sklep mięsny z ekologicznymi wyrobami
sklep mięsny z ekologicznymi wyrobami
"Zastanawiam się czy w Tarnobrzegu można gdzieś kupić wędliny, mięso i prawdziwą wiejską kiełbasę bez tego całego chemicznego szajsu w środku?
dzięki za info"
dzięki za info"
Ostatnio zmieniony 27-08-2016 00:09 przez snajper, łącznie zmieniany 1 raz.
sklep mięsny z ekologicznymi wyrobami
"Takie całkiem domowe to chyba jednak nie w sklepach. Są jednak lepsze i gorsze miejsca.
Dużym powodzeniem cieszą się sklepy na os Piastów i na przeciw straży pożarnej. Oferta odmienna od marketowej jest też w okolicach notariuszy (Targowa) po schodkach, albo ostatnio przy skrzyżowaniu Mickiewicza z Kochanowskiego.
W wielu sklepach można kupić dobrą wiejską kiełbasę, co w innych rejonach Polski wcale nie jest takie łatwe."
Dużym powodzeniem cieszą się sklepy na os Piastów i na przeciw straży pożarnej. Oferta odmienna od marketowej jest też w okolicach notariuszy (Targowa) po schodkach, albo ostatnio przy skrzyżowaniu Mickiewicza z Kochanowskiego.
W wielu sklepach można kupić dobrą wiejską kiełbasę, co w innych rejonach Polski wcale nie jest takie łatwe."
Ostatnio zmieniony 27-08-2016 00:16 przez admin, łącznie zmieniany 1 raz.
sklep mięsny z ekologicznymi wyrobami
"Czasem w Kauflandzie pojawia się stoisko z wędlinami, ale to jest tylko raz na jakiś czas."
Ostatnio zmieniony 27-08-2016 22:39 przez ptasiorrr, łącznie zmieniany 1 raz.
Kiedyś na krzyżach wisiały łotry, a dzisiaj na łotrach wiszą krzyże...
sklep mięsny z ekologicznymi wyrobami
"a To może lepiej pojechać na wieś i tam popytać kto robi swoje własne wyroby:)"
Ostatnio zmieniony 24-02-2017 14:09 przez piotrnach, łącznie zmieniany 1 raz.
sklep mięsny z ekologicznymi wyrobami
"Godne polecenia wyroby w sklepie naprzeciwko straży pożarnej. Nigdy się nie zawiodłam.
Edytowany przez marabut o 24-02-2017 - 14:11. "
Edytowany przez marabut o 24-02-2017 - 14:11. "
Ostatnio zmieniony 24-02-2017 15:10 przez marabut, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1255
- Rejestracja: 27-06-2008 11:56
sklep mięsny z ekologicznymi wyrobami
"Marabut ok nie zawiodłaś się ale masz pewność jaki jest skład i czy nie ma tam tych wszystkich trucizn? Też chciałbym mieć taką pewność. Nawiązując do tematu to spytałbym również o porządny chleb pełnoziarnisty najlepiej żytni razowy, niekoniecznie na zakwasie, może być na drożdżach. Podpowie ktoś gdzie dostać takie sprawdzone pieczywo? W większości miejsc gdy pytam o pełnoziarnisty to ekspedientki odpowiadają - "tak, tak to jest pełnoziarnisty" - co w ich mniemaniu znaczy że jest posypany ziarnami..."
Ostatnio zmieniony 25-02-2017 09:29 przez rakkauslaulu, łącznie zmieniany 1 raz.
sklep mięsny z ekologicznymi wyrobami
"Mam coraz większą ochotę spróbować własnego wędzenia. Chleb już piekłem i polecam, nic trudnego. Informacje np. na chleb.info.pl
Temat jest coraz modniejszy, coraz więcej sprzętu i dodatków (Biowin), coraz więcej filmików na Youtube itd. Kiedyś na pewno było trudniej zacząć z własną obróbką żywności, teraz może prawie każdy."
Temat jest coraz modniejszy, coraz więcej sprzętu i dodatków (Biowin), coraz więcej filmików na Youtube itd. Kiedyś na pewno było trudniej zacząć z własną obróbką żywności, teraz może prawie każdy."
