Zmiany w TVK Siarkowiec, cyfryzacja TV i przespieszenie internetu

Sprawy nie tylko tarnobrzeskie, na które nie ma miejsca gdzie indziej.
mod
Posty: 226
Rejestracja: 11-06-2004 23:36

Zmiany w TVK Siarkowiec, cyfryzacja TV i przespieszenie internetu

Post autor: mod » 24-02-2017 11:14

"to ostatni moment żeby na jeszcze jakiś czas schować się przed abonamentem:
http://wiadomosci.dziennik.pl/media/art ... olska.html
platformy cyfrowe i dostawcy kablówki będą rozsyłać pisma z informacją o obowiązku i przekażą dane klientów pocztowcom.
poczta roześle wezwania i w razie problemów zgłosi się do skarbówki. w tym momencie można jeszcze się wypisać i pozostać przy kanałach dostępnych bez żadnych umów, jak tv naziemna czy internet."
Ostatnio zmieniony 24-02-2017 11:14 przez mod, łącznie zmieniany 1 raz.

bzyczek
Posty: 757
Rejestracja: 23-08-2004 22:57

Zmiany w TVK Siarkowiec, cyfryzacja TV i przespieszenie internetu

Post autor: bzyczek » 24-02-2017 19:43

"
Robi73 pisze:A za jaki pakiet płacisz.
Abonament C za 31 zł.
Jest gdzieś wykaz abonamentów i kanałów w nich wchodzących ?"
Ostatnio zmieniony 24-02-2017 19:43 przez bzyczek, łącznie zmieniany 1 raz.
bzyczek

Awatar użytkownika
Robi73
Posty: 93
Rejestracja: 28-10-2006 14:29

Zmiany w TVK Siarkowiec, cyfryzacja TV i przespieszenie internetu

Post autor: Robi73 » 24-02-2017 21:17

"Żeby mieć więcej kanałów to musisz mieć wykupiony pakiet D za 49,50 zł Co do wykazu to musisz udać się do admin. osiedla może będą mieli."
Ostatnio zmieniony 24-02-2017 21:17 przez Robi73, łącznie zmieniany 1 raz.

olsen
Posty: 356
Rejestracja: 04-01-2015 11:38

Zmiany w TVK Siarkowiec, cyfryzacja TV i przespieszenie internetu

Post autor: olsen » 24-02-2017 22:04

"Nie chcę się wtrącać głęboko w dyskusję ale faktem jest iż zmienia się system obsługi telewizji w T Siarkowiec ci którzy mają starsze telewizory mają przechlapane albo muszą kupić nowy telewizor albo tzw przemiennik fakt faktem koszty to jakieś 500,00 zł i to ponoć dla polepszenia jakości odbioru dla użytkownika coś podobnego więcej kasy za to co się ma w umowie! jak nie to pozostaje odbiór telewizji naziemniej ktorej spółdzielnie nie pozwalają na instalację na budynku bo niszczą elewację i dachy!"
Ostatnio zmieniony 24-02-2017 22:04 przez olsen, łącznie zmieniany 1 raz.

andriu81
Posty: 1800
Rejestracja: 29-05-2010 03:51

Zmiany w TVK Siarkowiec, cyfryzacja TV i przespieszenie internetu

Post autor: andriu81 » 25-02-2017 00:01

"Widzę że robi się gorąco.Po pierwsze , spółdzielnia NIE MA PRAWA zakazać instalacji anteny na balkonie,bo niby z jakiej racji?Po drugie,to zależy gdzie mieszka,ale czasem może wystarczyć antena pokojowa.A w związku z nadchodzącym abonamentem,ludzie masowo będą porzucac kablówkę,bo mało kto udźwignie domowym budżetem opłatę 30zł kablówka +22 zł abonamentu.Jak wspomniałem kablówka w siarkowcu nie potrafi poprawnie transmitować kanałów z multiplexu i ten brak polsatu i tvn-u coraz bardziej zaczyna mnie wk...ć i BYNAJMNIEJ problem nie leży w moim telewizorze,no sorry,ale te zakłócenia były tak charakterystyczne.Ale z ciekawości przejdę się do spółdzielni i porozmawiam.

