Zapaść Tarnobrzega
Re: Zapaść Tarnobrzega
Szpital bez lekarzy jest tylko budynkiem. Protest jest po to ,by zaprotestować przeciw złemu zarządzaniu szpitalem oraz zachęceniu lekarzy do podejmowania w nim pracy.
To protest zachęci lekarzy do pracy ...? problem z lekarzami jest i nie jest prosty do rozwiązania a ci co są to czasami zapominają komu mieli służyć.
Genialne w swojej prostocie rozwiązanie problemów szpitala zaproponowała na sesji radna Kapuściak.
Ale o tym napiszę w podsumowaniu tygodnia, jak się uda.
Tymczasem kolejne kiepskie wieści, tym razem z przyszpitalnej poradni neurologicznej. Wkrótce znikają obydwie Panie doktor z obecnej obsady, bez planów co w zamian. Nie wiem czy to nie koniec poradni.
Ale o tym napiszę w podsumowaniu tygodnia, jak się uda.
Tymczasem kolejne kiepskie wieści, tym razem z przyszpitalnej poradni neurologicznej. Wkrótce znikają obydwie Panie doktor z obecnej obsady, bez planów co w zamian. Nie wiem czy to nie koniec poradni.
Skoro z tego zrobił się w dużej mierze wątek szpitalny, to wrzucam i tutaj fragmenty z ostatniej tygodniówki.
Chirurgia Dziecięca jako oddział jednego dnia
A propos kolejnych oddolnych inicjatyw pp. Zychów, powstał profil fejsowy komitetu obrony szpitala i dzięki temu wiemy jakie zmiany szykuje nam marszałek (na wniosek dyrekcji szpitala) na najbliższej sesji sejmiku wojewódzkiego. Szpitalny Oddział Chirurgii Dziecięcej i Urazowej ma być przekształcony w Oddział Chirurgii Dziecięcej Jednego Dnia.
Oddział liczył 15 łóżek. Zawieszony od 1 stycznia 2022 do 7 sierpnia 2022, funkcjonował do 31 marca 2023. Ze względu na problemy z obsadą w marcu zawnioskowano o kolejne czasowe zawieszenie działalności oddział na pół roku i zdecydowano o zmianach organizacyjnych.
Problemy są dwa – brak personelu na całodobową obsługę oraz zmniejszenie ilości pacjentów – obłożenie to około 40% łóżek. Dyrekcja szpitala szacuje, że na oddziale jednodniowym będzie możliwość realizacji 40-50% obecnie wykonywanych zabiegów. I last but not least, jest to jeden z elementów programu naprawczego zatwierdzonego przez Zarząd Województwa Podkarpackiego.
Szpital szuka dyrektora
Od ponad 3 miesięcy tarnobrzeski szpital nie miał dyrektora. W końcu marszałek ogłosił konkurs na to stanowisko. Będą niespodzianki? W sumie sam nie wiem czy ich chcę.
Promocja radioterapii
Oddział radioterapii rozpoczął kampanię informacyjną w mediach. Wszyscy byśmy chcieli, żeby stał pusty, żebyśmy w ogóle nie musieli z niego korzystać. Ale lepiej mieć taką pomoc bliżej niż dalej.
A propos kolejnych oddolnych inicjatyw pp. Zychów, powstał profil fejsowy komitetu obrony szpitala i dzięki temu wiemy jakie zmiany szykuje nam marszałek (na wniosek dyrekcji szpitala) na najbliższej sesji sejmiku wojewódzkiego. Szpitalny Oddział Chirurgii Dziecięcej i Urazowej ma być przekształcony w Oddział Chirurgii Dziecięcej Jednego Dnia.
Oddział liczył 15 łóżek. Zawieszony od 1 stycznia 2022 do 7 sierpnia 2022, funkcjonował do 31 marca 2023. Ze względu na problemy z obsadą w marcu zawnioskowano o kolejne czasowe zawieszenie działalności oddział na pół roku i zdecydowano o zmianach organizacyjnych.
Problemy są dwa – brak personelu na całodobową obsługę oraz zmniejszenie ilości pacjentów – obłożenie to około 40% łóżek. Dyrekcja szpitala szacuje, że na oddziale jednodniowym będzie możliwość realizacji 40-50% obecnie wykonywanych zabiegów. I last but not least, jest to jeden z elementów programu naprawczego zatwierdzonego przez Zarząd Województwa Podkarpackiego.
Szpital szuka dyrektora
Od ponad 3 miesięcy tarnobrzeski szpital nie miał dyrektora. W końcu marszałek ogłosił konkurs na to stanowisko. Będą niespodzianki? W sumie sam nie wiem czy ich chcę.