Ostatnio zmieniony 25-02-2017 11:10 przez admin, łącznie zmieniany 1 raz.
sklep mięsny z ekologicznymi wyrobami
"Będzie przydługawo ale odkąd pogorszyła się jakość żywności - markety, chemikalia - miałem non stop jazdy z żołądkiem i okablowaniem jelitowym Od jedzenia z marketów trzymam się z dala, a że mam możliwości logistyczne to większość jedzenia robię sam. Objawy żołądkowo-jelitowe już mnie nie dotyczą.
Co do własnego chleba to piekę już 3 rok na zakwasie - żytni razowy lub orkiszowy razowy. Od pszenicy lepiej się trzymać z daleka, od mąk białych też.
Wystartowałem z tego przepisu na zakwas: http://przepisnachleb.pl/zakwas/zakwas-zytni/
Później korzystałem z przepisów tam zamieszczonych i jest gitarra.
Mąkę się kupuje od chłopa na targu - z auta ciężarowego - zawsze jest kolejka do niego, więc nietrudno namierzyć
Wędzenie, własne wędliny: jeśli masz tylko możliwość postawienia wędzarni (działka, budowa, chata na wsi) to polecam oburącz i obunóż. Zacząłem wędzić parę lat temu po lekturze tej strony: http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadk ... -gotowanie
Są podane proporcje - trzeba to zmniejszyć odpowiednio. Zmodyfikowałem nieco przepis bo było za słono. Dla zainteresowanych polecam lekturę całej strony - bardzo ciekawe rzeczy.
Produkuję od kilku lat szynki, boczki, polędwice, żeberka a także kiełbasy, wędziłem też ryby, kurczaka, indyka, królika i naprawdę nie jest to trudne. Kiełbasę można zrobić nawet na domowej maszynce, z szynką jeszcze mniej zachodu.
Ten kurczak miażdży system: http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/wedzon ... ka-czesc-i
Idealny w parze z bimbrem - na luźny weekend
O walorach smakowych chyba nie muszę pisać - wędliny z marketu to mielona tektura, przy własnoręcznie wytworzonych produktach.
Mięso kupuję naprzeciwko Bułgara - w sklepie mięsnym.
Ryby - stawy na Łęgu - w Grębowie.
Powodzenia! Ja się wkręciłem ostro w temat i dobrze mi z tym
PS. Sklep naprzeciwko Straży - ok, ale daleko im do własnoręcznych wędzonek."
Co do własnego chleba to piekę już 3 rok na zakwasie - żytni razowy lub orkiszowy razowy. Od pszenicy lepiej się trzymać z daleka, od mąk białych też.
Wystartowałem z tego przepisu na zakwas: http://przepisnachleb.pl/zakwas/zakwas-zytni/
Później korzystałem z przepisów tam zamieszczonych i jest gitarra.
Mąkę się kupuje od chłopa na targu - z auta ciężarowego - zawsze jest kolejka do niego, więc nietrudno namierzyć
Wędzenie, własne wędliny: jeśli masz tylko możliwość postawienia wędzarni (działka, budowa, chata na wsi) to polecam oburącz i obunóż. Zacząłem wędzić parę lat temu po lekturze tej strony: http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadk ... -gotowanie
Są podane proporcje - trzeba to zmniejszyć odpowiednio. Zmodyfikowałem nieco przepis bo było za słono. Dla zainteresowanych polecam lekturę całej strony - bardzo ciekawe rzeczy.
Produkuję od kilku lat szynki, boczki, polędwice, żeberka a także kiełbasy, wędziłem też ryby, kurczaka, indyka, królika i naprawdę nie jest to trudne. Kiełbasę można zrobić nawet na domowej maszynce, z szynką jeszcze mniej zachodu.
Ten kurczak miażdży system: http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/wedzon ... ka-czesc-i
Idealny w parze z bimbrem - na luźny weekend
O walorach smakowych chyba nie muszę pisać - wędliny z marketu to mielona tektura, przy własnoręcznie wytworzonych produktach.
Mięso kupuję naprzeciwko Bułgara - w sklepie mięsnym.
Ryby - stawy na Łęgu - w Grębowie.
Powodzenia! Ja się wkręciłem ostro w temat i dobrze mi z tym
PS. Sklep naprzeciwko Straży - ok, ale daleko im do własnoręcznych wędzonek."