A ten przemiennik to się chyba nazywa tuner DVB-C czyli tuner do telewizji kablowej o ile wprowadzą ten standard.Wiem że obecnie ludzie podłączają w jakiś sposób tunery DVB-t i mają połowę kanałów na analogu a resztą poprzez wejście AV (oczywiście w kablówkach z działającą telewizją cyfrową)



Edytowany przez andriu81 o 24-02-2017 - 23:05."
Ostatnio zmieniony 25-02-2017 00:01 przez andriu81, łącznie zmieniany 1 raz.

felicita
Posty: 117
Rejestracja: 08-04-2005 23:31

Zmiany w TVK Siarkowiec, cyfryzacja TV i przespieszenie internetu

Post autor: felicita » 25-02-2017 00:29

"Uważasz że naprawę "mało kto udźwignie domowym budżetem opłatę 30zł kablówka +22 zł abonamentu."? 22 zł miesięcznie mało kto udźwignie?
Taka bieda jest w Tarnobrzegu ?
Myślę że w abonamencie nie chodzi o udźwignięcie."
Ostatnio zmieniony 25-02-2017 00:29 przez felicita, łącznie zmieniany 1 raz.

andriu81
Posty: 1800
Rejestracja: 29-05-2010 03:51

Zmiany w TVK Siarkowiec, cyfryzacja TV i przespieszenie internetu

Post autor: andriu81 » 25-02-2017 11:50

"Wiesz ile ludzi nie ma pracy ,a mieszkanie utrzymuje jeden z domowników?Bieda jest,bo do pracy większość dojeżdża poza miasto.Teraz każdą złotówkę się liczy"
Ostatnio zmieniony 25-02-2017 11:50 przez andriu81, łącznie zmieniany 1 raz.

andriu81
Posty: 1800
Rejestracja: 29-05-2010 03:51

Zmiany w TVK Siarkowiec, cyfryzacja TV i przespieszenie internetu

Post autor: andriu81 » 09-05-2017 23:47

"Dzisiaj włączam telewizje z siarkowca no i szok.Wszystkie kanały przestawione.Zamiast 68 jest 45 przy czym 9 pustych. Teraz dla odmiany przestały odbierać kanały z multiplexu 3 czyli TVP1,TVP Info ...(znowu popier..lili z antenami naziemnymi ,partacze!) ale za to Polsat,TV4 odbiera idealnie(widać że przekręcili na świety krzyż,tyle że zapomnieli przestroić na odbiór MUX3 !)
No i znikło mi masę fajnych kanałów jak discovery ,planet,science . Nowa TV,ZOOM tv też do d..py odbiór,bo znowu amator ze spółdzielni nie wiedział że do tych kanałów trzeba użyć anteny yagi na 200MHZ a nie siatki!
Powielone sa kanały polsat HD,TVN HD czyli to samo co z multiplexu. Czyli defakto kanałów mam kilka więcej niż w darmowym.

Zastanawiam się nad wyłączeniem,po prostu dno..."
Ostatnio zmieniony 09-05-2017 23:47 przez andriu81, łącznie zmieniany 1 raz.

