Wydaje się, że więcej wiemy o tym co działo się w Tarnobrzegu 100 lat temu, niż 40. Ja to jeszcze coś pamiętam, ale z samego klimatu bardziej niż szczegółów. Dlatego warto sobie zerknąć czasem do TBC i poczytać np. Tygodnik Nadwiślański sprzed równo 40 lat. Zdarza mi się.
Akurat zerknąłem na numery 26 i 27 z (orwellowskiego) roku 1984.
Akurat byliśmy świeżo po wyborach lokalnych, można poczytać komentarze, jak to należy się zakotwiczyć w partii. Coś o lokalnej służbie zdrowia, o autach, o partyzantach (właściwych), o seksie, program telewizyjny, ogłoszenia o pracy, sytuacja w zakładach pracy - to wszystko znaki czasów, które trudno znaleźć w literaturze, po którą zresztą mało kto sięga. Generalnie historia najnowsza bywa bardzo zaniedbywana, a nauczyciele docierali często do końca lat 40-tych, a dalej to już teraźniejszość. A jak wiadomo HIT się posypał zanim wszedł.
Wracając do tekstów z TN, widać nie tylko jak zmienił nam się ustrój, ale jak zmienił się świat. Przykładowo w kwestii gwałtów czytamy, że jedną z przyczyn wzrostu ilości gwałtów jest naiwność i łatwowierność dziewcząt i kobiet, a większość ofiar swoim zachowaniem poważnie przyczyniła się do przestępstw, że to głównie młode dziewczęta ułatwiają sprawcom działanie, nawiązują rozmowę, uśmiechają się i prowokują.
Wybrałem akurat ten cytat, bo ruszył mnie mocno po dyskusjach, które ostatnio przewijały się w kontekście gwałtów, winy, wtórnej wiktymizacji, jasnego wyrażania zgody itd. Ileż to się zmieniło czysto kulturowo przez te 40 lat!
Rocznik 1984 tutaj:
http://tbc.tarnobrzeg.pl/dlibra/pubindex?dirids=55
40 lat minęło i stale mija
Re: 40 lat minęło i stale mija
A wybory w 89 - to było tylko 35 lat temu?
a dokładnie w którym wydaniu znajduje się ów fragment w TN ?admin pisze: ↑09-07-2024 23:56
Wracając do tekstów z TN, widać nie tylko jak zmienił nam się ustrój, ale jak zmienił się świat. Przykładowo w kwestii gwałtów czytamy, że jedną z przyczyn wzrostu ilości gwałtów jest naiwność i łatwowierność dziewcząt i kobiet, a większość ofiar swoim zachowaniem poważnie przyczyniła się do przestępstw, że to głównie młode dziewczęta ułatwiają sprawcom działanie, nawiązują rozmowę, uśmiechają się i prowokują.
Pozdrawiam
Dokładnie nie pamiętam, ale w bardzo bliskim 9 lipca 1984. Tydzień przed, albo tydzień po, taki zakres.