Ostatnio zmieniony 25-02-2017 14:38 przez marlon, łącznie zmieniany 1 raz.
sklep mięsny z ekologicznymi wyrobami
"Mogę jedynie potwierdzić i polecić sklep mięsny na przeciwko Bulgara. Świeże i dobre, ale wiadomo nie tanie."
Ostatnio zmieniony 26-02-2017 00:22 przez ADAM-TBG, łącznie zmieniany 1 raz.
sklep mięsny z ekologicznymi wyrobami
"Tak naprawdę, to pewności nigdy nie ma jak kupuje się żywność... Nawet jak kupuję szynkę i sama piekę ją w domu to nigdy nie wiem co w tej szynce jest, czym zwierze było karmione itp. Jak ze wszystkim ostatnio. Nawet chcąc kupić słodkiego batonika jak się człowiek zaczyta w etykiecie to już się jeść odechciewa
Ostatnio znalazłam przepis na domowe bounty - wiórki kokosowe, mleko, miód, oblać czekoladą. W smaku super. A jak spojrzałam na etykietę w sklepie to hoooo hooooo ile jeszcze tam składników dodanych
Jeśli chodzi o chleb, to ja kupuję z piekarni Lipnik, ale nie wiem jak jest z pełnoziarnistym. Jak poczytałam etykiety na chlebie w marketach i innych piekarniach to tam też pełno wszystkich dodatków. Gdzieś czytałam, żeby uważać na pieczywo w marketach, które niby są pieczone na miejscu, a tak naprawdę, to są po prostu odmrażane."
Ostatnio znalazłam przepis na domowe bounty - wiórki kokosowe, mleko, miód, oblać czekoladą. W smaku super. A jak spojrzałam na etykietę w sklepie to hoooo hooooo ile jeszcze tam składników dodanych
Jeśli chodzi o chleb, to ja kupuję z piekarni Lipnik, ale nie wiem jak jest z pełnoziarnistym. Jak poczytałam etykiety na chlebie w marketach i innych piekarniach to tam też pełno wszystkich dodatków. Gdzieś czytałam, żeby uważać na pieczywo w marketach, które niby są pieczone na miejscu, a tak naprawdę, to są po prostu odmrażane."
Ostatnio zmieniony 27-02-2017 15:52 przez marabut, łącznie zmieniany 1 raz.
sklep mięsny z ekologicznymi wyrobami
"
Dziś w mięsnym sklepie Społem kolejka czas oczekiwania w kolejce wynosił około 2 godzin.
Dla porównania o tej samej porze w stoisku Sokołowa w Kauflandzie była jedna osoba."
Dziś w mięsnym sklepie Społem kolejka czas oczekiwania w kolejce wynosił około 2 godzin.
Dla porównania o tej samej porze w stoisku Sokołowa w Kauflandzie była jedna osoba."
Ostatnio zmieniony 29-03-2018 14:04 przez admin, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1255
- Rejestracja: 27-06-2008 11:56
sklep mięsny z ekologicznymi wyrobami
"Przejeżdżałem i widziałem. Pewnie baleron rzucili jak w Alternatywach Dla porównania - czekajcie dwie godziny po kilo konserwantów, zamiast tak jak adminie wspomniałeś Sokołów w Kauflandzie gdzie jest masa wyrobów Naturino. Wiadomo ceny są nieco wyższe ale lepiej zjeść mniej za drożej, niż więcej taniej trucizny."
Ostatnio zmieniony 29-03-2018 14:14 przez rakkauslaulu, łącznie zmieniany 1 raz.
sklep mięsny z ekologicznymi wyrobami
"W Społem też szło wyraźnie co innego niż zwykle. Na lewo od kasy są półki - standardowa oferta - i stamtąd nie szło praktycznie nic. Zbyt za to był na towary "wiejskie" z koszy przy kasie."
Ostatnio zmieniony 29-03-2018 14:24 przez admin, łącznie zmieniany 1 raz.
sklep mięsny z ekologicznymi wyrobami
"
Nie wiem czy sklep istnieje ale po domowe zawsze wpadałem Pod Lipke obok rynku.
