Co się w mieście buduje

Komentarze do aktualności. Podziel się informacją, dodaj temat do dyskusji.
olekko

Re: Co się w mieście buduje

Post autor: olekko » 28-11-2024 23:11

idoltare pisze:
28-11-2024 21:36
Bardzo dobrze. Każda szkoła powinna mieć nawet kryte boisko jeśli nie ma kasy na salę gimnastyczną. W Szkołach Podstawowych jest potencjał na 8-10 lat. Warto.

Kolejnym krokiem jak dla mnie powinno być upłynnienie terenu po starej SP5 razem z terenem przedszkola 5. A za uzyskane środki zrealizować: przebicie do ul. Sikorskiego z jednokierunkowym wyjazdem w stronę ul. Kopernika/Wyspiańskiego, zwiększenie ilości miejsc parkingowych w rejonie tego wyjazdu, spłatę zobowiązań związanych z budową tej hali przy SP6, zakup ozdób świątecznych na pl. B. Głowackiego i główne ronda w centrum miasta, budowę szaletu przy pl. B.Głowackiego a resztę na spłatę kredytów o najwyższym oprocentowaniu. Czemu plus przedszkole? Z roku na rok maleje ilość chętnych do publicznych placówek a za 3-4 lata placówki te naturalnie (niestety) zaczną niemal świecić pustkami. Demografia w naszym mieście plus przerzucenie się części rodziców na placówki niepubliczne ze względu na m.in. dofinansowania rządowe. Jak to niektórzy mawiają: Amen.
W szkołach podstawowych jest potencjał? Raczysz żartować. Chyba w 2021 czy 2022 w Tarnobrzegu urodziło się 150-160 dzieci. Imigracji podtarnobrzeskiej nie liczę - ale to jakieś 7 klas w całym mieście w 2028 roku. W samej tylko SP4 tyle było w 2000 roku. Teraz będzie tyle na całe miasto. Śmiem twierdzić, że już wkrótce lokalowo w Tarnobrzegu na szkoły podstawowe wystarczyłyby dwa duże budynki - SP10 i stara SP2 przy Kopernika, tam gdzie teraz szkoła specjalna.

dino

Re: Co się w mieście buduje

Post autor: dino » 05-12-2024 07:33

I to byłoby na tyle jeżeli chodzi o opłacalność paneli.
Bez dotacji, wsparcia, chuchania i dmuchania nie ruszą.
A i tak na końcu można tylko stwierdzić: taka ładna katastrofa ;-)

https://tyna.info.pl/pl/755_tarnobrzeg/ ... ecie-.html
W czerwcu 2003 roku miałem rację, by NIE WCHODZIĆ do EuroSowietów.
W maju 2020 miałem rację, że pandemia, to tresura.
W kwietniu 2022 miałem racje, by nie pomagać bezwarunkowo Ukrainie.
Jak będzie w 2024?

ODPOWIEDZ