Co się w mieście buduje
Re: Co się w mieście buduje
Udało się za trzecim podejściem, ale się udało. Prezydent przekonał radnych do podjęcia starań o budowę stanicy żeglarskiej nad Jeziorem. To etap wydatków na projekt, ale mamy wstępnie obiecane 80% finansowania.
https://www.tarnobrzeg.info/2023/09/06/ ... glarskiej/
https://www.tarnobrzeg.info/2023/09/06/ ... glarskiej/
Zniknęły kolejne metry kwadratowe żywej ziemi.
Za to mamy więcej metrów kwadratowych betonu.
Czy rzeczywiście była potrzeba, by zarówno na Kochanowskiego jak i na Mickiewicza dokładać tego betonu?
Za to mamy więcej metrów kwadratowych betonu.
Czy rzeczywiście była potrzeba, by zarówno na Kochanowskiego jak i na Mickiewicza dokładać tego betonu?
Dożyłem czasów, kiedy TEN SAM lekarz, który w 1986 roku leczył mnie płynem LUGOLA teraz mnie nie przyjmie ponieważ mogę być chory.
Za to wkrótce chętnie mnie WYSZCZEPI.
I to nie przez telefon.
OSOBIŚCIE.
A ja przecież wciąż mogę być chory.
;-)
I to nie przez telefon.
OSOBIŚCIE.
;-)
Ogłosiliśmy postępowanie na:
Opracowanie dokumentacji projektowo - kosztorysowych wraz z nadzorem autorskim dla zadania inwestycyjnego pn.: „Budowa pomieszczeń wewnątrz istniejącego budynku stajni z ujeżdżalnią w Zespole Pałacowym”.
Opracowanie dokumentacji projektowo - kosztorysowych wraz z nadzorem autorskim dla zadania inwestycyjnego pn.: „Budowa pomieszczeń wewnątrz istniejącego budynku stajni z ujeżdżalnią w Zespole Pałacowym”.
Na BIPie pojawił się przetarg na Przebudowa obwodnicy miasta Tarnobrzega – drogi wojewódzkiej Nr 871 i 723 w zakresie wykonania bezpiecznych przejść dla pieszych oraz montażu ekranów akustycznych.
Planowane są dwa przejścia jedno w rejonie działek, garaży na Kamionce, drugie ul. Zakrzowska. Co trzeba zauważyć zrezygnowano z sygnalizacji świetlnej przy dworcu PKP.
Planowane są dwa przejścia jedno w rejonie działek, garaży na Kamionce, drugie ul. Zakrzowska. Co trzeba zauważyć zrezygnowano z sygnalizacji świetlnej przy dworcu PKP.
- Załączniki
-
- 2.jpg (218.91 KiB) Przejrzano 2302 razy
I jeszcze coś dla spragnionych zakupów, wywiad z prezesem Napollo czyli właścicielem marki N-Park
Całość tutaj: https://retailnet.pl/2023/09/15/wywiad- ... andlowych/Tu chciałbym szczególnie zwrócić uwagę na inwestycję, którą planujemy od pewnego czasu, natomiast dziś rozpoczynamy jej budowę. Mowa o N-Parku w Tarnobrzegu. Jak na N-Park to ogromna inwestycja, ponieważ obiekt ma powierzchnię około 14 tysięcy metrów kwadratowych. W ramach tej inwestycji, budowany będzie dodatkowo market budowlany Leroy Merlin o powierzchni prawie 10 tysięcy metrów kwadratowych, co czyni to przedsięwzięcie imponującym. Obecnie przygotowujemy plac budowy oraz teren pod budowę ronda i dróg dojazdowych. Na targach będzie możliwość zapoznania się z ostatnimi dostępnymi lokalami handlowymi w tym projekcie.
I oczywiście przejścia będą po taniości i z ograniczeniem prędkości - obwodnica psia mać!
Czy ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego nie będą to przejścia kładkami nadziemnymi? Pierwsze co mi przyszło na myśl to rowerzyści, ale przecież istnieją kładki z rampami.
Czy ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego nie będą to przejścia kładkami nadziemnymi? Pierwsze co mi przyszło na myśl to rowerzyści, ale przecież istnieją kładki z rampami.
Przypomnę przy tej okazji temat przejść podziemnych. Była interpelacja radnego Nowaka i szczegółowa odpowiedź ze strony miasta:
https://umtarnobrzeg.home.pl/ideo/uchwa ... .123.1.pdf
https://umtarnobrzeg.home.pl/ideo/uchwa ... .123.1.pdf
- MarcinTBG84
Jeżeli dobrze rozczytałem wrzutkę Dawid_tbg to pierwsza część ekranów kończy się na przeciętej ul. Orła, wysoki ,,płot'' uniemożliwiłby przejście w tym właśnie miejscu wielu ludziom, jeżdżę tamtędy codziennie i mam blisko działkę, droga wydeptana/rozjeżdżona również przez rowery a od strony Miechocina przez rów ludzie zrobili sobie mostki z desek. Przy ,,Trzecim '' zakręcie jadąc od Grzyba bardzo często przechodzą ludzie, dziś wspinała się rodzina z dwójką dzieci o godzinie 16:15, ruch okropny wielu kierowców na nich trąbiło. Przejścia dla pieszych muszą być, ale nad lub pod drogą. Robienie przejścia na długiej prostej do dworca gdzie jeżdżą 140 km/h będzie skutkowało tvn-em albo inną telewizją.
gdzie jeżdżą 140 km/h
Jak na litość boską można jechać przez środek miasta 140 km/h?