I tu widziałem różnice miedzy lokalnymi produktami a tym co jest ostatnio popularne - stanowiska z mięsiwem w galeriach handlowych , bo tam wyszli z założenia ze jak coś jest tradycyjne to musi być przesuszone i z taka ilością przypraw która zabija każdy zapach i smak. Takie cofniecie się na sile do czasów ze przyprawy zagłuszały nadpsute mięso."
Zbyt za to był na towary "wiejskie" z koszy przy kasie.
Nie wiem czy sklep istnieje ale po domowe zawsze wpadałem Pod Lipke obok rynku.
I tu widziałem różnice miedzy lokalnymi produktami a tym co jest ostatnio popularne - stanowiska z mięsiwem w galeriach handlowych , bo tam wyszli z założenia ze jak coś jest tradycyjne to musi być przesuszone i z taka ilością przypraw która zabija każdy zapach i smak. Takie cofniecie się na sile do czasów ze przyprawy zagłuszały nadpsute mięso."
Ostatnio zmieniony 29-03-2018 15:12 przez A1313, łącznie zmieniany 1 raz.
sklep mięsny z ekologicznymi wyrobami
"Istnieje. Mają bardzo dobrą szyneczkę, taką małą, podobną w kształcie do fileta . Soczysta, pachnąca, polecam. Coś koło 30 zł za kilo."
Ostatnio zmieniony 29-03-2018 15:34 przez skunaskun, łącznie zmieniany 1 raz.
sklep mięsny z ekologicznymi wyrobami
"prawdziwie eko wędliny będziecie mieli jak ktoś zasadzi zboże i ziemniaki i będzie karmił tym świnki bez wspomagaczy i wyhoduje wtedy prosiaka eko i jak z tego zrobicie wyroby będą wspaniałe - tak jak nasi dziadkowie i rodzice jedli zdrowo. Nie było chorób nowotworów rakow mózgu itd"
Ostatnio zmieniony 29-03-2018 16:54 przez franko, łącznie zmieniany 1 raz.
sklep mięsny z ekologicznymi wyrobami
"Jest jeszcze dziczyzna."
Ostatnio zmieniony 29-03-2018 19:03 przez admin, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1255
- Rejestracja: 27-06-2008 11:56
sklep mięsny z ekologicznymi wyrobami
"Zrobię troszkę off-topa bo nie chcę zakładać nowego tematu ale w razie co to adminie przenieś. Otóż trapi mnie kwestia "kauflandowskiego" chleba tego ze stoiska przy wejściu. Niech mi ktoś wytłumaczy z jakiego powodu jak zbliżają się święta to nie można kupić pół chleba? To samo było przy Bożym Narodzeniu a teraz nawet wywiesili kartkę. Zarówno za mną jak i przede mną ludzie w kolejce zdziwieni tak samo jak ja. Czym się różni okres świąteczny od zwykłych dni w kwestii sprzedaży połowy bochenka???!!! Trochę to śmieszne... Nawet nie trochę... Co to za zwyczaje z krajów trzeciego świata? Tym bardziej że dwa kroki dalej w chlebowej chatce oczywiście chleba kupi się tyle ile się chce i potrzebuje. Sprawa błaha ale nadaje się bareizmów..."
Ostatnio zmieniony 30-03-2018 22:22 przez rakkauslaulu, łącznie zmieniany 1 raz.
sklep mięsny z ekologicznymi wyrobami
"Dziwna sprawa, ale inne dziwne rzeczy zdarzają się przed świętami. Chleb z Koprzywnicy totalnie bez soli. Pierwszy raz na taki trafiliśmy."
Ostatnio zmieniony 31-03-2018 00:17 przez admin, łącznie zmieniany 1 raz.
sklep mięsny z ekologicznymi wyrobami
"
Piekarz musiał się zmienić. Kiedyś ten okrągły był megapyszny. Kupiłem kilka razy ostatnio i wiele się nie różnił od innych zwykłych białych. Jeszcze Buś na szczęście jakiś poziom trzyma. Choć nie ma to jak własny domowy żytni na zakwasie pieczony na mące nie kupowanej w markecie."Dziwna sprawa, ale inne dziwne rzeczy zdarzają się przed świętami. Chleb z Koprzywnicy totalnie bez soli. Pierwszy raz na taki trafiliśmy
Ostatnio zmieniony 31-03-2018 00:25 przez Padre, łącznie zmieniany 1 raz.