Tłusty czwartek

Kalendarium nadchodzących wydarzeń
tarnobrzezanin1234
Posty: 299
Rejestracja: 21-12-2015 15:41

Tłusty czwartek

Post autor: tarnobrzezanin1234 » 01-02-2016 13:24

"Jak się przygotowujecie na tłusty czwartek?
Sami pieczecie pączki i chrust?
Czy kupujecie gotowe?"
Ostatnio zmieniony 01-02-2016 13:24 przez tarnobrzezanin1234, łącznie zmieniany 1 raz.

dzieńziemi
Posty: 310
Rejestracja: 17-04-2014 19:18

Tłusty czwartek

Post autor: dzieńziemi » 01-02-2016 14:36

"Ja sobie trochę popiekę...a potem...zjem...może...z kimś....

Żeby tłuszcz nie ciemniał szybko, nie trzeba podsypywać pączków mąką.
Należy nalać na małe naczynie trochę oleju i maczać nim uformowane do pieczenia kulki.
Pączki w czasie wyrastania nie przyklejają się do podłoża."
Ostatnio zmieniony 01-02-2016 14:36 przez dzieńziemi, łącznie zmieniany 1 raz.

andriu81
Posty: 1803
Rejestracja: 29-05-2010 03:51

Tłusty czwartek

Post autor: andriu81 » 02-02-2016 01:12

"Tłusty czwartek się wam marzy.A przecież ten kto uwielbia pączki może sobie kupić je cały rok.No i coraz więcej osób nie może jeść takich rzeczy,nawet w tłusty czwartek.
A ja się zastanawiam,dlaczego akurat padło na pączki,a nie np na pierogi albo smażonego kurczaka czy golonkę?One są jeszcze bardziej tłuste no i smaczniejsze od pączków.
Osobiście myślę że zjem może 3 najwyżej,albo i wcale jeśli obiad będzie obfity,to po co jeszcze dokładać pączki. Najgorzej z tymi którzy idą do pracy bez śniadania,to pewnie od razu zjedzą tuzin ,hehe"
Ostatnio zmieniony 02-02-2016 01:12 przez andriu81, łącznie zmieniany 1 raz.

marysia48
Posty: 851
Rejestracja: 29-08-2015 21:49

Tłusty czwartek

Post autor: marysia48 » 02-02-2016 08:00

"Powiem szczerze tak, że nie przepadam za pączkami, tym bardziej, że mają dużo kalorii. Nie robię, ale jak mąż kupi, to pewnie się poczęstuję. Polecam pączki od Busia. Pozdrawiam."
Ostatnio zmieniony 02-02-2016 08:00 przez marysia48, łącznie zmieniany 1 raz.

stachu
Posty: 1895
Rejestracja: 03-02-2015 23:29

Tłusty czwartek

Post autor: stachu » 02-02-2016 09:32

"A ja bardzo lubię pączusie :-)
Domowych da się zjeść dużo więcej niż kupnych - ale ważne aby nie przesadzić :-)

Nie wiem czemu padło na pączki, może dlatego, że są słodkie i takie bardziej na deser, a w poście należy z czegoś zrezygnować, a bez pączków można się obejść.
Natomiast pierogi, kurczak czy golonka to są dania takie bardziej obiadowe, które trzeba jeść aby mieć siłę pracować. Dawniej więcej się pracowało fizycznie, a teraz większość siedzi przy biurkach ... :-)"
Ostatnio zmieniony 02-02-2016 09:32 przez stachu, łącznie zmieniany 1 raz.

marysia48
Posty: 851
Rejestracja: 29-08-2015 21:49

Tłusty czwartek

Post autor: marysia48 » 02-02-2016 09:37

"Potem będziesz wyglądał jak pączuś:-) Zrobiłam w niedzielę oponki, mam do tej pory, choć trochę przyschły. Mam alergię na słowo pączuś, bo ostatnio jak byłam u ciotki, to mnie tak określiła. Mam dobry przepis na pączki, które rosną ... w lodówce, pozdrawiam"
Ostatnio zmieniony 02-02-2016 09:37 przez marysia48, łącznie zmieniany 1 raz.

stachu
Posty: 1895
Rejestracja: 03-02-2015 23:29

Tłusty czwartek

Post autor: stachu » 02-02-2016 10:12

"w takim wieku już brzuszek rośnie :-)
u mnie w domu już tych oponek by nie było, jak nie ja to dzieci :-)

poproszę o ten przepis, to zapodam żonce :-)"
Ostatnio zmieniony 02-02-2016 10:12 przez stachu, łącznie zmieniany 1 raz.

