Władze miasta 2024-2029
Re: Władze miasta 2024-2029
Podczas sesji w dn. 23.05.2024 r. radni w drodze podjetej uchwaly w sprawie zmian w budżecie na 2024 r. zwiększyli plan wydatków na zadaniu budowy sali gimnastycznej do kwoty 5 392 935 zł. celem rozstrzygniecia wcześniejszego przetargu. Przetarg unieważniono, gdyż wykonawca się wycofał. Zapewne zorientował się ze zaoferowana przez niego kwota jest za niska w stosunku do realnej wartości zadania. W drugim przetargu najkorzystniejsza oferta opiewała na kwotę 6 498 000, 00 zł co sprawiło, iż koniecznym byłoby dolozenie dodatkowej kwoty 1 105 000,00 zł. Pomimo iż najkorzydtniejsza oferta w drugim przetargu była wyzsza w stosunku do oferty z wcześniejszego postępowania to i tak była dla miasta korzystna. Mój dobry znajomy bodajże w lipcu rozmawiał z radnym Stępakiem, który jest niesamowicie zaangazowany w kwestie budowy sali gimnastycznej i już wtedy po interwencji u jednego z posłów przekazał ze końcem sierpnia lub poczatkiem września zostaną wprowadzone zmiany w zasadach Programu Olimpia celem ulatwienia samorzadom budowy sali gimnastycznych z dofinansowaniem z tego programu. Faktycznie zmiany zostały wprowadzone w kwestiach zwiekszenia dofinansowania do 70% kosztów kwalifikowanych, wydluzenia terminu rozliczenia dotacji na kolejny 2025 r. i możliwość wprowadzenia zmian w rozwiazaniach dot. technologii budowy. Mam wielu znajomych, których dzieci uczą się w SP nr 6 i bardzo sobie chwalą szostke i oczekują budowy tej sali. Denerwuje mnie jedynie narracja Prezydena Ł Nowaka, gdyż odsłuchałem poniedziałkowy live, ktory oczywiscie narzekal, że ktoś coś przetrzymał, czegoś nie zrobił no i jak wiadomo z tego tytułu rzekomo ma on problemy. Ciekaw jestem, czy od objęcia urzędu Pan Prezydent był w którymkolwiek ministerstwie, bo jak przegladam od czasu do czasu jego facebookowy profil to nie znalazłem jakiejkolwiek informacji w tej kwestii. Pieniędzy należy szukać w Warszawie i Rzeszowie, a nie na Kościuszki 32 w Tarnobrzegu. Swoją drogą ciekaw jestem jakim wynikiem zakończy sie kolejny przetarg na budowę tej sali, będzie taniej czy drożej? Czas pokaże, czy wydłużenie czasu rozliczenia otrzymanego dofinansowania o kolejny 2025 r. - zresztą jak mozna wydedukować z wypowiedzi Pana Prezydenta sprawi, ze oferty będą korzystniejsze od tych dotychczas złożonych w przeprowadzonych postępowaniach przetargowych, czy może droższe?
Jeśli przy trzecim podejściu oferta będzie wyższa, nawet o kolejny milion, ale dofinansowanie zwiększy się do 70%, to będzie dla miasta drożej czy taniej? Dobrze to rozumiem?
Warto podkreślić, że prezydent uznał, że jest i będzie drożej, bo termin wykonania zamówienia był coraz krótszy. Jeśli te pieniądze można będzie wykorzystać w dłuższym horyzoncie czasowym, powinno być taniej - jest w tym logika.
Lista projektów zgłoszonych do Tarnobrzeskiego Budżetu Obywatelskiego na 2025 rok
https://um.tarnobrzeg.pl/aktualnosc/1455
https://um.tarnobrzeg.pl/aktualnosc/1455
Nie ma nic o wodach siarczkowych? Jakże to?!
Literówek masa: ul. Sabowskiej dwa razy (pewnie Sobowska?) - żenada. Czy ktoś to przeczytał przed wrzuceniem?
