Co się w mieście buduje
Re: Co się w mieście buduje
Spod największego bloku w Tarnobrzegu zniknął już dźwig, a od strony Przedszkola nr 15 odsłonięto zachodnią elewację. Nowa elewacja prezentuje się bardzo estetycznie i robi naprawdę dobre wrażenie.
Towarzystwo Sportowe "SIARKA"
Na terenie bazy Tarnobrzeskiego Przedsiębiorstwa Komunalnego planujemy wybudować halę magazynową 500m2 jako "magazyn ochrony ludności". Trzeba sięgać po środki tam gdzie akurat są dostępne, mamy w tym całkiem interesujące doświadczenia.
https://www.tarnobrzeg.info/2026/04/01/ ... -bazy-tpk/

https://www.tarnobrzeg.info/2026/04/01/ ... -bazy-tpk/

Nie wiem czy dobrze popatrzyłem na plan ulicy Wakacyjnej . Ma być zrobiona nie do skrzyżowania z ulicą Ocicką tylko znacznie dalej aż do granicy administracyjnej miasta czyli tam gdzie jest zjazd do stacji końcowej tyrolki ???
Od początku było wiadomo, że ta droga ma pełnić także funkcję opaski, więc powinno to zostać uwzględnione już na etapie planowania. Trudno zrozumieć, dlaczego nie wszyscy potrafią przewidywać tak oczywiste kwestie i myśleć w dłuższej perspektywie. Tym bardziej że środki na wykonanie tego porządnie są, i my w Tarnobrzegu nie chcemy już bubli.W perspektywie niespełna 10 lat takie pozorne oszczędności okazują się znacznie droższe i po prostu niepraktyczne. Wystarczy spojrzeć na dróżki nad jeziorem — są wąskie, źle wyprofilowane do ruchu dwukierunkowego, a powstały zaledwie kilkanaście lat temu. Myślenie naprawdę nie boli. Trzeba planować inwestycje z myślą o przyszłych pokoleniach, a nie kierować się wyłącznie tym, żeby było jak najtaniej.
Dziś zauważyłem że wykonywany jest zjazd z drogi głównej na działkę między obwodnicą a Zespołem Szkół nr1 na wysokości dworca PKP. Dość długo była wystawiona na sprzedaż, nie mam informacji czy się sprzedała, bo baner nadal stoi, ale jest to jakiś prognostyk że coś może się tam dziać.
Obecnie może mało atrakcyjny teren ale jak dojdzie Centrum Przesiadkowe kto wie...
Obecnie może mało atrakcyjny teren ale jak dojdzie Centrum Przesiadkowe kto wie...
- Załączniki
-
- IMG-20260408-WA0001.jpg (209.14 KiB) Przejrzano 2750 razy
Taka ciekawostka. Zgodnie z miejscowym planem zagospodarowania w tym miejscu ma być łącznik do ulicy Kopernika. Ciekawe czy ktoś robi tylko zjazd na działkę czy coś tam będzie budowane.Dawid_tbg pisze: ↑08-04-2026 22:01Dziś zauważyłem że wykonywany jest zjazd z drogi głównej na działkę między obwodnicą a Zespołem Szkół nr1 na wysokości dworca PKP. Dość długo była wystawiona na sprzedaż, nie mam informacji czy się sprzedała, bo baner nadal stoi, ale jest to jakiś prognostyk że coś może się tam dziać.
A to nie był łącznik z myślą o starej lokalizacji centrum przesiadkowego?
Miejski Plan Adaptacji do zmian klimatu dla Miasta Tarnobrzega
Istnieje silna potrzeba stopniowego uspokojenia ruchu w śródmieściu. Centrum ma typowy dla Tarnobrzega układ małomiasteczkowy z niską zabudową i dużym placem, który predysponuje do funkcji spacerowo-usługowej. Ruch samochodowy i parkowanie degradują estetykę i zmniejszają bezpieczeństwo pieszych. Tarnobrzeg ma coraz silniejszy potencjał turystyczny (Jezioro Tarnobrzeskie, klasztor dominikanów, trasy nad Wisłą, Zamek Tarnowskich w Tarnobrzegu wraz z przyległym parkiem) – centrum miasta powinno być zatem przestrzenią przyjazną dla mieszkańców i turystów.