marysia48
Posty: 851
Rejestracja: 29-08-2015 21:49

Tłusty czwartek

Post autor: marysia48 » 02-02-2016 10:28

"Pączki z lodówki
Pół kostki margaryny
10dkg drożdzy
pół szkl cukru kryształu, cukier waniliowy
łyżka spirytusu lub octu
2 szklanki mleka
szczypta soli
1 kg mąki tortowej lub innej
4 jajka całe
Drożdże rozetrzeć z cukrami, wlać mleko, mąkę, jaja, dodać szczyptę soli. Wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać roztopioną margarynę i łyżkę spirytusu. Wynieśc na zimno lub do lodówki( w lecie) na 2 godziny do wyrosnięcia. Wykrawać szklanką, smażyć na oleju."
Ostatnio zmieniony 02-02-2016 10:28 przez marysia48, łącznie zmieniany 1 raz.

marysia48
Posty: 851
Rejestracja: 29-08-2015 21:49

Tłusty czwartek

Post autor: marysia48 » 02-02-2016 10:34

"Podaję Ci link do moich przepisów, polecam grzanki, pewnie dzieci lubią.
http://forum.gazeta.pl/forum/w,329,1167 ... p158138480"
Ostatnio zmieniony 02-02-2016 10:34 przez marysia48, łącznie zmieniany 1 raz.

stachu
Posty: 1895
Rejestracja: 03-02-2015 23:29

Tłusty czwartek

Post autor: stachu » 02-02-2016 10:36

"Super, dzięki :-) o tak lubią"
Ostatnio zmieniony 02-02-2016 10:36 przez stachu, łącznie zmieniany 1 raz.

marysia48
Posty: 851
Rejestracja: 29-08-2015 21:49

Tłusty czwartek

Post autor: marysia48 » 02-02-2016 10:41

"W tych przepisach jest też przepis na dobre faworki, robiłam w tamtym roku, sprawdzony, zbieram się do pracy, może rowerkiem pojadę, to tylko 4 km:-) Miłego dnia."
Ostatnio zmieniony 02-02-2016 10:41 przez marysia48, łącznie zmieniany 1 raz.

marysia48
Posty: 851
Rejestracja: 29-08-2015 21:49

Tłusty czwartek

Post autor: marysia48 » 02-02-2016 10:42

Ostatnio zmieniony 02-02-2016 10:42 przez marysia48, łącznie zmieniany 1 raz.

stachu
Posty: 1895
Rejestracja: 03-02-2015 23:29

Tłusty czwartek

Post autor: stachu » 02-02-2016 10:45

"dzięki, jak zjem to wszystko to się już nie ruszę ;-) a musze walczyć z obżarstwem ..."
Ostatnio zmieniony 02-02-2016 10:45 przez stachu, łącznie zmieniany 1 raz.

marysia48
Posty: 851
Rejestracja: 29-08-2015 21:49

Tłusty czwartek

Post autor: marysia48 » 02-02-2016 10:46

"Dasz radę:-)"
Ostatnio zmieniony 02-02-2016 10:46 przez marysia48, łącznie zmieniany 1 raz.

stachu
Posty: 1895
Rejestracja: 03-02-2015 23:29

Tłusty czwartek

Post autor: stachu » 02-02-2016 10:50

"podzielimy się i damy radę :-)"
Ostatnio zmieniony 02-02-2016 10:50 przez stachu, łącznie zmieniany 1 raz.

marysia48
Posty: 851
Rejestracja: 29-08-2015 21:49

Tłusty czwartek

Post autor: marysia48 » 02-02-2016 18:11

"Stachu, mam dobry, sprawdzony i prosty przepis na szybkie pączki, sam możesz zrobić, tak to leciało:-)

3 całe jajka
półtorej szklanki mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
jeden serek homogenizowany

wszystko wymieszać mikserem , piec na tłuszczu jak pączki( kłaść małą łyżeczką) Taki mam przepis ale ja kładę dużą łyżką)

Druga wersja( tez wypróbowana przeze mnie)
Pół kg sera waniliowego w wiadereczku z Biedronki
łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki mąki
3 całe jajka
wymieszać, itp

Ja za każdym razem wkladam wcześniej łyżkę do gorącej wody, by ciasto nie przywierało do łyżki, czasem wyjdzie nieregularny kształt pączka ale są przepyszne, polecam dla małych dzieci, moje córy się nimi dawniej zajadały bo za tradycyjnymi pączkami nie przepadają.
Piec na pomarańczowy kolor z dwóch stron. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem"
Ostatnio zmieniony 02-02-2016 18:11 przez marysia48, łącznie zmieniany 1 raz.

