Nowy rozkład PKP

Poszukujesz transportu dla siebie lub jakiejś paczki? Jedziesz w trase i chcesz zabrać kogoś ze sobą dla towarzystwa? To doskonałe miejsce dla takich propozycji.
olekko

Re: Nowy rozkład PKP

Post autor: olekko » 23-09-2024 18:40

Pluję sobie w brodę bo 3 lata temu wrzucałem linka do tych dokumentów,
viewtopic.php?p=209588#p209588

W dokumencie z grudnia 2020 jest jak wół:
Obrazek

Awatar użytkownika
admin
Site Admin

Post autor: admin » 24-09-2024 00:11

To dodam tylko, że nie otrzymałem z miasta odpowiedzi na pytania w temacie, to nic oficjalnie nie mam do przekazania.
Za dwa tygodnie pewnie trzeci live z prezydentem, będzie można pytać.

olekko

Post autor: olekko » 25-09-2024 12:46

Przeklejam info z postu Michała Litwina:

Właśnie wróciłem ze spotkania z Zarządem PKP PLK oraz Pełnomocnikiem PKP PLK w sprawie stacji kolejowej #Tarnobrzeg, a także okolicznych inwestycji kolejowych.
Kluczowe informacje:
Obecny Zarząd PLK-i PODZIELA wyartykułowane przeze mnie wątpliwości związane z obecnym projektem stacji. Omówiliśmy różne warianty modyfikacji projektu, w zakresie m.in. liczby krawędzi peronowych, jedno/dwutorowości czy dostępu do peronów/przejsć podziemnych. We WSZYSTKICH tych aspektach jestem mniejszym lub większym optymistą: oczywiście istnieje "stan zastany" i nie ma pewności, że uda się zrobić idealnie, ale zrobienie co najmniej 3 krawędzi peronowych wydaje się bardzo realne, a to jest mój plan minimum. Czy uda się więcej? Zobaczymy.
Co ważne - i NOWE - podjęliśmy również dyskusję o budowie NOWYCH LINII KOLEJOWYCH (!!!) przez/do Tarnobrzega oraz w regionie i z silnym wpływem na relacje "tarnobrzeskie". Zarząd PLK widzi przestrzeń do poprawy skomunikowania wewnątrz #Czwórmiasto, oraz - rownież NOWOŚĆ - skomunikowania kolejowego Jeziora/Strefy. Mrzonki? Nie! Trwa rewizja słynnego programu "Kolej+", i w ramach rewizji wypadają niektóre projekty, w tym takie dość drogie, a w ich miejsce... 😎. Mapa jutro lub w piątek.
Absolutnie NIEZBĘDNE jest włączenie PKP PLK-i w proces tworzenia SUMP-a (Strategia Zrównoważonej Mobilności Miejskiej) dla #Czwormiasto. Biorąc pod uwagę bardzo głębokie modyfikacje systemu kolejowego zakładane przez PKP PLK, rola kolei w regionie ulegnie radykalnej zmianie, i SUMP musi to uwzględniać. To nie może być tylko dokument na zasadzie "zbudujemy te i te drogi i chodnik, bo i mieszkancy proszą, a w sumie to sami wiemy najlepiej i akurat na to wiemy jak pozyskać środki".
CO DALEJ??
Uzgodniłem, że w najbliższych dniach przygotuję pismo do PKP PLK, w którym detalicznie wskazę na elementy wymagąjące poprawy. Jeśli Miasto, lub np. poszczególni radni chcieliby je podpisać, to jestem do dyspozycji.

Serio

Post autor: Serio » 25-09-2024 13:08

W głowie się nie mieści. Pan Litwin wychodzi z siebie, by coś dobrego zrobić w tej sprawie, a jak widać nie ma wsparcia władz miasta. Teraz nawet ich prosi, aby się podpisali pod pismem. Panowie Nowak, Mastalerz i radni nie kompromitujcie się i zacznijcie działać. Do tego prezydent nawet nie był łaskawy odpowiedzieć na zapytanie dziennikarza Admina. Jak będzie tak dalej , to musimy zorganizować protest. Zacznijcie szanować ludzi, którzy poświęcają się dla miasta. Rządamy na najbliższej sesji informacji od prezydenta w tej sprawie. Co Pan zrobił i zamierza zrobić prezydencie Nowak?

zbyry

Post autor: zbyry » 25-09-2024 14:25

Szacunek dla Michała, zresztą jak zawsze. Zna się na tym, a to akurat wiem bo i się przecież znamy i walczy. Po prostu walczy.