Istnieje koncepcja wdrożenia woonerfów i strefy 30 na przyległych ulicach do placu Bartosza Głowackiego. Wymaga to jednak wcześniejszych konsultacji społecznych.
Czytałem pobieżnie ów dokument dwóch Pań z Ustronia (lecz nie z Koniakowa, zza Przełęczy). Rozumiem, że tego typu dokumenty to przyczółek do formalizowania wniosków UE, musi się zgadzać z polityką klimatyczną bla bla bla. Tylko to mi też pachnie SCT. I gdzie one tu widzą degradacje? No ale jak i to u nas zostanie wprowadzone, to Admin nie gniewaj się, ale swoim niebieskim komarem nie wjedziesz
Za duża emisja spalin. Szkoda słów.
Za duża emisja spalin. Szkoda słów.Re: Co się w mieście buduje
Czy coś tu jest kontrowersyjnego? Nie zgadzamy się że np. Dominikańska na odcinku od Szerokiej do sądu, gdzie chodniki są szczątkowe, powinna być wręcz strefą zamieszkania? Że na Kościuszki i Sandomierskiej mogłoby być ograniczenie do 30? Samochodziarstwo u nas w mieście jest wybitne - zdrowi ludzie potrafią jechać samochodem gdzieś po kilkaset metrów żeby narzekać, że nie ma gdzie parkować. A już najlepiej to za darmo.
Natomiast ja za każdym razem powiem - coś za coś. Zabieramy samochodom jakąś ulicę, albo robimy/rozszerzamy strefę płatnego parkowania? Wzmacniamy zarazem komunikację miejską. W Tarnobrzegu to ostatnie to jakiś nieśmieszny anachroniczny konstrukt z poprzedniego wieku.
Natomiast ja za każdym razem powiem - coś za coś. Zabieramy samochodom jakąś ulicę, albo robimy/rozszerzamy strefę płatnego parkowania? Wzmacniamy zarazem komunikację miejską. W Tarnobrzegu to ostatnie to jakiś nieśmieszny anachroniczny konstrukt z poprzedniego wieku.
@olekko pełna zgoda. Do tego wszystkiego parkowanie przy ul. Sandomierskiej jest wybitnie patologiczne (i nie mówię tu o mijaniu się dwóch samochodów). Chyba nie ma momentu w ciągu dnia, żeby ktoś nie stał zaraz przy przejściu dla pieszych.olekko pisze: ↑13-04-2026 12:42Czy coś tu jest kontrowersyjnego? Nie zgadzamy się że np. Dominikańska na odcinku od Szerokiej do sądu, gdzie chodniki są szczątkowe, powinna być wręcz strefą zamieszkania? Że na Kościuszki i Sandomierskiej mogłoby być ograniczenie do 30? Samochodziarstwo u nas w mieście jest wybitne - zdrowi ludzie potrafią jechać samochodem gdzieś po kilkaset metrów żeby narzekać, że nie ma gdzie parkować. A już najlepiej to za darmo.
Oj od razu kontrowersyjnego. Wyboldowałem to co jest ciekawe, a pierwsze z wyboldowanych rzeczywiście może być kontrowersyjne.
A skoro parkowanie w centrum degraduje estetykę i zmniejsza bezpieczeństwo, to jakie jest rozwiązanie zaznaczonego problemu?
Usuwamy miejsca parkingowe z Kościuszki, Szkolnej, Szerokiej i Dominikańskiej dla estetyki i bezpieczeństwa? A jakieś propozycje w zamian?
Z Sandomierską się zgadzam, to ulica za wąska na ruch dwukierunkowy i parkowanie. Podobnie zakręt na Szkolnej.
Tak czy inaczej problem ulic wokół rynku trzeba będzie wkrótce rozwiązywać, bo miejscami kostka jest bardzo mocno pofalowana. Ciężarówki z zaopatrzeniem?