38 - nomen omen?
43 - jakiś cyrk kompletny za milion
48 - remont domu osiedlowego nie wiadomo gdzie
Literówek masa: ul. Sabowskiej dwa razy (pewnie Sobowska?) - żenada. Czy ktoś to przeczytał przed wrzuceniem?
38 - nomen omen?
43 - jakiś cyrk kompletny za milion
48 - remont domu osiedlowego nie wiadomo gdzie
Zdziwiony! Można prosić o uzasadnienie?
Może dr Zych liczy na honorowe zachowanie nowego prezydenta i projekt wód siarczkowych, który zgodnie z prawem powinien być wykonany zostanie uwzględniony w przyszłorocznym budżecie miasta? Ciekawe, jak zachowa się prezydent w tej sprawie? Czy przyklepie bezprawie jakiego dopuszczał się Bożek, czy też zachowa się zgodnie z literą prawa i naprawi kompromitujące miasto decyzje swojego poprzednika?
Nie spodziewałbym się takich kroków. Raczej było minęło.
Kompromitujące to jest zachowanie małgorzaty zych bo panią to jej nie nazwieSerio pisze: ↑10-09-2024 22:31Może dr Zych liczy na honorowe zachowanie nowego prezydenta i projekt wód siarczkowych, który zgodnie z prawem powinien być wykonany zostanie uwzględniony w przyszłorocznym budżecie miasta? Ciekawe, jak zachowa się prezydent w tej sprawie? Czy przyklepie bezprawie jakiego dopuszczał się Bożek, czy też zachowa się zgodnie z literą prawa i naprawi kompromitujące miasto decyzje swojego poprzednika?
Lepiej idz się leczyć człowieku z mizoginii.rider2019 pisze: ↑11-09-2024 06:46Kompromitujące to jest zachowanie małgorzaty zych bo panią to jej nie nazwieSerio pisze: ↑10-09-2024 22:31Może dr Zych liczy na honorowe zachowanie nowego prezydenta i projekt wód siarczkowych, który zgodnie z prawem powinien być wykonany zostanie uwzględniony w przyszłorocznym budżecie miasta? Ciekawe, jak zachowa się prezydent w tej sprawie? Czy przyklepie bezprawie jakiego dopuszczał się Bożek, czy też zachowa się zgodnie z literą prawa i naprawi kompromitujące miasto decyzje swojego poprzednika?
...proponuję Ci nie używać słów których znaczenia nie rozumiesz
Pasuje do ciebie jak ulał.
,,Mizoginia lub mizoginizm (grec. μῖσος, misos – nienawiść, γυνή, gyne – kobieta) – nienawiść albo silne uprzedzenie w stosunku do płci żeńskiej. Często bywa też przyrównywany do antykobiecego seksizmu lub mizoandryzmu.
No i mamy to, czyli kredyt na 19,5 mln zł. Mamy też obszerne tłumaczenia na fejsie.
https://www.tarnobrzeg.info/2024/09/11/ ... 95-mln-zl/
https://www.tarnobrzeg.info/2024/09/11/ ... 95-mln-zl/
Było na forum info o zarośniętej Warszawskiej, później wspomniałem o temacie w tygodniówce i mamy materiał tematyczny na profilu prezydenta.
Odważnie, ale i ryzykownie. Było, jest, a jak będzie? Czy stan w rozległym mieście da się utrzymać? I jak będzie z odśnieżaniem?
Telefony w dłoń i zobaczymy, bo w razie zaniedbań zdjęcia na pewno się pojawią, zresztą w zestawieniu z tym filmikiem.
Odważnie, ale i ryzykownie. Było, jest, a jak będzie? Czy stan w rozległym mieście da się utrzymać? I jak będzie z odśnieżaniem?
Telefony w dłoń i zobaczymy, bo w razie zaniedbań zdjęcia na pewno się pojawią, zresztą w zestawieniu z tym filmikiem.