marcinekjadi
Posty: 72
Rejestracja: 21-05-2010 15:35

Zmiany w TVK Siarkowiec, cyfryzacja TV i przespieszenie internetu

Post autor: marcinekjadi » 10-05-2017 12:34

"
andriu81 pisze:Dzisiaj włączam telewizje z siarkowca no i szok.Wszystkie kanały przestawione.Zamiast 68 jest 45 przy czym 9 pustych. Teraz dla odmiany przestały odbierać kanały z multiplexu 3 czyli TVP1,TVP Info ...(znowu popier..lili z antenami naziemnymi ,partacze!) ale za to Polsat,TV4 odbiera idealnie(widać że przekręcili na świety krzyż,tyle że zapomnieli przestroić na odbiór MUX3 !)
No i znikło mi masę fajnych kanałów jak discovery ,planet,science . Nowa TV,ZOOM tv też do d..py odbiór,bo znowu amator ze spółdzielni nie wiedział że do tych kanałów trzeba użyć anteny yagi na 200MHZ a nie siatki!
Powielone sa kanały polsat HD,TVN HD czyli to samo co z multiplexu. Czyli defakto kanałów mam kilka więcej niż w darmowym.

Zastanawiam się nad wyłączeniem,po prostu dno...
Od kilku dni wisi kartka w klatce że bedą zmiany kanałów ze względu na coś tam coś tam.U mnie kanały też wcieło, a jaki szok dziecko miało, włacza kanał 18 a tam nie ma bajek :-)"
Ostatnio zmieniony 10-05-2017 12:34 przez marcinekjadi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ptasiorrr
Posty: 1654
Rejestracja: 22-08-2011 17:48

Zmiany w TVK Siarkowiec, cyfryzacja TV i przespieszenie internetu

Post autor: ptasiorrr » 10-05-2017 14:38

"A nie lepsze są platformy cyfrowe? Ja akurat mam CP i za 46 zł. mam wszystko (nie ma na tej platformie TV Trwam i jest zajebiście!!!). Nie lepiej zainwestować w CP czy NC+ ???"
Ostatnio zmieniony 10-05-2017 14:38 przez ptasiorrr, łącznie zmieniany 1 raz.
Kiedyś na krzyżach wisiały łotry, a dzisiaj na łotrach wiszą krzyże...

Awatar użytkownika
Dzanek
Posty: 1040
Rejestracja: 08-10-2004 19:53

Zmiany w TVK Siarkowiec, cyfryzacja TV i przespieszenie internetu

Post autor: Dzanek » 10-05-2017 15:49

"Co do wczorajszej akcji to tak:
Spółdzielnia Mieszkaniowa ?Siarkowiec?w Tarnobrzegu, informuje że w dniu 9 Maja 2017r. nastąpi reorganizacja listy kanałów Telewizji Kablowej. Zmiana wymuszona jest zwiększoną mocą nadawania multiplexów cyfrowych umieszczonych na Kominie Machowskim, które powodują zakłócenia naszych kanałów.

W związku z powyższym konieczne będzie przeprogramowanie odbiorników telewizyjnych i dekoderów cyfrowych.

Prace przeprowadzane będą w godzinach od 4:00 do 14:00.

Za utrudnienia przepraszamy.

W celu uzyskania informacji związanej z ofertą prosimy o kontakt z Biurem Obsługi Abonenta dzwoniąc pod numer : 15 8233888 wew.34.
Sam musiałem przeszukać kanały na nowo i znalazłem wszystko co mnie interesuje (oprócz STARS TV :) ). Wiadomo musiałem trochę poukładać kanałów i usunąć duble jak się pojawiały w zwykłej jakości oraz HD itp. Jeszcze mnie czeka wizyta u dziadków i strojenie ich TV :)

Sam mam pakiet za 49,50 ale to celowe zagranie bo w tym pakiecie mam 3 kanały sportowe Eleven (liga hiszpańska, włoska, francuska) oraz Eurosport 2 z ligą niemiecką, która za rok wyląduje w Eleven a to akurat dla mnie istotne. Za 50zł nie byłem w stanie mieć pakietu z tak bogatą ofertą piłki kopanej :) W platformach cyfrowych trzeba się związać na dłuższy czas (2 lata) i to dla mnie jest minus a do tego dochodzi też zmiana praw do transmisji np. Ligi Mistrzów. Przykładowo kupuje NC+ i mam ofertę LM a po pół roku posiadania platformy okazuje się, że LM trafia do Polsatu ..... I co w takim wypadku ?

