50 tys. zł, która po pierwszej weryfikacji podrożała do 150 tys. zł, teraz znów potaniała do ceny pierwotnej. Przydałaby się cenówka z zaznaczeniem najniższej ceny z ostatniego miesiąca
Projekt tężni jednak zredukowany do jednego obiektu w tej samej cenie, czyli tak jak proponowałem wyżej w tym wątku.
https://www.tarnobrzeg.info/2024/10/10/ ... -rok-2025/
Tarnobrzeski Budżet Obywatelski 2025
Re: Tarnobrzeski Budżet Obywatelski 2025
To oficjalna informacja z Urzędu Miasta, nie widziałem nigdzie innych oficjalnych szacunków, skąd zatem mają ją mieć media?
Serbinów chyba w końcu się ogarnął. Jak i tym razem się nie uda zmobilizować mieszkańców, to trwale stracę nadzieję, że uda się to kiedykolwiek.
https://www.tarnobrzeg.info/2024/10/13/ ... -ogarnelo/
Serbinów chyba w końcu się ogarnął. Jak i tym razem się nie uda zmobilizować mieszkańców, to trwale stracę nadzieję, że uda się to kiedykolwiek.
Wystarczy chwilę pomyśleć. Skoro odrzucono projekt budowy dwóch tężni za 1 040 000 zł, to jak budowa jednej może kosztować tyle samo? Jak sięadmin pisze: ↑13-10-2024 16:45To oficjalna informacja z Urzędu Miasta, nie widziałem nigdzie innych oficjalnych szacunków, skąd zatem mają ją mieć media?
podaje bezrefleksyjnie za UM, to są takie efekty.
To akurat całkiem możlwie. Jeśli projekt byłby według UM niedoszacowany akurat na taką kwotę... Bo czemu mieliby zostawić akurat pełną pulę na duży projekt, jeśli realna wycena miałaby być inna? Nie widziałem nigdzie informacji na ile służby UM wyceniły budowę jednych tężni, innej niż podana oficjalnie na oficjalnych stronach UM i TBO.
Co ciekawe w oficjalnych materiałach UM jest to JEDYNY projekt ogólnomiejski (albo projekt w ogóle), który nie ma szczegółowo rozpisanych kosztów wykonania. Jest łączna kwota i tyle.
Co ciekawe w oficjalnych materiałach UM jest to JEDYNY projekt ogólnomiejski (albo projekt w ogóle), który nie ma szczegółowo rozpisanych kosztów wykonania. Jest łączna kwota i tyle.
-
Jak doktur wyliczył, że w takiej kwocie ma być to tak ma być i tyleSerio pisze: ↑13-10-2024 17:44Wystarczy chwilę pomyśleć. Skoro odrzucono projekt budowy dwóch tężni za 1 040 000 zł, to jak budowa jednej może kosztować tyle samo? Jak sięadmin pisze: ↑13-10-2024 16:45To oficjalna informacja z Urzędu Miasta, nie widziałem nigdzie innych oficjalnych szacunków, skąd zatem mają ją mieć media?
podaje bezrefleksyjnie za UM, to są takie efekty.
Ja bym mu dał te pieniądze na dwie ale jeśli się nie zmieści w budżecie to niech stawia 4 tężnie za swoje.
Od północy można głosować internetowo. Trzy minutki i po temacie.
Problemy z TBO były, chyba nikt nie pisał o nich więcej niż ja, ale nadal nie zniechęciłem się całkiem do tej idei. Tym bardziej, że BO i tak jest obowiązkowy, czyli na coś ta kasa i tak będzie wydana.
https://tarnobrzeg.budzet-obywatelski.org/glosowanie
Problemy z TBO były, chyba nikt nie pisał o nich więcej niż ja, ale nadal nie zniechęciłem się całkiem do tej idei. Tym bardziej, że BO i tak jest obowiązkowy, czyli na coś ta kasa i tak będzie wydana.
https://tarnobrzeg.budzet-obywatelski.org/glosowanie
I dopiero z mapy można się dowiedzieć, że duży projekt remontu domu osiedlowego to Wielowieś. Brak myślenia, o tak łagodnie powiem.
Jak teraz myślę, to może to celowy zabieg, a nie niedbalstwo?
Wielowieś pewnie i tak się dowie, a inni może pomyślą, że to chodzi o ich dom osiedlowy?
Wielowieś pewnie i tak się dowie, a inni może pomyślą, że to chodzi o ich dom osiedlowy?
- dominik267
Są jakieś przecieki jakie projekty prowadzą w głosowaniu? :>
Serbinów zdobył najwięcej głosów we wszystkich trzech kategoriach. Walka dość wyrównana. To dobrze.
Ładniej i z jakimś komentarzem może przed północą, a na szybko jak poniżej.