BTW Michał, pisz czasem na tym forum, zbyry prosi :)

Awatar użytkownika
admin
Site Admin

Post autor: admin » 25-09-2024 22:34

Zdecydowanie nie jestem specjalista w temacie, ale nie wszyscy czytają forum i branżowe wpisy. Może przez ten tekst się sprawa trochę mocniej rozejdzie.

https://www.tarnobrzeg.info/2024/09/25/ ... y-wyjscie/

Serio

Post autor: Serio » 26-09-2024 05:31

Dobrze,że Admin napisał ten tekst.Każda presja w tej sprawie ma sens. Nie wyobrażam sobie braku poparcia dla działań pana Litwina że strony władz miasta. Pisze pan o pozytywnych reakcjach radnych, może któryś będzie na tyle odważny i publicznie odezwie się na sesji, bo jak do tej pory to piją sobie tam wszyscy z dzióbka. Koalicja POPiS jak kwitła, tak kwitnie. Może Ci dla których "dworzec był na peryferiach i ludzie nie jeżdżą pociągami" stukną się w pierś i zaczną walczyć o naprawę zaniedbań którym przez lata przyklaskiwali. Czy prezydent wreszcie się odezwie i powie o swoich działaniach na sesji? Zobaczymy, ale my nie możemy być obojętni na tę degradację komunikacyjną, jaką nam chce się zafundować. Merytoryczność dyskusji na tym forum należy pochwalić. Tak powinno być, a nie np. powtarzające się tu regularnie napastliwe komentarze dotyczące M Zych, która walczy o ważne sprawy dla miasta, chodzby jak tą dotyczącą dworca. Szkoda, że nie ma opcji polubień na tym forum. Z całą pewnością te merytoryczne wypowiedzi dotyczące dworca na to zasługują. Więcej merytoryki i mniej hejtu to kierunek w jakim powino zwierzać to forum, wtedy przyczyni się do pozytywnych zmian w mieście. Może, jak Admin zacznie bardziej pisać obiektywnie, uwzględniać różne stanowiska a nie subiektywnie to nastąpi zmiana na lepsze. Szukanie aplauzu dla swoich przemyśleń nie zawsze jest dobrą drogą. Być może bardziej prowokacyjną, wzbudzającą emocje wśród użytkowników forum, ale czy przekłada się pozytywnie na dobro naszego miasta, to mam wątpliwości. Przykład naszych dyskusji o dworcu, jest budujący i niech tak będzie dalej. Merytoryczna krytyka tak, ale personalne ataki na tym forum powinny być raz na zawsze wyeliminowane. Pewnie to tylko marzenie, bo jest tu zbyt dużo osób, które tylko czekają na kolejne zaczepki.

olekko

Post autor: olekko » 26-09-2024 19:38

Brawo Radny Szwagierczak! za zajęcie się tematem

Dawid_tbg

Post autor: Dawid_tbg » 26-09-2024 20:12

olekko pisze:
26-09-2024 19:38
Brawo Radny Szwagierczak! za zajęcie się tematem
Możesz rozwinąć temat, chyba że było coś na sesji odnośnie tematu ?

olekko

Post autor: olekko » 26-09-2024 21:53

Właśnie tak było. Radny Szwagierczak wniósł o powołanie komisji w tym temacie. Swoje 3 grosze dodał Mastalerz w temacie, wskazując konkretną osobę. W zasadzie zostawiłem ten wpis z dwóch powodów: żeby podziękować radnemu i żeby łatwiej było to znaleźć (bo pisałem słuchajac sesji "na żywo") w dzisiejszych ponaddziesięciogodzinnych obradach ;)

Awatar użytkownika
admin
Site Admin

Post autor: admin » 26-09-2024 22:31

Ze strony przewodniczącego RM pojawiła się informacja, że kontakt był, że nawet był plan spotkania online dzisiaj na sesji, ale wypadł wyjazd zagraniczny oraz że jak najbardziej można zorganizować spotkanie na komisji techniczno-inwestycyjnej.

Serio

Post autor: Serio » 27-09-2024 01:17

Wynika z tego, że czytają to forum. Znamiennym jest, że to radny od Bożka zainicjował, czyli "stuknął się w pierś".

zbyry

Post autor: zbyry » 27-09-2024 12:11

Bo to jest @Serio jedyne forum, gdzie nie ma frustratów i osób indyferentnie płytkich. Choć czasem odpalisz z pieca do pieca i w ogóle żadna argumentacja do Ciebie nie dociera, jeżeli nie jest po Twojej myśli. Nie gniewaj się, nie zaczepiam Cię, nie chcę Ci dopiec, absolutnie. Lecz niestety taka jest prawda. A na inne zdania, czy logicznie i spójne argumenty warto się otworzyć. Osobiście nie mam z tym problemu i nigdy nie miałem.

Awatar użytkownika
admin
Site Admin

Post autor: admin » 27-09-2024 17:23

Zakładam, że 8-10 radnych zagląda na forum i do tygodniówek.
Ale facebook też robi swoje w rozchodzeniu się informacji, chociaż dyskusja wygląda tam często nieco inaczej.

Dawid_tbg

Post autor: Dawid_tbg » 27-09-2024 20:39

olekko pisze:
25-09-2024 12:46
Przeklejam info z postu Michała Litwina:

Właśnie wróciłem ze spotkania z Zarządem PKP PLK oraz Pełnomocnikiem PKP PLKskomunikowania kolejowego Jeziora/Strefy. Mrzonki? Nie! Trwa rewizja słynnego programu "Kolej+", i w ramach rewizji wypadają niektóre projekty, w tym takie dość drogie, a w ich miejsce... 😎. Mapa jutro lub w piątek.
Jest ta obiecana mapa bo się doszukać nie mogę.

ODPOWIEDZ