Pamiętam, że harmonogram spłat za akcje Wodociągów do PFR był tak skonstruowany, że przez najbliższą kadencję spłacaliśmy mało, przez kolejną też niewiele, a później się dopiero zaczynało. Bo kto z wybieralnych polityków martwi się tym co będzie za dwie kadencje?
Patrzę teraz na harmonogram spłat naszego kredytu na 19,5 mln zł, który planujemy zaciągnąć i widzę podobny schemat. Na początku, przez parę lat, spłacamy głównie odsetki, a rata kwartalna należności to 25 tys. zł. Za to pod koniec spłacamy raty nawet po 770 tys. zł., ale to rok 2038, czyli kto inny będzie się martwił.
Szczęśliwie ominęły mnie duże kredyty, czy ktoś może się odnieść, że taki schemat jest standardowy?
A nasze łączne zadłużenie powinno wkrótce dojść do 146.842.462,91 zł plus wyk(u)pienie udziałów w Wodociągach na... 60 mln zł?
Patrzę teraz na harmonogram spłat naszego kredytu na 19,5 mln zł, który planujemy zaciągnąć i widzę podobny schemat. Na początku, przez parę lat, spłacamy głównie odsetki, a rata kwartalna należności to 25 tys. zł. Za to pod koniec spłacamy raty nawet po 770 tys. zł., ale to rok 2038, czyli kto inny będzie się martwił.
Szczęśliwie ominęły mnie duże kredyty, czy ktoś może się odnieść, że taki schemat jest standardowy?
A nasze łączne zadłużenie powinno wkrótce dojść do 146.842.462,91 zł plus wyk(u)pienie udziałów w Wodociągach na... 60 mln zł?
Sprytne. Na swoją kadencję de facto grosze a kolejną się póki co nie będziemy martwić. Za 10 lat niech płacą inni bo wtedy i tak nie będzie szans na reelekcję (kadencyjność) no i co to jest do spłaty kwota w 2038, ktoś będzie musiał podołać - najwyżej zadłuży się na kolejnych 25 a może i 30 banieczek. Pierwszy raz spotykam się też z ratami rosnącymi a nie malejącymi, ale co ja tam wiem.
Ps. ktoś wie jak obecnie wygląda sytuacja z ZUSem? Tj. czy na koniec Bożka było na czysto i jak to jest za Nowaka (spadło-wzrosło)?
Ps. ktoś wie jak obecnie wygląda sytuacja z ZUSem? Tj. czy na koniec Bożka było na czysto i jak to jest za Nowaka (spadło-wzrosło)?
Było na sesji o innym samorządzie (STW?), który ma już problemy z płaceniem ZUSu. Nie kojarzę, żebyśmy obecnie mieli zaległości.
I padła jeszcze kwota, że do końca roku musimy wydać 28 mln zł na same szkolnictwo.
I padła jeszcze kwota, że do końca roku musimy wydać 28 mln zł na same szkolnictwo.
Zgadzam się w 100%. @admin nie, taki schemat nie jest standardowy. Najlepszą i na sprawiedliwszą opcją, jeśli tak można to określić dla samorządu są raty równe, bo każdy kolejny (czytaj prezydent) będzie miał mniej więcej tyle samo do spłacenia. Drugą opcją są naturalnie malejące, co znowu jest korzystne w optyce możliwości spłaty bez zaciągania kolejnego długu na obsługę już zaciągniętego/istniejącego.. Sprytne. Na swoją kadencję de facto grosze a kolejną się póki co nie będziemy martwić. Za 10 lat niech płacą inni bo wtedy i tak nie będzie szans na reelekcję (kadencyjność) no i co to jest do spłaty kwota w 2038, ktoś będzie musiał podołać - najwyżej zadłuży się na kolejnych 25 a może i 30 banieczek. Pierwszy raz spotykam się też z ratami rosnącymi a nie malejącymi, ale co ja tam wiem.