Frekwencja: 5513 mieszkańców Tarnobrzega, w tym:
1) 3634 osób poprzez system informatyczny
2) 1879 osób w sposób tradycyjny
Kategoria projekty ogólnomiejskie:
Odbudujmy Serbinów - Remont i przebudowa parkingu i drogi dojazdowej w obrębie Przedszkola nr 17 oraz Żłobka numer 2
1109
Bezpieczne i nowoczesne Szkoły Podstawowe
953
Budowa tężni solnej - zadbajmy o nasze zdrowie
890
Budowa chodnika przy ul. Bema
501
Remont Domu Osiedlowego
444
Pumptrack - tor do jazdy na rowerze, hulajnodze, rolkach i deskorolce
330
Budowa miejsc sportowo-rekreacyjnych dla mieszkańców Tarnobrzega Tarnobrzeskie Wembley - Etap II
268
Psi Park - budowa ogrodzonego wybiegu dla psów na terenach zielonych nad Wisłą
241
Siarkowiec - Nasze Osiedle Marzeń
166
Centrum Sportów Plażowych nad Jeziorem Tarnobrzeskim
161
Suma głosów
5063
Kategoria projekty osiedlowe:
Serbinów Przyjazny dla Zwierząt
717
Oświetlenie ul. Ks. A. Burdy zakres I
462
Zadaszenie wejścia do piwnicy budynku Domu Osiedlowego, modernizacja zaplecza gospodarczo-kuchennego oraz uzupełnienie wyposażenia
441
Wykonanie ogrodzenia OSP w Tarnobrzegu os. Wielowieś
439
Modernizacja placu zabaw dla dzieci przy Szkole Podstawowej Nr 6 w Miechocinie
367
Skok po zdrowie
296
Relaks na terenach zielonych Osiedla Przywiśle - kontynuacja
283
Altana rekreacyjno-edukacyjna przy stawach na Zwierzyńcu
277
Rozbudowa Ośrodka Szkoleniowo-Treningowego Strzelec
252
Osiedle Siarkowiec - Bezpieczne przejście dla pieszych na ulicy Kopernika
250
Budowa altany rekreacyjnej z miejscem na grill na terenie os. Sielec
227
Modernizacja placu zabaw dla dzieci przy Szkole Podstawowej nr 9 w Tarnobrzegu
190
Mini boisko do piłki nożnej przy Przedszkolu nr 7 w Tarnobrzegu
186
Zagospodarowanie terenu zielonego Osiedle Dzików I etap
179
Wymiana ogrodzenia przy placu zabaw na osiedlu Zakrzów oraz zakup ławek i huśtawki
160
Pokrycie dachu na budynku domu ludowego
124
Budowa instalacji fotowoltaicznej przy stadionie klubu sportowego Koniczynka Ocice
108
Plac zabaw na Dębowej Polanie - etap I
99
Przebudowa ul. Słomki polegająca na budowie chodnika - etap I
82
Remont chodnika
75
Zielona Otoczka os. Nagnajów - strefa relaksu dla wszystkich mieszkańców Tarnobrzega
54
Ratowniczek - uczy udzielania pierwszej pomocy medycznej oraz gasić pożary — prewencja społeczna
53
Zakup samojezdnego traktora spalinowego do koszenia traw
19
Suma głosów
5340
Kategorią projekty miekkie
Promujmy Serbinów
1520
Sobótka z lasowiacką nutą
1443
Muzykowanie jest dla wszystkich. Warsztaty oraz koncerty dla uczniów szkół muzycznych
1382
Suma głosów
4345
Ładniej i z jakimś komentarzem może przed północą, a na szybko jak poniżej.
Frekwencja: 5513 mieszkańców Tarnobrzega, w tym:
1) 3634 osób poprzez system informatyczny
2) 1879 osób w sposób tradycyjny
Kategoria projekty ogólnomiejskie:
Odbudujmy Serbinów - Remont i przebudowa parkingu i drogi dojazdowej w obrębie Przedszkola nr 17 oraz Żłobka numer 2
1109
Bezpieczne i nowoczesne Szkoły Podstawowe
953
Budowa tężni solnej - zadbajmy o nasze zdrowie
890
Budowa chodnika przy ul. Bema
501
Remont Domu Osiedlowego
444
Pumptrack - tor do jazdy na rowerze, hulajnodze, rolkach i deskorolce
330
Budowa miejsc sportowo-rekreacyjnych dla mieszkańców Tarnobrzega Tarnobrzeskie Wembley - Etap II
268
Psi Park - budowa ogrodzonego wybiegu dla psów na terenach zielonych nad Wisłą
241
Siarkowiec - Nasze Osiedle Marzeń
166
Centrum Sportów Plażowych nad Jeziorem Tarnobrzeskim
161
Suma głosów
5063
Kategoria projekty osiedlowe:
Serbinów Przyjazny dla Zwierząt
717
Oświetlenie ul. Ks. A. Burdy zakres I
462
Zadaszenie wejścia do piwnicy budynku Domu Osiedlowego, modernizacja zaplecza gospodarczo-kuchennego oraz uzupełnienie wyposażenia
441
Wykonanie ogrodzenia OSP w Tarnobrzegu os. Wielowieś
439
Modernizacja placu zabaw dla dzieci przy Szkole Podstawowej Nr 6 w Miechocinie
367
Skok po zdrowie