Promocja radioterapii
Oddział radioterapii rozpoczął kampanię informacyjną w mediach. Wszyscy byśmy chcieli, żeby stał pusty, żebyśmy w ogóle nie musieli z niego korzystać. Ale lepiej mieć taką pomoc bliżej niż dalej.
Jak zalinkował w innym wątku Admin, dotychczasowy ordynator chirurgii dzięcięcej (długo nim nie był, a za jego sprawą jest wiele pozytywnych opinii na googlu! dla tarnobrzeskiego szpitala) zaangażował się na tyle, że rozesłał do radnych wojewódzkich pismo ze swoimi odczuciami. Chętnie je w całości poznam - może ktoś ma? Na sesji sejmiku nie pierwszy raz pada oskarżenie, że szpital dryfuje, jest pozostawiony sam sobie i w zasadzie nikt nie chce go na prostą wyprowadzić.admin pisze: ↑29-05-2023 18:22Skoro z tego zrobił się w dużej mierze wątek szpitalny, to wrzucam i tutaj fragmenty z ostatniej tygodniówki.
Marszałek natomiast zapewnił, że nie ma mowy ani o prywatyzacji, ani o zamknięciu szpitala.
A czyż nie jest znamienne, że przewodnicząca komisji zdrowia (też z PiS) głosowała przeciw zmianom w szpitalu, a siedzący jak mysz pod miotłą Jan Dziubiński był za?
Jak widać Małgorzata Zych miała mocne dowody na to, że nasz szpital jest świadomie niszczony, skoro nawet przewodnicząca Komisji Zdrowia z PiS miała takie stanowisko i chciała, aby M. Zych się wypowiedziała. Było wcześniej tych radnych PiS więcej skoro po niedopuszczeniu jej do głosu w proteście opuścili salę i pierwszy raz w historii sejmiku nie było kworum. Czy potrzeba więcej dowodów na to, że musimy wszyscy wspólnie walczyć o nasz szpital i protestować przeciwko degradacji naszego miasta? Zamiast ataku na Małgorzatę Zych powinniśmy jej podziękować za odwagę i jej determinację. To pismo zostało przesłane do M. Zych i to ona nagłośniła sprawę.
Ja tam p. Małgosi nie atakuje, wręcz podziwiam i jestem pełen uznania za walkę o nasz szpital. Przynajmniej Ona jedna pojedzie i chce walczyć. A reszta siedzi i nic. Chwała Jej za to.
Myślisz ze pani Gosia nie będzie startowała w wyborach samorządowych> Myślisz że by tak "walczyła" jak by miała nie startować?
Tego nie wiem, trzeba pytać u źródła. Moim zdaniem szanse na bycie w radzie ma, na predynta marnie. W Konfie brakuje PRowca, co chociażby widać po ostatnich wpisach o Marszałku. I albo się posłuchają mądrzejszych albo nie, przy czym "nie" wyjdzie im na źle. Ich sprawa 

Dziś rano na forum skyscrapercity umieściłem obszernego posta o sytuacji Tbga w zestawieniu z sąsiadami i ich politycznymi sponsorami ; ST.W. (Weber) ,oraz Mielcem (Ortyl/Poręba) , a to w nawiązaniu do odznaczenia przez nasze miasto tego pierwszego.
Było ostro , ale tylko w sensie krytyki politycznej , bez epitetów itp.
Widać mają tam jednak swego oddanego , czujnego moderatora , bo po chwili post mój zdjęto.
Nie spodziewałem się , że tamto forum już (i tak czujnie) kontrolują.
Było ostro , ale tylko w sensie krytyki politycznej , bez epitetów itp.
Widać mają tam jednak swego oddanego , czujnego moderatora , bo po chwili post mój zdjęto.
Nie spodziewałem się , że tamto forum już (i tak czujnie) kontrolują.
Jak masz ten wpis, to próbuj, zobaczymy
W sumie wszyscy wiedzą jak jest. Gorzej, że po najbliższych wyborach nadal nie spodziewam się, żeby Tarnobrzeg miał swojego posła.

W sumie wszyscy wiedzą jak jest. Gorzej, że po najbliższych wyborach nadal nie spodziewam się, żeby Tarnobrzeg miał swojego posła.
Do samorządowych jeszcze rok. Obstawiam, że będzie próbowała startować już za 4,5 miesiąca.
Skoro tu było dużo o szpitalu, to mamy pożegnalny wywiad z p.o. dyrektora, dr Zbigniewem Halatem
Od poniedziałku dyrektorem będzie Jacek Czajka.
Od poniedziałku dyrektorem będzie Jacek Czajka.
Tym razem dobre wieści ze szpitala. Przyznano nam właśnie 15 mln zł na modernizację SOR.
https://www.tarnobrzeg.info/2023/09/19/ ... -szpitalu/
https://www.tarnobrzeg.info/2023/09/19/ ... -szpitalu/