stachu
Posty: 1895
Rejestracja: 03-02-2015 23:29

Tłusty czwartek

Post autor: stachu » 03-02-2016 09:37

"Super, dzięki!"
Ostatnio zmieniony 03-02-2016 09:37 przez stachu, łącznie zmieniany 1 raz.

tarnobrzezanin1234
Posty: 299
Rejestracja: 21-12-2015 15:41

Tłusty czwartek

Post autor: tarnobrzezanin1234 » 03-02-2016 12:17

"W tym roku karnawał krótki, więc i tłusty czwartek szybciej się pojawił :-)"
Ostatnio zmieniony 03-02-2016 12:17 przez tarnobrzezanin1234, łącznie zmieniany 1 raz.

dzieńziemi
Posty: 310
Rejestracja: 17-04-2014 19:18

Tłusty czwartek

Post autor: dzieńziemi » 03-02-2016 15:29

"Przygotowanie

Podgrzać mleko (ma być dość ciepłe, ale nie gorące), wlać do pojemnika lub miski, dodać pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Wymieszać i wstawić do garnka z bardzo ciepłą wodą. Odstawić na około 15 minut do czasu aż drożdże porządnie się spienią. W międzyczasie przesiać mąkę do dużej miski, dodać sól i cukier wanilinowy.
Jajko i żółtka utrzeć z pozostałymi 2 łyżkami cukru na białą i puszystą pianę (około 10 - 15 minut ucierania). Do miski z mąką wlać wyrośnięte drożdże i wymieszać drewnianą łyżką. Dodać ubite jajka i wymieszać. Następnie dokładnie wyrobić ciasto (ręką przez około 15 - 20 minut lub odpowiednią końcówką miksera przez 10 - 15 minut). Gdyby ciasto bardzo trudno się wyrabiało, było za gęste, można dodać 2 - 3 łyżki ciepłego mleka. Na koniec wyrabiania ciasto ma odstawać od ręki.
Do wyrobionego ciasta dodać roztopione i ostudzone masło oraz spirytus. Zagnieść lub zmiksować ciasto do całkowitego połączenia się składników. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (np. blisko źródła ciepła, bez przeciągów) na około 1 lub 1 i 1/2 godziny, do czasu aż ciasto znacznie zwiększy objętość (najlepiej rośnie w dużych i szerokich miskach).
Stolnicę lub blat kuchenny lekko podsypać mąką, wyłożyć ciasto i powygniatać przez około 2 - 3 minuty pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto rozpłaszczyć na niezbyt duży placek (o wymiarach około 25 x 30 cm i na wysokość około 2 cm), ostrą szklanką o średnicy około 6,5 cm wycinać kółka. Z pozostałego ciasta ulepić kulkę, zagnieść, rozpłaszczyć i powycinać resztę krążków.
Krążki rozłożyć równomiernie na stolnicy, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 - 45 minut do wyrośnięcia. Jeśli chcemy smażyć pączki od razu z nadzieniem, każdy krążek delikatnie rozpłaszczamy na dłoni, w środek kładziemy łyżeczkę nadzienia, zlepiamy brzegi jak w pierożkach i lepimy kulkę.
Jeśli pączki będziemy nadziewać po usmażeniu, przekładamy marmoladę do rękawa cukierniczego zaopatrzonego w ostrą i długą końcówkę. Na 15 minut przed końcem wyrastania pączków zaczynamy rozgrzewać olej (najlepiej długo i powoli, w dużym i szerokim garnku) do temperatury 180 stopni. Przygotować 3 talerze wyłożone ręcznikami papierowymi oraz łyżkę cedzakową. Zrobić też lukier: do miski wsypać cukier puder i dodać 1 łyżkę wody, wymieszać, dodać jeszcze więcej wody (stopniowo) aż lukier będzie odpowiednio gęsty. Do lukru można dodać też smażoną skórkę pomarańczową.
Wyrośnięte pączki wkładać na odpowiednio nagrzany olej (smażymy partiami, po około 5 pączków jednocześnie) i smażyć przez około 2 minuty z każdej strony. Pączki nie mogą za szybko się rumienić, bo w środku będą jeszcze surowe. Podczas smażenia regulować temperaturę oleju, aby drastycznie nie zwiększała się i nie obniżała.
Paczki wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na papierowe ręczniki. Smażyć następne pączki jak poprzednio. Po usmażeniu wylać ostudzony olej, nie będzie już potrzebny.
Pączki ostudzić i nadziewać marmoladą wciskając głęboko końcówkę szprycy i wyciskając pożądaną ilość nadzienia. Pączki maczać w lukrze (gdy będą jeszcze ciepłe - wówczas lukier ładnie się rozprowadzi) i posypać skórką pomarańczową lub posypać cukrem pudrem (gdy pączki będą ostudzone).