296
Relaks na terenach zielonych Osiedla Przywiśle - kontynuacja
283
Altana rekreacyjno-edukacyjna przy stawach na Zwierzyńcu
277
Rozbudowa Ośrodka Szkoleniowo-Treningowego Strzelec
252
Osiedle Siarkowiec - Bezpieczne przejście dla pieszych na ulicy Kopernika
250
Budowa altany rekreacyjnej z miejscem na grill na terenie os. Sielec
227
Modernizacja placu zabaw dla dzieci przy Szkole Podstawowej nr 9 w Tarnobrzegu
190
Mini boisko do piłki nożnej przy Przedszkolu nr 7 w Tarnobrzegu
186
Zagospodarowanie terenu zielonego Osiedle Dzików I etap
179
Wymiana ogrodzenia przy placu zabaw na osiedlu Zakrzów oraz zakup ławek i huśtawki
160
Pokrycie dachu na budynku domu ludowego
124
Budowa instalacji fotowoltaicznej przy stadionie klubu sportowego Koniczynka Ocice
108
Plac zabaw na Dębowej Polanie - etap I
99
Przebudowa ul. Słomki polegająca na budowie chodnika - etap I
82
Remont chodnika
75
Zielona Otoczka os. Nagnajów - strefa relaksu dla wszystkich mieszkańców Tarnobrzega
54
Ratowniczek - uczy udzielania pierwszej pomocy medycznej oraz gasić pożary — prewencja społeczna
53
Zakup samojezdnego traktora spalinowego do koszenia traw
19
Suma głosów
5340
Kategorią projekty miekkie
Promujmy Serbinów
1520
Sobótka z lasowiacką nutą
1443
Muzykowanie jest dla wszystkich. Warsztaty oraz koncerty dla uczniów szkół muzycznych
1382
Suma głosów
4345
Serbinów rządzi! Obudził się i bardzo dobrze! Tu głosy w dużym projekcie niemal zrównują się z suma na 2 projekty małe. Bardzo ładnie.
Ciekawi mnie natomiast Przywiśle, gdzie na projekt ogólnomiejski zagłosowało mniej osób niż na projekt osiedlowy, który tak na marginesie zdobył śmieszną ilość głosów w stosunku do ilości mieszkańców, tak najzwyczajniej proporcjonalnie zestawiając to z Serbinowem, gdzie głosy oddała około 1/14 mieszkańców.
Podobnie na os. Miechocin, gdzie złożona 2 propozycje większe uznanie zdobył Dom Osiedlowy niż plac zabaw dla dzieci. Miechocin miałem dotąd za odmładzające się osiedle. Widocznie się myliłem.
Bardzo dobrze jednak, że jest głosowanie na projekty małe na części osiedli. Demokracja to fajna sprawa. Osiedle i tak dostanie kasę, ani złotówki nie straci.. Dziwi mnie bierność mieszkańców, którzy nie zgłaszają więcej projektów i nie walczą zdając się tak naprawdę na zarządy osiedli.
Co do miękkich była chyba największa walka, bardzo wyrównane wyniki. Szoda, że zagłosowało o ponad 700 osób mniej niż w osiedlowych czy dużych. Może zabrakło edukacji, że oddajemy 3 głosy a nie jeden? Jestem ciekawy czy są statystyki ile głosów było na 3 projekty, ile na 2 a ile na jeden.
Ciekawi mnie natomiast Przywiśle, gdzie na projekt ogólnomiejski zagłosowało mniej osób niż na projekt osiedlowy, który tak na marginesie zdobył śmieszną ilość głosów w stosunku do ilości mieszkańców, tak najzwyczajniej proporcjonalnie zestawiając to z Serbinowem, gdzie głosy oddała około 1/14 mieszkańców.
Podobnie na os. Miechocin, gdzie złożona 2 propozycje większe uznanie zdobył Dom Osiedlowy niż plac zabaw dla dzieci. Miechocin miałem dotąd za odmładzające się osiedle. Widocznie się myliłem.
Bardzo dobrze jednak, że jest głosowanie na projekty małe na części osiedli. Demokracja to fajna sprawa. Osiedle i tak dostanie kasę, ani złotówki nie straci.. Dziwi mnie bierność mieszkańców, którzy nie zgłaszają więcej projektów i nie walczą zdając się tak naprawdę na zarządy osiedli.
Co do miękkich była chyba największa walka, bardzo wyrównane wyniki. Szoda, że zagłosowało o ponad 700 osób mniej niż w osiedlowych czy dużych. Może zabrakło edukacji, że oddajemy 3 głosy a nie jeden? Jestem ciekawy czy są statystyki ile głosów było na 3 projekty, ile na 2 a ile na jeden.
Udało się zebrać parę słów plus informacje co będzie realizowane w czytelnej formie:
https://www.tarnobrzeg.info/2024/10/30/ ... telskiego/
https://www.tarnobrzeg.info/2024/10/30/ ... telskiego/