Inetrnet też mam z Siarkowca i nie narzekam Obrazek"
Ostatnio zmieniony 10-05-2017 15:49 przez Dzanek, łącznie zmieniany 1 raz.

andriu81
Posty: 1800
Rejestracja: 29-05-2010 03:51

Zmiany w TVK Siarkowiec, cyfryzacja TV i przespieszenie internetu

Post autor: andriu81 » 10-05-2017 20:03

"Gorszych bzdur nie słyszałem,aż przekleję to uzasadnienie na forum radiopolske niech się pośmieją.Zwiększona moc multiplexu w Machowie czyli jakieś 7KM od spółdzielni siarkowiec nie może mieć jakiegokolwiek wpływu na kablówkę.Po drugie ,multiplex w machowie ma tylko 2 częstotliwości(chociaż planowany jest wkrótce mux-8,co i tak nie ma znaczenia). Mocy nie mogą zwiększyć z uwagi na położenie blisko zabudowań ,niską wysokość i płaski teren ,czyli więcej niż 2KW nie dostaną z tego obiektu. To nie są góry żeby nadawać w dużych mocach.

A teraz podaję prawdziwy powód: kablówka chcę wymusić na użytkownikach wykupienie droższego abonamentu na więcej kanałów.Obawiam się jednak że efekt będzie odwrotny i ludzie zrezygnują w ogóle z kablówki i tyle im z tego przyjdzie.
Ja nic nie stroiłem,nawet nie mam możliwości w telewizorze Toshiba przestawienia kolejności kanałów(taki to model,mozna się przyzwyczaić)"
Ostatnio zmieniony 10-05-2017 20:03 przez andriu81, łącznie zmieniany 1 raz.

looxoos
Posty: 108
Rejestracja: 26-09-2009 00:21

Zmiany w TVK Siarkowiec, cyfryzacja TV i przespieszenie internetu

Post autor: looxoos » 10-05-2017 23:05

"Czy po zmianie kanałów u kogos występuje pixeloza?
U mnie rwie na 1/3 kanałów!
Czekam tydzień - jak TV nie zacznie działać tak jak powinno to sie wypisuje z tego badziewia!"
Ostatnio zmieniony 10-05-2017 23:05 przez looxoos, łącznie zmieniany 1 raz.

MT
Posty: 983
Rejestracja: 11-02-2013 23:47

Zmiany w TVK Siarkowiec, cyfryzacja TV i przespieszenie internetu

Post autor: MT » 10-05-2017 23:28

"U mnie wszystko chodzi pięknie. Mam 4 telewizory , każdy przeprogramowałem i na każdym jest OK. Każdy innej firmy! Moim zdaniem Wasze problemy tkwią w niewłaściwych konfiguracjach. Na jednym telewizorze musiałem zrobić przywracanie do ustawień fabrycznych bo miałem delikatne problemy z wyświetlaniem. Ale po tym i po ponownym ustawieniu działa jak działać powinno. O ile dobrze liczę doszło chyba 8 lub 9 nowych kanałów. Internet nie zmienił parametrów. Owszem, ma swoje gorsze chwile i słabości, ale przez większość czasu działa zgodnie z umownymi prędkościami."
Ostatnio zmieniony 10-05-2017 23:28 przez MT, łącznie zmieniany 1 raz.