Pewnie BMW?
Jak na litość boską można jechać przez środek miasta 140 km/h?
Pewnie BMW?
Dożyłem czasów, kiedy TEN SAM lekarz, który w 1986 roku leczył mnie płynem LUGOLA teraz mnie nie przyjmie ponieważ mogę być chory.
I to nie przez telefon.
OSOBIŚCIE.
;-)
I to nie przez telefon.
OSOBIŚCIE.
;-)
Rzeczywiście okolice Gruntowej/Przyjaźni wydają mi się bardzo uczęszczane i skracane. Ale nie wiem jak ruch na Dworcowej, tam rzeczywiście może też jest. Problem taki, że przejście przy Gruntowej wypadałoby akurat na zakręcie i w pobliżu drugiego zakrętu - gorsza widoczność niż na długiej prostej. Tylko jak przekonać pieszych?
Błędy, choć może to złe słowo, taniość była już na etapie projektowania. Jak Admin przytoczył interpelację gdzie jest mowa o ponad 11 mln
aby "dołożyć" do projektu na dwa przejścia podziemne i to jeszcze przy cenach z 2019 roku. Obecna przebudowa drogi obwodowej w 1/3 swojej długości staje się drogą wewnętrzną miejską. Cierpimy za decyzje poprzedników, a do tego dodał bym jeszcze brak nowoczesnych rond turbinowych np. na wjeździe koło grzyba. To samo teraz nam fundują z rondem Skłodowskiej - Kwiatkowskiego.

Na św. Barbary rozpoczęła się budowa osłon z płyt OSB terenu budowy bloku.
Przeglądnąłem sobie PROGRAM FUNKCJONALNO UŻYTKOWY dla Bezpieczne i przyjazne nowe miejskie ulice – nowe drogi i chodniki dla
mieszkańców. Wszystko spoko dopóki nie zobaczyłem ze dla na ul. Truskawkowej gdzie jest największy ruch na osiedlu. Ludzie chodzą do sklepu, przedszkola, placu zabaw, kościoła jest planowany chodnik na 130mb. . . droga ma 400m to co będziemy go robić w trzech etapach? trochę przed wyborami a resztę przed kolejnymi? Czy plac Bartosza Głowackiego wymaga atak pilnego remontu nie może poczekać a zarobić ludziom bezpieczny chodnik?
mieszkańców. Wszystko spoko dopóki nie zobaczyłem ze dla na ul. Truskawkowej gdzie jest największy ruch na osiedlu. Ludzie chodzą do sklepu, przedszkola, placu zabaw, kościoła jest planowany chodnik na 130mb. . . droga ma 400m to co będziemy go robić w trzech etapach? trochę przed wyborami a resztę przed kolejnymi? Czy plac Bartosza Głowackiego wymaga atak pilnego remontu nie może poczekać a zarobić ludziom bezpieczny chodnik?
Roman90. A gdzie ty widzisz w tym projekcie remont pl. B. Głowackiego? Dwa razy patrzyłem i nie dostrzegłem...
Poznajcie ten teren
tak to ma wyglądać, choć w tarnobrzeskim przypadku, to poczekajmy.

- Załączniki
-
- N park
- IMG_20230920_002325.jpg (445.77 KiB) Przejrzano 842 razy
-
To jest oficjalny projekt?
KLĘKAJCIE NARODY!
Ja sądzę, że 6 czy 7 rondo w tej okolicy z pewnością upłynni ruch.
Szczególnie w środy i soboty.
Kolejki będą zaczynać się pod kościołem?
Ja sądzę, że 6 czy 7 rondo w tej okolicy z pewnością upłynni ruch.
Szczególnie w środy i soboty.
Kolejki będą zaczynać się pod kościołem?
I to nie przez telefon.
OSOBIŚCIE.
;-)
I to nie przez telefon.
OSOBIŚCIE.
;-)
Zgadza się przebudowa nie remont: "Przebudowa Placu B. Głowackiego w Tarnobrzegu (dz. nr ewid. 448/5, 2109, 1410/26) w ramach adaptacji przestrzeni publicznej do zmian klimatu:.
Rondo bardzo ciekawe, dla Tirów, oj będzie się działo, a po obfitych opadach śniegu podjazd pod wiadukt będzie niemożliwy. Należy zaznaczyć do tego, że rondo spowolni ruch i zakorkuje jeszcze bardziej tą część miasta i bez przebitki pod torami i budowy nowego wiaduktu się nie obejdzie, ale rządzący tym miastem o tym nie wiedzą bo nie jeżdżą tamtędy w godz. korkowania, a i mają ważniejsze inwestycje jak np. drugą stanicę nad jeziorem, bo jest dofinansowanie. Tylko się pytam po co stanica jak bardziej potrzebna jest przebitka i nowy wiadukt z nowym odcinkiem drogi, aby odkorkować i m.in. zmniejszyć zanieczyszczenie spalinami (działanie z zakresu ekologia) tą część miasta.