Wskazówki

Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe wyjmujemy kilka godzin wcześniej z lodówki, aby się ociepliły.
Skorzystajmy ze świeżych drożdży (jeśli nie możemy ich dostać, wówczas pozostają nam suszone drożdże instant).
Aby drożdże ładnie wyrosły, musimy je wymieszać z łyżką mąki, cukru oraz z dobrze ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Roztwór drożdży wstawiamy do garnka z bardzo ciepłą wodą, aby mleko było cały czas ciepłe podczas wyrastania drożdży.
Biała obwódka wkoło pączka świadczy o jego lekkości i puszystości, czyli dobrze wyrośniętym i zagniecionym cieście drożdżowym. Takie "lekkie" pączki nie opadają na dno garnka z olejem podczas smażenia i swobodnie pływają po powierzchni. Nie jest prawdą to, że białą obwódkę uzyskamy dzięki smażeniu pączków w tłuszczu sięgającym do połowy pączka.
Do ciasta na pączki dodaje się spirytus, który podczas smażenia ma pomóc szybciej ściąć białko zawarte w mące i jajkach. To z kolei może zabezpieczyć przed zbyt dużym chłonięciem tłuszczu przez pączki. Spirytus może pomóc, ale na pewno nie uchroni przed zbyt tłustymi pączkami jeśli będziemy je niewłaściwie smażyć.

Smażenie

Dobry tłuszcz do smażenia to np. olej rzepakowy, olej z orzechów arachidowych (ziemnych), olej ryżowy, smalec, olej palmowy i kokosowy.
Optymalna temperatura smażenia pączków to 180 stopni C. W niższej temperaturze pączki mogą chłonąć tłuszcz. W wyższej - mogą się za bardzo i za szybko rumienić. W wyższej temperaturze olej zaczyna się niepotrzebnie palić.
Dokładną temperaturę oleju można sprawdzić termometrem cukierniczym, bardziej tradycyjny sposób to włożenie końca rączki drewnianej łyżki i gdy spod spodu wydobywają się bąbelki - olej jest gotowy. Druga metoda nie jest zbyt dokładna :-)
Olej rozgrzewamy powoli, stopniowo i dłużej na mniejszym ogniu, a nie krótko na dużym ogniu.
Pączki smażymy po około 1,5 - 2 minuty z każdej strony, ale cały czas trzeba je obserwować i uważać aby za szybko się nie rumieniły, bo w środku mogą nie zdążyć się usmażyć.
Temperatura oleju nie może się obniżyć podczas smażenia, bo pączki zaczną chłonąć tłuszcz. W trakcie smażenia można, a nawet trzeba regulować płomień pod garnkiem z tłuszczem.
Pączki smażymy w dużej ilości oleju, jeśli będzie go mało, paradoksalnie pączki szybciej nim nasiąkną.
Nie można smażyć za dużo pączków jednocześnie, bo temperatura oleju za bardzo spadnie, muszą swobodnie pływać, mieć miejsce. Wybierzmy raczej większy i szerszy garnek i wlejmy od razu cały olej (1 litr).

Nadzienie

Pączki najwygodniej nadziewać po usmażeniu za pomocą szprycy i rękawa cukierniczego. Nadziewanie pączków po usmażeniu trwa krótko i można dać tyle nadzienia ile się chce. Możemy nadziewać pączki przed smażeniem, ale trzeba uważać aby dokładnie zlepić ciasto.
Nadzieniem dla pączków może być: marmolada wieloowocowa lub marmolada różana czy truskawkowa. Dobre są też: dżem truskawkowy, dżem pomarańczowy, dżem wiśniowy i płatki róży w cukrze. Pączki polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem. Do lukru możemy dodać smażoną w cukrze skórkę pomarańczową."
Ostatnio zmieniony 03-02-2016 15:29 przez dzieńziemi, łącznie zmieniany 1 raz.

jazet
Posty: 1269
Rejestracja: 13-10-2006 14:26

Tłusty czwartek

Post autor: jazet » 03-02-2016 23:59

""
Ostatnio zmieniony 03-02-2016 23:59 przez jazet, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