DonBeck pisze: ↑22-01-2020 16:42
A Polacy powinni szanować prawo, prezydent powinien przyjąć ślubowania od sędziów wybranych zgodnie z prawem w poprzedniej kadencji. Dzisiaj nie było by żadnych problemów.
A to tak można się przerzucać. Bo pierwsze zaczęło PO, zmieniło ustawę o TK i wybrało sobie dwóch sędziów. Tych dwóch od których Duda nie przyjął ślubowania.
Dalej już poszło. (Oczywiście to nie jest usprawiedliwienie PiSu. Nie ma żadnych podstaw by przypuszczać, że oni nie zrobiliby tego co robią z sądami gdyby PO nie kombinowało wcześniej. Ale kombinowało. O tym też trzeba pamiętać.
W tej chwili zrobił się niesamowity burdel, nikt chyba nie wie o co chodzi. Jet wyrok NSA mówiący o tym, czy ktoś jest sędzią czy nie jest decyduje koniec końców prezydent ale czy jeżeli prezydent namaszcza sędziego spośród kandydatów, którzy byli mu przedstawieni przez nielegalny organ (zdaniem SN) to czy ta decyzja prezydencka jest ważna czy nie (przypomina mi się dyskusja o tym kogo prezydent może ułaskawić: czy ma prawo łaski odnoszące się tylko do skazanych czy prawo łaski powszechne mogąc ułaskawiać w trakcie procesu, czyli człowieka - zgodnie z prawem - niewinnego)
Jedni i drudzy na poparcie swoich tez powołują się na przepisy prawa, stąd jedyny wniosek jaki można wyciągnąć jest taki że rację miała Magdalena Ogórek postulując, jako kandydatka SLD, że prawo trzeba w Polsce napisać od nowa.
A najgorzej w tym wszystkim ma ten pan co chciał się rozwieść a nie może bo sędzia Juszczyszyn przerwał proces by sprawdzić czy sędzia został zgodnie wybrany z prawem. Jak myślicie do kogo on ma pretensje o cały ten burdel?
P.S.
Nie jestem pewien czy to jest sprawa rozwodowa - coś takiego mi mignęło w necie - niemniej jednak są jakieś strony w tej sprawie oczekujące na wyrok