andriu81
Posty: 1800
Rejestracja: 29-05-2010 03:51

Zmiany w TVK Siarkowiec, cyfryzacja TV i przespieszenie internetu

Post autor: andriu81 » 11-05-2017 01:45

"@MT ,nie chrzań,pixeloza jest nie na naszych telewizorach ,tylko na serwerze spółdzielni.Problemy z wyświetlaniem na telewizorze mogą dotyczyć jakości,formatu rozdzielczości,częstości odświeżania,ale nie pixelozy,wynikłej z błędów transmisji cyfrowej.
Ale dobrze wiedzieć,myślałem że zabrali kanały,a wystarczy nastroić i będzie więcej.
Zobaczymy,dzisiaj kanały multiplexy chodziły dobrze,może w końcu poustawiali te anteny. A czasem i satelitarne znikną,ale już jest lepiej niż przed zmianami."
Ostatnio zmieniony 11-05-2017 01:45 przez andriu81, łącznie zmieniany 1 raz.

andriu81
Posty: 1800
Rejestracja: 29-05-2010 03:51

Zmiany w TVK Siarkowiec, cyfryzacja TV i przespieszenie internetu

Post autor: andriu81 » 11-05-2017 15:27

"właśnie uruchomiłem strojenie.I co się okazało? Że kanały cyfrowe typu TVP1 ,TV4 w ogóle nie są serwowane ze spółdzielni w postaci cyfrowej,a jedynie w analogu. Zatem skąd się biorą w kablówce(od czasu do czasu) ?Otóż kablówka działa jak antena odbiorcza-łapie te kanały z powietrza,zatem na kanale 26 oraz 37 powinniśmy odbierać MUX3 i MUX2,od czasu do czasu je odbieramy a czasem nie,no bo to nie jest prawdziwa antena tylko taki drucik. Zatem spółdzielnia nie odpowiada za jakość obrazu.Sprytnie.
Dziś np nie ma ani tego ani tego,bo stroiłem,ale za to 48 innych kanałów cyfrowych i 24 analogowe.

Przy okazji wyszło na jaw że MUX-8 już nadaje z Machowa na kanale 8 VHF w polaryzacji poziomej
https://www.emitel.pl/telewizja/naziemn ... wdrazania/
https://www.emitel.pl/telewizja/naziemn ... b-t/mux-8/

I sie wszystko wyjaśniło, aby dobrze odbierać bez pixelozy należy podpiąć prawdziwą antenę oraz kablówkę do zwrotnicy antenowej ,a jej wyjście do telewizora.



Edytowany przez andriu81 o 11-05-2017 - 14:51. "
Ostatnio zmieniony 11-05-2017 15:27 przez andriu81, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
pepe71
Posty: 386
Rejestracja: 11-11-2005 19:26

Zmiany w TVK Siarkowiec, cyfryzacja TV i przespieszenie internetu

Post autor: pepe71 » 23-03-2018 23:13

"może ktoś ma wykaz programów i info internetu..... siarkowiec.... albo poda link do stronki.... bo ja nie znalazłem... dzięki z góry"
Ostatnio zmieniony 23-03-2018 23:13 przez pepe71, łącznie zmieniany 1 raz.

bull
Posty: 47
Rejestracja: 12-06-2015 23:12

Zmiany w TVK Siarkowiec, cyfryzacja TV i przespieszenie internetu

Post autor: bull » 23-03-2018 23:32

Ostatnio zmieniony 23-03-2018 23:32 przez bull, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
pepe71
Posty: 386
Rejestracja: 11-11-2005 19:26

Zmiany w TVK Siarkowiec, cyfryzacja TV i przespieszenie internetu

Post autor: pepe71 » 23-03-2018 23:48

"dzięki"
Ostatnio zmieniony 23-03-2018 23:48 przez pepe71, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
pepe71
Posty: 386
Rejestracja: 11-11-2005 19:26

Zmiany w TVK Siarkowiec, cyfryzacja TV i przespieszenie internetu

Post autor: pepe71 » 02-09-2018 13:55

"mam pytanie jaki jest ping po kablu??? może ktoś sprawdzić ale po kablu nie na wi-fi... z góry dzieki"
Ostatnio zmieniony 02-09-2018 13:55 przez pepe71, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