Nie kojarzę żeby ktoś wspominał publicznie (oprócz pewnego świetnego fotografa o nicku efeb parę lat temu) o planach na woonerfy i strefę 30 wokół rynku.Ruch samochodowy i parkowanie degradują estetykę i zmniejszają bezpieczeństwo pieszych.
Istnieje koncepcja wdrożenia woonerfów i strefy 30 na przyległych ulicach do placu Bartosza Głowackiego. Wymaga to jednak wcześniejszych konsultacji społecznych.
A skoro parkowanie w centrum degraduje estetykę i zmniejsza bezpieczeństwo, to jakie jest rozwiązanie zaznaczonego problemu?
Usuwamy miejsca parkingowe z Kościuszki, Szkolnej, Szerokiej i Dominikańskiej dla estetyki i bezpieczeństwa? A jakieś propozycje w zamian?
Z Sandomierską się zgadzam, to ulica za wąska na ruch dwukierunkowy i parkowanie. Podobnie zakręt na Szkolnej.
Tak czy inaczej problem ulic wokół rynku trzeba będzie wkrótce rozwiązywać, bo miejscami kostka jest bardzo mocno pofalowana. Ciężarówki z zaopatrzeniem?
A to ja akurat średnio się zgadzam z Sandomierską. Parking trzeba by tam ucywilizować, bo często jest problem ze zjazdem z rondka. Ale droga jest jednak na tyle szeroka, że spokojnie zaparkowane samochody i ruch dwukierunkowy się tam zmieszczą. Wymalowanie miejsc parkingowych rozwiązałoby problem, ale coś mi się obiło o uszy, że nie da się tego zrobić zgodnie z przepisami, i stąd klincz - bo całkowity zakaz pewnie byłby niepopularny społecznie.
A z innej beczki. Mamy dofinansowanie na kuchnię dworską! Pytanie, czy mamy na niemały wkład własny
A z innej beczki. Mamy dofinansowanie na kuchnię dworską! Pytanie, czy mamy na niemały wkład własny
- Załączniki
-
- feniks.jpg (275.3 KiB) Przejrzano 1153 razy
Czemu ta kuchnia taka droga? 27 mln zł?
Bo to kuchnia dworska a nie plebejska jest. 

Ciekawe co z tymi murami od strony kapiczki i pomiędzy ogrodem.
Czy stan prawny jest uregulowany? Bo biedni Tarnowscy czekają
Nie wiem czy przez takie obawy stan nie jest taki jaki jest.
Temat był poruszany na sesji RM jakiś czas temu, zapewniano, z tego co pamiętam, że ryzyka dla miasta nie ma.
Info w poniższym tekście, co ciekawe poseł Paweł Kowal twierdzi, że będziemy remontować Zamek Dzikowski - perłę Dzikowa, zaznaczając przy okazji Donalda Tuska i Norberta Mastalerza. Z tego co mówi prezydent, nasz wkład to nie te 9,5 mln zł, bo w tym jest również VAT, który będziemy odzyskiwać. Realnie 4,5 mln zł. Mało to nie jest (podobnie dawaliśmy początkowo Tarnowskim za Kolekcję Dzikowską, którą później uzupełnialiśmy kilka razy kolejne elementy KDz), ale takiej okazji pewnie już nie będzie.
https://www.tarnobrzeg.info/2026/04/14/ ... dworskiej/

Temat był poruszany na sesji RM jakiś czas temu, zapewniano, z tego co pamiętam, że ryzyka dla miasta nie ma.
Info w poniższym tekście, co ciekawe poseł Paweł Kowal twierdzi, że będziemy remontować Zamek Dzikowski - perłę Dzikowa, zaznaczając przy okazji Donalda Tuska i Norberta Mastalerza. Z tego co mówi prezydent, nasz wkład to nie te 9,5 mln zł, bo w tym jest również VAT, który będziemy odzyskiwać. Realnie 4,5 mln zł. Mało to nie jest (podobnie dawaliśmy początkowo Tarnowskim za Kolekcję Dzikowską, którą później uzupełnialiśmy kilka razy kolejne elementy KDz), ale takiej okazji pewnie już nie będzie.
https://www.tarnobrzeg.info/2026/04/14/ ... dworskiej/